Oranje-Rood sluit examenweek af met een ruime voldoende

Oranje-Rood heeft zijn tweede deel van z’n examenweek succesvol afgesloten. Thuis werd een volkomen verdiende 3-1 overwinning geboekt op Rotterdam, dat behoorlijk tegenviel. OR houdt daardoor z’n tweede plek in handen in de Tulp Hoofdklasse.

Eerlijk is eerlijk: de stand gaf na drie speelrondes wel een beetje een vertekenend beeld. Als je alleen naar de ranking keek, dan stond Oranje-Rood er voorafgaand aan de kraker tegen Rotterdam meer dan goed voor. Zeven uit drie, een tweede plaats. Ze zouden er veel voor over hebben om daar over een half jaar nog steeds te staan.

Maar als we even door die stand heenkijken, dan heeft OR ook wel geluk gehad met z’n programma. Ze openden tegen twee nieuwkomers: Voordaan (6-0) en Schaerweijde (3-0). Dat waren bijna zekere punten. Deze week kwamen de echte testcases voor de Eindhovenaren. Donderdag ging het moeizaam, tegen Den Bosch waar ternauwernood een punt werd gepakt (2-2), dankzij een late gelijkmaker van Max de Bie.

Zondag volgde deel twee van de examenweek van Oranje-Rood. De ploeg die van de nieuwe coach Jeroen Baart weer eens ‘resultaat’ moet boeken. Dat staat synoniem aan het bereiken van de play-offs, waaraan OR vijf seizoenen geleden (!) voor het laatst deelnam. Deze week moesten de Brabanders aantonen dat ze inderdaad ’topwaardig’ zijn. Geen excuses, maar punten pakken.

Foto: Willem Vernes

Herfst en een voetbaltopper

Dat moest gebeuren in herfstachtige omstandigheden. Het kwam met bakken uit de hemel in Eindhoven, waar op hetzelfde moment ook de voetbaltopper tussen Feyenoord en PSV werd gespeeld. Waar in het Philips Stadion de ploeg uit Rotterdam snel de leiding nam, was het een paar kilometer verder Oranje-Rood dat scherp uit de startblokken kwam. Een overwicht leidde tot de 1-0 van Laurens Halfmann, nadat Sam Lane eerder de paal raakte. OR kreeg in het eerste kwart ook nog twee corners, die – wederom via Lane – geen resultaat opleverden.

Rotterdam, dat dit seizoen het zo graag beter wil doen dan afgelopen jaar, creëerde bar weinig. Alleen een corner van Pepijn van der Heijden leverde wat gevaar op voor het doel van Pirmin Blaak. Ondertussen werd het veld natter en natter. Met name rond het 23-metergebied van Oranje-Rood ontstonden voorzichtig wat plassen. Het deed denken aan de wedstrijd van de dames van de Brabanders, die tussentijds verplaatst werd naar veld twee.

Zover kwam het gelukkig niet, al gleed Sam Lane lelijk uit toen hij een uiterste poging deed om een bal bij de zijlijn binnen te houden. De Nieuw-Zeelander kon gelukkig blijven staan en pushte een paar minuten later de 2-0 binnen uit een strafbal, nadat zijn corner op een Rotterdams lijf belandde.

Foto: Willem Vernes

Oude sportwet

Na rust slaagden de bezoekers er niet in het tij te keren. Het viel niet mee wat de ploeg van Robin Rösch liet zien. Oranje-Rood was ook in kwart drie heer en meester, maar mocht het zichzelf kwalijk nemen dat ze de score niet verder uitbouwden. Kansen waren er genoeg, onder meer voor sleepspecialist Gijs van Merriënboer en Jelle Galema.

En toen kwam een oude sportwet om de hoek gluren. Als-ie aan de ene kant niet valt… Precies: hij viel dus aan de andere kant. Veertien minuten voor tijd voorzag Tjep Hoedemakers het tot dan zo eenzijdige duel weer van spanning door de 2-1 te maken. Opeens deed Rotterdam weer helemaal mee. De nummer negen van het vorige seizoen rook bloed en zette in de slotfase vol druk op het 23-metergebied van Oranje-Rood.

Voordat Rotterdam erin slaagde om die hernieuwde energie ook om te zetten in grote kansen, was het verschil alweer hersteld door Oranje-Rood. Thibeau Stockbroekx maakte aan alle Eindhovense onzekerheid een einde door de 3-1 binnen te jakkeren met zijn backhand. Het zorgde voor een hoop blije gezichten in de lichtstad, in de wetenschap dat de examenweek met een ruime voldoende werd afgesloten.

Oranje-Rood – Rotterdam 3-1 (2-0)
12.Laurens Halfmann 1-0
25.Sam Lane 2-0 (sb)
44.Tjep Hoedemakers 2-1
54.Thibeau Stockbroekx 3-1

 


Wat vind jij? Praat mee...