Pinoké verliest bij Kampong en ziet gat met top vier groeien

Pinoké heeft zondagmiddag een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om de play-offs. De nummer vijf van de Tulp Hoofdklasse verloor met 2-1 van Kampong en zag daardoor het gat met de vierde plek – nu in handen van Oranje-Rood – groeien tot drie punten. Kampong is door de resultaten van deze zondag zeker van de eerste plaats in dit hoofdklassejaar en speelt daardoor volgend seizoen EHL.

Pinoké stond wekenlang bij de beste vier ploegen van het land. De posities waar het over twee weken allemaal om draait in de strijd om het landskampioenschap. Vorige week kregen de Amsterdammers al een knauw te verduren, toen ze hun plek tussen de vaderlandse hockeyelite ineens kwijtraakte. Pinoké speelde zelf gelijk tegen Bloemendaal (2-2), terwijl concurrent Oranje-Rood met 2-1 van HDM won. De Steekneuzen kukelden naar de vijfde stek.

De marge tussen de Oranje-Rood en Pinoké is miniem en belooft een daverend slot van de competitie. Volgende week zondag treffen beide ploegen elkaar in een onderling duel, een soort van kwartfinale van de play-offs. Voor het zover is, moesten beide ploegen het vandaag opnemen tegen de top twee: Kampong en Bloemendaal. Net als Pinoké vorige week, speelde Oranje-Rood zondag met 2-2 gelijk tegen landskampioen Bloemendaal en pakte een kostbaar punt.

Zieke Mahieu, verrassende Telgenkamp

Pinoké trof in Kampong de tot nu beste ploeg in de reguliere competitie. De Amsterdammers moesten het in deze kapitale wedstrijd stellen zonder Pieter Sutorius, Morris de Vilder en Jesse Mahieu. De coach zat met een voedselvergiftiging thuis en werd vervangen door Joep van der Loo, de zaalcoach van de Amsterdammers. Hij zag zijn tijdelijke ploeg goed beginnen en binnen negen minuten drie corners krijgen. Clubtopscorer Alexander Hendrickx slaagde er echter niet in om toe te slaan. Die gemiste kansen deden extra pijn toen Duco Telgenkamp de eerste echte mogelijkheid van Kampong wel benutte. De spits nam een hoge bal goed aan, won terrein over de achterlijn en prikte even verrassend als fraai raak: 1-0.

Pas in de slotfase tegen Kampong scoorde Alexander Hendrickx. Foto: Bart Scheulderman

Het was weer een teleurstelling voor Pinoké dat bezig is aan een erg grillige tweede seizoenshelft. De Steekneuzen slaagden er in 2023 nog niet in om twee duels achter elkaar te winnen. In Utrecht waren ze grote delen van de wedstrijd de gevaarlijkste ploeg. Ze kregen ook flink wat kansen op gelijkmaker, maar of er nou Bukkens, Hendrickx, Landbrug of Van Aubel achterop het shirt stond, de bal ging er niet in. Met name de kans voor Marlon Landbrug, die voor een open doel kon uithalen, was immens.

Kampong kon zondag weer beschikken over verdediger Sander de Wijn, die na een blessure zijn eerste minuten van 2023 maakte. Daar tegenover stond de afwezigheid van international Terrance Pieters die met achillespeesklachten kampt. Ook Silas Lageman ontbreekt nog altijd bij de Utrechters, die na de rust goed uit de kleedkamer kwamen. Aan de hand van architect Jonas de Geus kwamen er grote kansen om de score te verdubbelen via Telgenkamp, Pim Wasser en Jip Janssen, die de eerste corner van de thuisploeg naast sleepte.

De corner maakt het verschil

Het was lang wachten op aanvallend geweld van Pinoké, dat na rust veel minder goed speelde dan in de eerste helft. Twaalf minuten voor het tijd was er dan eindelijk zo’n moment. Hendrickx mocht voor de vijfde keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar een formidabele redding van David Harte voorkwam de gelijkmaker. Waar de corner van Pinoké haperde, leverde de tweede poging van Jip Janssen wel een goal op. Zijn 2-0, exact tien minuten voor tijd, zorgde ervoor dat opdracht voor de bezoekers nog wat moeilijker werd.

Boet Phijffer, Jonas de Geus, Jip Janssen en Deegan Huisman vieren de benutte strafcorner. Foto: Bart Scheulderman.

Pinoké hervond de passie en drukte als een malle op de cirkel van Kampong. Het leidde nog tot twee corners van Hendrickx en eentje van Miles Bukkens, die door uitloper Lars Balk onschadelijk werden gemaakt. Pas toen het eigenlijk niet meer kon, anderhalve minuut voor tijd, viel corner nummer negen er wel in, via Hendrickx (2-1). Verder kwamen de gasten niet.

De gemiste kansen deden Pinoké uiteindelijk de das om. Aan mogelijkheden geen gebrek, maar in het afronden deed Kampong het stukken beter. Noem het gerust het verschil tussen een titelkandidaat en een kanshebber op de play-offs.