Pinoké is Oranje-Rood de baas in koploperclash

Oranje-Rood is zaterdagavond tegen het eerste puntenverlies van het seizoen aangelopen. De Eindhovenaren verloren op eigen veld met 2-1 de topper van Pinoké, dat nu in z’n eentje lijstaanvoerder is in de Tulp Hoofdklasse Heren.

Het is een bizar hockeyweekend. Vier dagen achter elkaar rolt de bal in de Hoofdklasse. Een achtbaan met liefst 24 wedstrijden, met minder dan 48 uur pauze voor alle teams. Tussen al dat Hoofdklassegeweld sprong één affiche er tussenuit. Inderdaad. Die in Eindhoven, tussen de enige teams die in de eerste vijf speelrondes nog geen punten hadden gemorst. De twee die er bovenuitstaken in dit prille seizoen. 

En dat is eigenlijk wel verrassend.

Want Oranje-Rood heeft al vijf jaar geen play-offs meer gespeeld. Ambities waren er altijd, maar de Eindhovenaren kwamen ieder seizoen tekort. Blessures, een te krappe selectie, verdedigende fouten op de verkeerde momenten, excuses waren er altijd in overvloed. De conclusie was elk jaar hetzelfde: ‘net-niet’.

Bij Pinoké zit dat natuurlijk anders. De tweede play-offdeelname van de Steekneuzen leverde een van de verrassende landstitels op van de afgelopen Hoofdklassejaren. En toch was het helemaal geen garantie dat het begin dit seizoen zo goed zou zijn. De Amsterdammers misten namelijk twee grote sterren van het kampioensjaar. Zowel Alexander Hendrickx als Miles Bukkens speelde nog geen seconde door knieklachten. Ondanks de blessures van beide cornermannen nam Pinoké tot nu toe iedere horde succesvol. Zelfs de lastige thuiswedstrijd donderdag tegen Rotterdam (2-1 winst), de eerste topper bij de heren van dit weekend.

Foto: Frank Kerbusch/Orange Pictures

Het goede nieuws van de speaker

In die tweede topper ging het allerminst vanzelf. Voor Pinoké niet en ook niet voor Oranje-Rood. Het was schaken, wachten en loeren in de beginfase waarin de kansen schaars waren. Thibeau Stockbroekx kreeg de beste mogelijkheid, maar de spits van de thuisploeg sloeg naast.

OR was beter en domineerde aan de hand van de goede Nieuw-Zeelander Sean Findlay, die veel bepalender speelt dan vorig seizoen. Het was echter Pinoké dat de grootste kans voor de pauze kreeg. Joep Troost – de topscorer van de gasten – bediende met een messcherpe voorzet Florent Van Aubel, die de bal van dichtbij op de paal tipte. In de nastoot hield goalie Pirmin Blaak Oranje-Rood op de been.

Het was ook wel veel eer geweest voor Pinoké, dat verder aanvallend vrij weinig liet zien. OR kreeg vlak voor de pauze nog en kans, maar Sam Lane – tot dit duel in elke wedstrijd trefzeker – pushte naast. Het enige echt goede nieuws ontving het thuispubliek in de rust. Het was de mededeling van de vrolijke speaker van de thuisclub, die met ziel en zaligheid meldde dat PSV op voorsprong was gekomen tegen Fortuna Sittard. ‘Hopelijk houden we de zes punten in de stad’, zo luidde het bruggetje naar het hockeyveld.

Die hoop bleek – helaas voor de omroeper en de andere fans van OR – ijdel. Want het was juist Pinoké dat aan het begin van kwart drie keihard toesloeg. Binnen honderd tellen verscheen een 0-2 tussenstand op de borden. Eerst was het Marlon Landbrug, die de eerste corner van Pinoké mocht pushen. Dat deed de stand-in van Hendrickx met verve: de bal plofte keurig in het zijnetje naast Blaak. Amper bekomen van die tik, deelde Pinoké de volgende tik uit. Ditmaal was het jeugdinternational Danilo Trieling, die de bal fraai controleerde en hard uithaalde met zijn forehand: 0-2.

Foto: Frank Kerbusch/Orange Pictures

Alle ogen op Van Merriënboer

Meteen staken de spelers van Oranje-Rood de koppen bij elkaar op de kop van de cirkel. Deze tegenslagen waren ze dit seizoen nog niet tegengekomen. Het duurde zo’n tien minuten voordat het broodnodige antwoord kwam. De tweede corner van de wedstrijd leverde wel resultaat op. Gijs van Merriënboer zette zijn krabbel onder de aansluitingstreffer (1-2). Dat leverde het kind van de club niet alleen applaus op, ook werd zijn pasfoto op het grote neonscherm getoond. Voor het geval dat iemand op OR nog niet wist wie de verdediger was.

Pinoké gaf in het begin van kwart vier weer wat gas. De extra energie werd bijna beloond met een derde Amsterdamse treffer. Troost had de bal voor het intikken, maar tot zijn eigen ontzetting miste hij die enorme kans. Vlak daarop schalde de goal-jingle ‘So happy together’ al toen Jamie van Aart scoorde, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege een shootje.

Het bleek een startsein voor een fijne slotfase, waarin Van Merriënboer wederom de hoofdrolspeler was. De verdediger mocht vrij flatsen en daarna nogmaals een corner pushen, maar goals leverde dat allemaal niet op. Zijn foto kwam dus niet opnieuw op het scherm. Maar belangrijker: Oranje-Rood kwam door die missers met lege handen te staan, voor de eerste keer dit seizoen.

Schrale troost voor het publiek: PSV won wel en staat nog altijd eerste in de Eredivisie. Een plek die Oranje-Rood minstens een week aan Pinoké moet laten.

 


Wat vind jij? Praat mee...