OR knokt zich terug in topper tegen Kampong en pakt een punt

De topper in de Tulp Hoofdklasse Heren tussen Oranje-Rood en Kampong is in een 3-3 gelijke stand geëindigd. Lang leek Oranje-Rood weinig te vertellen hebben in de grote Jip Janssen-show. De verdediger van Kampong had binnen zesentwintig minuten al een zuivere hattrick achter zijn naam staan. De Eindhovenaren knokten zich echter knap terug.

Wat was Kampong donderdagavond in de achtste speelronde tegen Amsterdam toch efficiënt en wat ging het in de 8-1 overwinning goed om met de kansen. Een stortvloed aan doelpunten op de eigen Klapperboom, maar kon het een paar dagen later ook doelpunten regenen in Eindhoven? Was het een bevlieging, of toch niet?

Het recept van Janssen

Nee, moet Jip Janssen gedacht hebben. Al na drie minuten mocht hij aanleggen voor een eerste strafcorner. Een halve minuut later stond er een 0-1 stand op het scorebord, na een rake push van de international. Een recept wat hij in Eindhoven nog meerdere malen zou gaan herhalen. Keer op keer niet in de touwen, maar snoeihard op de plank.

Jip Janssen wordt geknuffeld na zijn openingstreffer voor Kampong tegen Oranje-Rood. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood kwam via Thomas Briels nog terug in de wedstrijd, na een echte Briels’ goal. Een tip-in in de touwen. Veel meer hadden de Eindhovenaren niet meer in de melk te brokkelen in de eerste twee kwarten. Ze keken nog voor rust naar een 1-3 achterstand aan, omdat Janssen nog twee keer raak pushte. Een honderdprocentscore uit drie strafcorners.

Gijs van Merriënboer

Maar ook Oranje-Rood beschikt dit seizoen over een gevaarlijke strafcorner. Na het vertrek van Teun Beins was daar plots Gijs van Merriënboer, die zich na negen speelrondes clubtopscorer mag noemen met negen treffers. Van Merriënboer maakte er na rust weer een wedstrijd van met zijn sleeppush: 2-3.

Caspar Dobbelaar en Bjorn Kellerman kregen gigantische kansen om de voorsprong verder uit te bouwen, maar hun inzetten belandden op de paal en handschoen van doelman Pirmin Blaak. Strafcorners gaf de ploeg van Robert van der Horst – gelukkig voor de Eindhovenaren – niet meer weg.

De gemoederen liepen hoog op tussen Oranje-Rood en Kampong. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood bleef in de wedstrijd

Een kwartier voor tijd liet Janssen zien dat hij toch een mens is. Het was bijna opmerkelijk te noemen, dat het sleepkanon ook kan missen. Althans, de Eindhovense verdediging had ditmaal wel een antwoord op zijn sleeppush. De verdediger kreeg twee achtereenvolgende strafcorners, de eerste werd door Blaak gestopt en de volgende liep zijn collega-international  Joep de Mol uit. Oranje-Rood was nog altijd in de wedstrijd.

En in die wedstrijd liepen de gemoederen langzaam hoog op. Briels kreeg het aan de stok met Lars Balk, waarna het duo met groen op het strafbankje plaats mocht nemen. Moritz Kentmann schoffelde vier minuten voor tijd onhandig Jelle Galema onderuit, die vervolgens zelf de strafbal opeiste. En binnenpushte. Zo knokten de Eindhovenaren zich knap terug in het duel en liet Kampong het na de trekker eerder over te halen.

Teleurstelling bij Jip Janssen. Foto: Willem Vernes

Oranje-Rood – Kampong 3-3 (1-3)

3. Jip Janssen (sc) 0-1
13. Thomas Briels 1-1
17. Jip Janssen (sc) 1-2
27. Jip Janssen (sc) 1-3
40. Gijs van Merriënboer (sc) 2-3
67. Jelle Galema (sb) 3-3