Plensbui zet Oranje-Rood en Kampong lijnrecht tegenover elkaar

Op het veld bevochten Oranje-Rood en Kampong elkaar 4 minuten en 22 seconden. Daarbuiten zeker een paar uur. ‘Wij hebben voorgesteld de wedstrijd zondag uit te spelen’, zegt Kampong-coach Tim Oudenaller. Oranje-Rood-coach Jeroen Baart: ‘Dat was voor ons geen optie’. Hoe een prachtig affiche tussen de nummers één en drie van de competitie eindigde in een staaltje preken voor eigen parochie.

De regen komt zaterdagmiddag om 15.00 uur met bakken uit de hemel. Het veld is een zwembad, maar gek genoeg wordt er toch afgeslagen. Rollen doet de bal nauwelijks. Zodra centrale verdediger Joep de Mol van Oranje-Rood op een stand van 0-0 het spel verlegt naar rechtsachter Gijs van Merriënboer, vertragen de plassen het tempo van de bal dusdanig dat scheidsrechter Pieter Hembrecht op zijn fluit blaast. De wedstrijd wordt tijdelijk gestaakt. Na nog geen vijf minuten hockeyen.

De aanblik vanaf het hoger gelegen clubhuis van Oranje-Rood is verbijsterend. Op zeven van de acht velden rolt er gewoon een bal, behalve op het hoofdveld. Veld 1 is voor de Eindhovenaren een hoofdpijndossier. Twee weken geleden zette een plensbui al een streep door de thuiswedstrijd tegen Schaerweijde. Afgelopen dinsdag verplaatste Heren 1 de training naar veld 2. Tophockeyvoorzitter Harry van Hout zag de afgelopen dagen de bui al hangen. Hij zegt vrijdag aan de KNHB te hebben gevraagd of de club eventueel uit mocht wijken naar een ander veld. Maar de reglementen staan dat niet toe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Beide topclubs lijnrecht tegenover elkaar

Besloten wordt om de situatie opnieuw te bekijken om 15.35 uur, een half uur na het staken. Maar het blijft regenen. Op het afgesproken tijdstip meldt Kampong-coach Oudenaller zich in de zogenoemde ‘meetingroom’ op de eerste etage van het clubhuis, bij de officials van de KNHB. Dan begint het getouwtrek. Oudenaller reageert precies zoals je verwacht dat Oudenaller reageert. Hij komt op voor het belang van Kampong. Hij wil de wedstrijd koste wat kost uitspelen.

Het programma van Kampong zit namelijk propvol. Aanstaande donderdag speelt het een inhaalwedstrijd tegen Bloemendaal. Zondag volgt de afsluiting van de eerste competitiehelft, tegen Klein Zwitserland. Vijf internationals – Lars Balk, Jonas de Geus, Jip Janssen, Terrance Pieters en Derck de Vilder – melden zich daarna bij Oranje, dat zich voorbereidt op de Pro League-wedstrijden in december. Duco Telgenkamp reist met Jong Oranje naar Maleisië voor het WK-21 (4 – 16 december).

Een groot deel van februari mist Oudenaller zijn internationals door de Pro League-wedstrijden in India. Op 9 en 10 maart wordt de competitie hervat, gevolgd door een dubbelweekend. Er is ook Gold Cup. Kampong speelt in april EHL. In mei beginnen de play-offs. Wanneer moet de wedstrijd worden ingehaald?

Kampong heeft een druk programma, Oranje-Rood miste twee spelers

Ondertussen meldt Oranje-Rood-coach Jeroen Baart zich ook in de ‘meetingroom’. Hij heeft een heel andere agenda. Hij wil dat de wedstrijd definitief wordt gestaakt. Oranje-Rood speelt komende donderdag – in tegenstelling tot Kampong – géén competitiewedstrijd. Oranje-Rood speelt dit seizoen ook geen EHL. Zijn spelers hebben daarnaast de wedstrijd van afgelopen donderdagavond tegen Schaerweijde (3-1 winst) in de benen.

Oranje-Rood is bovendien niet compleet. Volgens Baart speelt dat geen rol, maar Belgisch international Arthur De Sloover ontbreekt door een blessure. Sheldon Schouten viel uit in de warming-up. Max Kuijpers kan wel spelen, maar heeft last van zijn voet. ‘Voor ons is dat een bijreden dat wij deze wedstrijd graag uit willen spelen’, bekent Oudenaller goudeerlijk, recht in het gezicht van Baart.

Als klap op de vuurpijl is er ook nog een ander probleem. ‘Ik moet om 19.00 uur thuis zijn, in Woerden’, zegt scheidsrechter Pieter Hembrecht. ‘Mijn vrouw moet de deur uit. Ik heb geen oppas voor de kinderen.’ Ondertussen houden in de gangen bij de kleedkamers niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen van Oranje-Rood en Kampong zich steeds ongeduldiger op. Hun wedstrijd begint officieel om 17.00 uur. Maar het regent nog steeds.

Het ondergelopen veld van Oranje-Rood tijdens de hevige regenval. Foto: Bart Scheulderman

Zondag spelen was geen optie, wedstrijd wordt ingehaald na de winterstop

Gekozen wordt voor het poldermodel. Niet om 15.35 uur, maar om 16.00 uur wordt er een knoop doorgehakt. Maar om 16.00 uur plenst het nog net zo hard. Opnieuw steken de stafleden en de officials de koppen bij elkaar. Deze keer in de ‘tophockeyruimte’ op de begane grond, niet toegankelijk voor de pers. Binnenskamers leggen beide kampen hun wensen nogmaals op tafel. Een kwartier lang blijft de deur dicht. Maar dan zwaait hij plotseling open. ‘Wij gaan niet spelen’, zegt Oranje-Rood-manager Nanno Berenos, met de nadruk op wij. De wedstrijd is definitief gestaakt. Baart en Oudenaller discussiëren bij het verlaten van de ruimte nog altijd verder.

Nog steeds is het preken voor eigen parochie niet voorbij. Reglementair gezien moet de wedstrijd in principe komende donderdag worden ingehaald. Maar dan speelt Kampong tegen Bloemendaal. Kampong stelt daarom voor om de wedstrijd tegen Oranje-Rood de volgende dag al te spelen (vandaag dus, op zondag). Oranje-Rood peinst er niet over. Buiten klaart het ondertussen voorzichtig op.

Het woord is aan de KNHB. Rond de klok van 20.00 uur, kort nadat de vrouwen het veld afstappen (0-3 winst voor Kampong), volgt er eindelijk witte rook. Oranje-Rood-Kampong wordt niet op zondag ingehaald, maar ergens na de winterstop. De exacte datum volgt later.

Duco Telgenkamp in de stromende regen in Eindhoven tijdens de topper Oranje-Rood-Kampong. Foto: Bart Scheulderman

We hadden prima met z’n allen een pastaatje kunnen eten en ons daarna weer gaan voorbereiden. Van der Valk zit hier nota bene om de hoek. Kampong-coach Tim Oudenaller

Kampong-coach Oudenaller: ‘Ik vind het jammer dat de wedstrijd niet is uitgespeeld. Wij hebben voorgesteld om de wedstrijd te hervatten om 19.00 uur. We hadden prima met z’n allen een pastaatje kunnen eten en ons daarna weer gaan voorbereiden. Van der Valk zit hier nota bene om de hoek. Dames 1 speelde na ons, maar zij hadden best net als wij wat later kunnen beginnen.’

‘Het uitspelen van de wedstrijd paste het best in ons programma. Nu ligt het scenario op de loer dat we na de winter drie keer in één week moeten spelen. Dat is niet wenselijk. Ik heb jongens in mijn team met een olympische droom. Met zoveel wedstrijden in zo weinig dagen is het wachten op blessures. Dat wens je niemand toe, maar hen al helemáál niet. Elke optie die we hadden, was niet ideaal, maar de wedstrijd uitspelen was de beste optie.’

Oranje-Rood-coach Baart is het daar niet mee eens. ‘Op een gegeven moment moet je een knoop doorhakken. Ik ben blij dat dat is gebeurd. Hervatten om 19.00 uur was voor ons geen optie. Spelers stellen zich ergens op in, ook qua voeding en het innemen van proteïne en cafeïne. Je kunt niet eeuwig blijven wachten. Je kunt niet in en uit je focus blijven gaan.’

Zondag inhalen zou fysiologisch gezien niet verantwoord zijn, stelt Baart. ‘Dat wij vandaag twee spelers niet tot onze beschikking hadden, speelt voor mij geen enkele rol. Het gaat mij om de spelers die wel speelden. Ik wil ervoor waken dat zij straks óók ergens last van krijgen. We hebben vandaag de hele dag moeten wachten. Donderdag hebben we ook gespeeld. Ons resterende schema is minder druk dan dat van Kampong. Ik heb alle begrip voor het standpunt van Kampong, maar ik heb daar verder niets mee te maken. Ik kom voor de belangen op van Oranje-Rood.’


5 Reacties

  1. moniquelagerwaard@gmail.com

    Fysiologisch niet verantwoord om op zondag te spelen? Als je 5 minuten hebt gespeeld? Lijkt me eerder dat je dan meer hersteltijd hebt voor de wedstrijd van afgelopen donderdag.

  2. JacquesBrinkman

    'Opkomen voor eigen belangen' is precies het structurele probleem van de hockeysport. Heeft dan niemand door dat zo doormodderen het failliet van tophockey in NL betekent.

  3. PeterMontijn

    Helemaal eens met Brinkman. Dit is de zoveelste maal dat dit veld niet bespeelbaar was door (hevige) regenval, iets dat geen pas geeft in de hoofdklasse. Lijkt me de hoogste tijd dat de KNHB eens maatregelen gaat treffen

  4. Martijn Teunissen

    Waarom mag/kan er niet worden uitgeweken naar een ander veld? Dan was dit toch helemaal geen probleem geweest?

  5. gilbert-schyns

    Gezien de overvolle kalender en de Olympische spelen had de KNHB moeten beslissen dat deze wedstrijd op zondagmiddag uitgespeeld moest worden. KNHB moet de belangen van alle spelers behartigen. Dus dient het tegengaan van overbelasting c.q. het voorkomen van blessures hoog in haar vaandel te staan!


Wat vind jij? Praat mee...