Pinoké zet reuzenstap naar de play-offs na zege in ‘kwartfinale’

Pinoké heeft een flinke stap gezet naar het behalen van de play-offs in de Tulp Hoofdklasse. De Amsterdammers wonnen op eigen terrein met 2-1 van Oranje-Rood, waardoor ze een speelronde voor het einde van de reguliere competitie de vierde plaats weer te pakken hebben.

OR heeft evenveel punten (35) maar een wedstrijd minder gewonnen dan Pinoké. Pinoké heeft bovendien een veel makkelijkere tegenstander in de laatste speelronde. De formatie van Jesse Mahieu neemt het daarin op tegen het al gedegradeerde Voordaan, terwijl Oranje-Rood koploper Kampong treft. Winnen is voor de ploeg uit de hoofdstad genoeg om net als vorig jaar bij de beste vier van het land te horen.

Het eerste steekje deelde Pinoké zondag in de ‘kwartfinale’ al uit voordat de eerste bal rolde. Vlak voor het beginsignaal werd het achter het doel van Oranje-Rood een flink stel fakkels ontstoken. De blauwe rook dreef OR-goalie Nieki Verbeek, hij is nog altijd de vervanger van de geblesseerde Pirmin Blaak, uit zijn cirkel. De tiener had daar in het eerste kwart meer werk dan zijn collega Hidde Brink aan de overkant. Verbeek hield Alexander Hendrickx en Florent Van Aubel van het scoren af.

In kwart twee capituleerde de doelman alsnog, op een inzet van Marlon Landbrug. Daar was wel een beetje Eindhovense hulp bij nodig. Verdediger Gijs van Merriënboer verlengde het backhandshot van Landbrug onbedoeld langs z’n keeper, die kansloos toekeek.

Eindhovense storm en een lichtflits

Het bleek voor OR het startsein om wat aanvallender en vooral directer te spelen. Tot hele grote kansen leidde dat alleen niet. Pinoké grendelde de cirkel af en toonde aan dat het minder kwetsbaar is dan aan het begin van de grillige tweede seizoenshelft, waarin pieken en dalen elkaar in rap tempo opvolgden. Toen de Eindhovense storm een beetje ging liggen, sloeg Pinoké toe. Ditmaal was het Sébastien Dockier die scoorde, behoorlijk vrijgelaten voor het doel van de bezoekers: 2-0.

Oranje-Rood, dat in 2023 nog ongeslagen was, was zoekende. De ploeg van coach Jeroen Baart creëerde weinig kansen voor de pauze. Pas in de tweede helft werd de eerste strafcorner versierd. Van Merriënboer, een bewezen specialist, stond op de kop maar koos voor een (mislukte) variant op Thomas Briels. Diezelfde Belg, die OR na dit seizoen verlaat, tipte een paar minuten later net naast. Vlak daarna weer een kans, ditmaal voor Nieuw-Zeelander Sean Findlay. De vleugelspeler nam zoveel tijd voor zijn doelpoging, dat-ie ‘m zelf onschadelijk maakte. Tussendoor gingen de koppen van de toeschouwers angstig naar boven, toen een lichtflits en een donderslag elkaar in rap tempo opvolgden.

Het weer was uiteindelijk geen spelbreker. Maar Oranje-Rood kreeg er in het laatste kwart wel een andere tegenstander bij: de klok. Ze kregen haast, de bezoekers uit Eindhoven. Typerend was een bal die door Jelle Galema uit de lucht werd gevangen en pijlsnel werd teruggegooid naar de plek van de overtreding. Er kwamen nog twee corners, vlak achter elkaar. Maar Sam Lane en Van Merriënboer hadden geen succes. Het zorgde ervoor dat coach Baart z’n laatste joker uit de tas toverde.

Met meer dan zeven minuten op de klok ging Verbeek naar de kant. Met een veldspeler meer joeg OR niet op één, maar op twee goals. Die ene kwam er, uit een volgende corner, via Lane. In de laatste drie zinderende minuten (plus extra tijd) hield Pinoké stand. Met kunst- en vliegwerk en onorthodoxe reddingen. Voor OR dreigt daardoor opnieuw een verloren seizoen. Pinoké, dat is er bijna.