Oranje-Rood als koploper de winter in na zege op Den Bosch

Het was geen wedstrijd die lang in het geheugen zal blijven hangen, maar daar zullen ze bij Oranje-Rood niet om malen. Door de 3-2 zege op Den Bosch van zondag gaan de Eindhovenaren de winterstop in met een uitstekend tussenrapport: negen zeges uit elf wedstrijden én de koppositie in de Tulp Hoofdklasse, met één duel minder gespeeld dan nummer twee Pinoké.

De eerste helft van Oranje-Rood – Den Bosch had zondag veel weg van een gespiegelde weergave van de eerdere onderlinge wedstrijd tussen beide ploegen in Den Bosch, op de eerste speeldag van dit seizoen: een eenzijdige eerste helft waarin de thuisploeg domineerde en de bezoekers een offday leken te hebben. Op die dag in september nam een oppermachtig Den Bosch een 2-0 voorsprong in een ijzersterke eerste helft.

Dat deed Oranje-Rood deze zondag ook, en de manier waarop was eenvoudig en met een groot overwicht. In de eerste de beste aanval sloeg de ploeg van coach Jeroen Baart al meteen toe: de Belgische aanvaller Thibeau Stockbroekx legde de bal panklaar voor Jelle Galema, die met een niet eens zo harde flats keurig in het hoekje raak schoot: 1-0.

Twee aanvallen, twee goals

Diezelfde Stockbroekx leverde ook de assist – alweer zijn vijfde van het seizoen – op de 2-0 van de geheel vrijstaande spits Sam Lane in de dertiende minuut. Zo had Oranje-Rood met twee serieuze aanvallen meteen twee keer genadeloos toegeslagen. Den Bosch stond erbij, keek ernaar en liet het gebeuren.

Luchtduel tussen Sam Spencer (Den Bosch) en Jamie van Aart (Oranje-Rood). Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures.

Geamputeerd door het gemis van de Duitse internationals Alexander Stadler en Paul-Philipp Kaufmann, de Engelse international Tom Sorsby en de geblesseerde Imre Vos gaf de Bossche defensie hun tegenstanders veel te veel ruimte en gelegenheid om gevaarlijk te zijn.

Geen Bossche remontada

Oranje-Rood had het duel al vóór rust kunnen killen, maar achtereenvolgens Tijmen Reyenga, Jamie van Aart en Jacky van Hout verzuimden de marge verder te vergroten. Zo bleef Den Bosch toch nog enigszins in de wedstrijd, maar het lukte de ploeg van coach Nanco Jansonius niet om de stunt van Oranje-Rood in de eerdere onderlinge confrontatie van september te kopiëren. Toen bogen de Eindhovenaren hun 2-0 achterstand tegen Den Bosch uiteindelijk na rust in een paar minuten om in een 2-3 voorsprong, die vervolgens niet meer werd weggegeven. Zover kwam het zondag op de laatste speeldag van 2023 niet.

Aan Bossche kant was Koen Bijen de gevaarlijkste man, al kwam de spits van Oranje weinig in scoringspositie. Wel haalde hij een paar keer handig een strafcorner voor zijn ploeg. Uit één van de corners verkleinde Den Bosch aan het einde van het derde kwart de marge tot één: na een scrimmage voor de neus van keeper Pirmin Blaak benutte Max Kreft ietwat gelukkig de rebound door met zijn backhand raak te schieten: 2-1. Eerdere corners van Den Bosch liepen telkens op niets uit, mede dankzij een sterke Blaak die een paar keer fraai redde op de sleeppushes van Timo Boers.

Spitsuur in de Bossche cirkel bij een strafcorner van Oranje-Rood. Foto: Jan Kruijdenberg/Orange Pictures.

Oranje-Rood leek wat onder druk te komen staan na die aansluitingstreffer, maar wie anders dan Sam Lane gaf de Eindhovenaren weer wat lucht. Uit een strafcorner aan het begin van het vierde kwart schoot de Nieuw-Zeelander kiezelhard de 3-1 tegen de touwen, alweer zijn vijftiende doelpunt van dit seizoen.

Dat Timo Boers drie minuten later een strafbal benutte (3-2) nadat Arthur De Sloover een schot van Jaïr van der Horst met zijn lichaam op de doelllijn tegenhield, bracht alleen de marge terug, niet de spanning. Oranje-Rood liet zich niet aan het wankelen brengen tegen de veerkachtige Bosschenaren, die vorige week op die manier nog wel Pinoké punten kon afsnoepen (van 4-1 naar 4-4).

Als koploper de winter in

Zo stapte Oranje-Rood met drie punten van het natte, maar nu goed bespeelbare thuisveld. De eerste competitiehelft zit erop met uitstekende papieren: door het gelijkspel van Pinoké tegen HDM (1-1) bezet de ploeg van Baart nu de koppositie. Dat is een heerlijke opsteker voor de tweede helft van het seizoen, waarin de Eindhovenaren zich met een ticket voor de play-offs eindelijk weer willen mengen in de strijd om de landstitel.