Update: speelschema play-offs Hoofdklasse Dames en Heren

De reguliere competities in de Hoofdklasse Dames en Tulp Hoofdklasse Heren zitten er op. Acht ploegen kunnen zich opmaken voor de play-offs om het landskampioenschap. Bij de heren starten de halve finales op woensdag 5 mei, een dag later beginnen de dames aan hun titelrace. Bijzonder: voor het eerst in de historie zijn alle playoff-duels live te zien.

De wedstrijden worden uitgezonden via de NOS, Ziggo Sport en hockey.nl. Bij de dames treft hdm in de halve finales Den Bosch, SCHC neemt het op tegen Amsterdam. In de Tulp Hoofdklasse Heren ontvangt Den Bosch Bloemendaal en spelen Rotterdam en Kampong voor een plek in de finale. De kans is groot dat er, hoewel de bond daar nog voor strijdt, tijdens de play-offs geen publiek toegelaten wordt.

Hoe werkt het ook al weer?

Voor de play-offs geldt het best-of-three-principe. De laagst geëindigde ploeg in de Hoofdklasse speelt als eerste thuis, waarna de hoogst geëindigde ploeg één of twee duels op eigen veld speelt. De ploeg die als eerste twee overwinningen behaalt, wint de serie.

Shoot-outs

Elke wedstrijd in de play-offs moet een winnaar opleveren. Bij een gelijke stand na de reguliere speeltijd nemen de ploegen shoot-outs. Elk team neemt om en om vijf shoot-outs. Als de stand na tien shoot-outs gelijk is, nemen de ploegen in de sudden-death om en om een shoot-out totdat er een winnaar is.

Eva de Goede ontvangt in 2019 de kampioensbeker uit handen van Erik Cornelissen. Foto: Willem Vernes

Geen duels om derde en vierde plaats

Wegens het drukke nationale en internationale programma wordt er bij de heren dit seizoen niet gespeeld om de derde en vierde plaats. In de promotie- en degradatieregeling van de bondscompetitie seizoen 2020-2021 is vastgelegd wie zich plaatst voor de EHL.

Op grond van de Europese ranking mag Nederland bij de heren drie teams afvaardigen voor de Euro Hockey League: de landskampioen, de verliezend finalist en de nummer één van de reguliere competitie of het best geëindigde team tijdens de reguliere competitie dat zich nog niet heeft geplaatst.

Bij de dames mag Nederland twee teams afvaardigen voor de EHL: de nummer één van de reguliere competitie vult de eerste van twee plaatsen in. Wanneer deze nummer één ook landskampioen wordt dan krijgt de verliezend finalist het tweede ticket. Als de nummer één van de reguliere competitie zich niet plaatst voor de finale van de play-offs dan krijgt de landskampioen het tweede ticket.

Speelschema halve finales play-offs

Datum Ronde Dames/Heren Tijd Thuis Uit Te zien op
Woensdag 5 mei 1.1 Heren 18.30 Den Bosch Bloemendaal hockey.nl
1.1 Heren 20.30 Rotterdam Kampong hockey.nl
Donderdag 6 mei 1.1 Dames 18.30 hdm Den Bosch hockey.nl
1.1 Dames 20.30 SCHC Amsterdam Ziggo
Zaterdag 8 mei 1.2 Dames 12.00 Den Bosch hdm hockey.nl
1.2 Dames 12.00 Amsterdam SCHC hockey.nl
1.2 Heren 14.00 ** hockey.nl
1.2 Heren 16.00 ** NOS
Zondag 9 mei 1.3* Dames 11.45 Amsterdam SCHC Ziggo
1.3* Dames 14.00*** Den Bosch hdm hockey.nl
1.3* Heren 16.00 **** NOS
1.3* Heren 18.00 **** hockey.nl

* Indien noodzakelijk

** NOS kiest welke wedstrijd LIVE wordt uitgezonden. Op donderdag 6 mei wordt bekend welke wedstrijd op zaterdag 8 mei zal worden uitgezonden en welke wedstrijd dus om 16.00 en welke om 14.00 wordt gespeeld.

*** Duel wordt om 11.45 uur gespeeld indien bij de serie SCHC-Amsterdam geen derde wedstrijd wordt gespeeld.

**** Op zondag 9 mei worden de derde wedstrijden gespeeld. Op zaterdag 8 mei wordt bekend welke wedstrijd op zondag 9 mei LIVE wordt uitgezonden (indien in beide series een derde wedstrijd wordt gespeeld).  Indien in de andere serie geen derde wedstrijd wordt gespeeld, dan wordt deze wedstrijd vervroegd naar 16.00 uur.

Speelschema finale play-offs

Datum Ronde Dames/Heren Tijd Thuis Uit Te zien op
Donderdag 13 mei 2.1 Heren 14.30 Hoogst geëindigde team NOS
2.1 Dames 18.30 Hoogst geëindigde team Ziggo
Zaterdag 15 mei 2.2 Dames 12.00 Hoogst geëindigde team Ziggo
2.2 Heren 16.00 Hoogst geëindigde team NOS
Zondag 16 mei 2.3* Dames 12.00 Hoogst geëindigde team Ziggo
2.3* Heren 16.00 Hoogst geëindigde team NOS

* Indien noodzakelijk


11 Reacties

 1. Lars-26

  Mooie ontwikkeling! Ik neem trouwens aan dat als de heren van Den Bosch de play-offs halen, hockey.nl het commentaar overlaat aan het commentaarduo dat al maanden de herenwedstrijden van Den Bosch verslaat.

  1. ruud-stork

   Als streamert van Rotterdam heb ik vernomen dat het commentaar hoe goed het ook is door geen clubleden/mensen kan worden verzorgd tijdens de play-offs. Wij vinden dat ook jammer maar wel begrijpelijk 🙂

  2. Lars-26

   Deels begrijpelijk, maar waarom zou het tijdens de rest van de competitie wel kunnen en in de play-offs niet? Ben ook erg benieuwd wie het commentaar dan gaat leveren, aangezien de goede hockeycommentatoren op één hand te tellen zijn in Nederland. PS. De stream van Rotterdam was ook zeer goed, inclusief het commentaar. Compliment daarvoor, mijn eerdere bericht geldt natuurlijk net zo goed voor Rotterdam.

  3. TommievanderSchoot

   Kunnen de streams worden afgespeeld via Chromecast? Of net zoals bij Eyecons alleen via AirPlay? Hoor graag of ik vanuit mijn vakantiehuisje kan kijken!

 2. DaanvanStraaten

  Hoe kan je nou denken dat de NOS en Ziggo de commentatoren van de streams gaan gebruiken? Natuurlijk zijn de commentatoren van beide omroepen dan gewoon aan zet. Philip Kooke, zeer goede commentator al heel lang. Tim Steens een stuk minder, John van Vliet vind ik een goeie (co)commentator. Helaas geeft hij niet alleen commrntaar.

  1. Lars-26

   Dat denk ik ook niet? Ik lees dat de eerste wedstrijden bij de heren door hockey.nl worden uitgezonden en niet door de NOS of Ziggo. Vandaar de opmerking. 😉

 3. Horn_964

  Ik vind persoonlijk Tim Steens niet slecht, alleen rete irritant dat hij het altijd over ‘de sjirkel’ heeft :-) Leuk dat alles wordt uitgezonden!

 4. DaanvanStraaten

  Steens vind ik niet best. Vervelende stem, en herhaler.

 5. DaanvanStraaten

  Erg leuk dat wij alle play-offwedstrijden kunnen zien, zonder meer waar!

 6. stekel

  Steens leutert te veel, En ook door de video referrals.. daar toetert hij rustig doorheen. Gewoon John v Vliet doen. Kundig en objectief .

  1. cl020

   Kundig?


Wat vind jij? Praat mee...