Pinoké overleeft cornerregen en wint opnieuw van Bloemendaal

Pinoké heeft vrijdagavond zijn eerste plaats in de Tulp Hoofdklasse kracht bijgezet. De ploeg van coach Jesse Mahieu won in eigen huis met 2-1 van Bloemendaal, dat daarmee zijn tweede nederlaag van het seizoen incasseerde. Joep Troost en Sébastien Dockier tekenden bij de thuisclub voor de treffers in een wedstrijd, waarin Bloemendaal liefst tien corners kreeg. 

Zo’n kwartier voor de wedstrijd gingen een heleboel ogen in het goedgevulde clubhuis van Pinoké naar de tv vlakbij de bar. Op het scherm was het zeker twintig graden warmer dan buiten. Het waren historische beelden die voorbij flitsten, van bijna een half jaar geleden. Inderdaad, het ging om de tweede finale tussen Bloemendaal en Pinoké. De dag dat de Steekneuzen voor het eerst kampioen werden. De vier goals van die middag – allemaal van Amsterdamse sticks – floepten in sneltreinvaart voorbij. Dat gold ook voor de tranen van Jesse Mahieu en het feestvieren van spits Marlon Landbrug met de meegereisde fans.

De sfeer kwam er zo aardig in, in het waterkoude Amsterdamse Bos. En de toegestroomde toeschouwers gingen er nog beter voor zitten toen de speaker bij het oplezen van de wedstrijdselecties eventjes refereerde aan de twee kersverse internationals van de thuisclub: Joep Troost en Marlon Landbrug, die afgelopen week als stagiaires werden toegevoegd aan de selectie van bondscoach Jeroen Delmée.

En laat het nou net één van die spitsen zijn, die de wedstrijd in vuur en vlam zette. IJskoud versierde Troost na tien minuten de eerste corner van de wedstrijd. De aanvaller legde een scoop heerlijk dood op z’n stok en vond het voetje van Bloemendaal-verdediger Floris Wortelboer. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, ging Troost zelf op kop cirkel staan en pushte vervolgens de bal via keeper Maurits Visser binnen: 1-0.

Foto: Willem Vernes

Pinoké in overlevingsmodus

Die treffer zorgde ervoor dat Bloemendaal nadrukkelijker de aanval zocht – en vond. Binnen een minuut kregen de bezoekers twee corners, die allebei werden gekraakt. Het bleek het begin van een moeizame fase van Pinoké, dat zwaar onder druk kwam te staan. De thuisploeg ging in een overlevingsmodus, veegde ballen zo ver mogelijk weg én kwam goed weg toen de inzet van Dennis Warmerdam van de lijn werd gehaald. De inzet van oud-speler van Pinoké – die vlak voor het kampioensjaar overstapte – werd van de lijn gehaald door zijn voormalige teamgenoot Joppe Stappenbelt.

Pinoké stelde daar vrij weinig tegenover, al moeten we de eenhandige aanname van Florent Van Aubel echt even aanstippen. De Belg plukte de bal zo gruwelijk mooi uit de lucht, dat we alleen maar kunnen hopen dat dit moment uitentreuren herhaald gaat worden op Instagram. 

Dat geldt sowieso voor het moment waarop een andere Belg de spotlights pakte. Want wat was-ie lekker, de 2-0 van Pinoké. En nee, dat schrijven we niet met een donkerblauwe fansjaal om. De treffer was simpelweg fenomenaal. De verre en bizar hoge scoop van Alexander Hendrickx, die de bal zeker veertig meter ver de lucht inslingerde. De aanname van Sébastien Dockier was fraai, het afmaken nog mooier. Met een ouderwetse hoge backhand jankte de inmiddels oud-international ‘m binnen. Diagonaal, ook dat nog.

Marlon Landbrug. Foto: Willem Vernes

De vele corners van Bloemendaal

De opdracht werd daarmee nog een stukje moeilijker voor Bloemendaal, dat pas zijn tweede topduel van het hoofdklasseseizoen speelde. In september, toen ook iedereen buiten het veld nog in een korte broek liep, werd met 4-2 verloren van Rotterdam. Vlak daarna ging de recordkampioen exit in de EHL tegen Kampong.

Kansen waren er zat voor Bloemendaal. In kwart drie kwamen er nog twee corners, maar de sleeppushes van Teun Beins en Jasper Brinkman waren niet dodelijk genoeg. Stiekem zullen De Mussen nog wel eens denken aan het gestopte ijskonijn Tim Swaen, die zo vaak op bepalende momenten opstond op de kop. Bloemendaal werkte zich een slag in de rondte. Zag een schot van Thierry Brinkman, die vandaag niet z’n stempel kon drukken, nog gekraakt worden.

Tien minuten voor tijd viel-ie alsnog, de aansluitingstreffer van Bloemendaal. Uit een corner, ook dat nog. Want nummer zeven leverde wel resultaat op voor De Mussen. Jorrit Croon prikte vanaf de rebound raak (2-1), een minuut nadat Hendrickx drie cornerkansen op rij had gemist. Het werd daardoor nog bijzonder spannend in de slotminuten.

Foto: Willem Vernes

Want er kwamen nog kansen. Voor de Brinkmannetjes. Aanvaller Thierry werd gestuit door Pinoké-goalie Hidde Brink en een corner van verdediger Jasper belandde op de stick van eerste uitloper Daan Bonhof. Beins mocht het daarna – corner nummer negen – nog eens proberen vanaf de kop. De mist trok inmiddels over het veld. Maar ook de inzet van de Brabander leverde geen succes op. In de laatste seconden kwam er nog een kans. Uiteraard weer een corner. Met nog 25 tellen te gaan. Weer werd de inzet van Jasper Brinkman gekraakt. Weer een gemiste kans op de gelijkmaker.

Die kwam er dus niet. De achtste zege van het seizoen voor Pinoké kwam er wel. Eentje die nog zoeter smaakt, omdat het tegen Bloemendaal was. De club waar die onvergetelijke hockeydag van vorig seizoen werd beleefd.


Wat vind jij? Praat mee...