Santi Freixa aan laatste seizoen bezig bij mannen van Amsterdam

Santi Freixa (38) is aan zijn laatste seizoen bezig als hoofdcoach bij de mannen van Amsterdam. Het aflopende contract van de voormalig Spaans international wordt niet verlengd, omdat de gewenste resultaten vooralsnog uitblijven. Dat heeft de Hoofdklasser woensdagmiddag bekendgemaakt via de clubsite.

Freixa, die in het verleden ook als speler het tenue van Amsterdam droeg, nam in de zomer van 2019 de taken van interim-coach Jan Jorn van ’t Land over. Bij het aantreden van Freixa waren doelstellingen gesteld om de verjonging en versterking van Amsterdam Heren 1 verder gestalte te geven en mee te draaien in de top van de Tulp Hoofdklasse Heren.

Teleurstellende resultaten

‘Door veel nieuwe, jonge en getalenteerde spelers in de groep op te nemen, heeft Santi een mooie stempel kunnen drukken’, meldt Amsterdam. ‘Tegelijkertijd zijn de gewenste resultaten vooralsnog uitgebleven. Na dit seizoen zal er met een andere aanpak verder gebouwd worden aan het team om langdurig in de top mee te hockeyen.’

Santi Freixa op archiefbeeld. Foto: Koen Suyk

Dit seizoen staat Amsterdam na zeven speelronden op de zesde plaats. De formatie van Freixa won alleen van Hurley (5-1) en Almere (3-2). In het afgebroken coronaseizoen won Amsterdam zes van de vijftien competitieduels en ‘eindigde’ het team op de zevende plek.

‘Wij zijn Santi dankbaar voor zijn bijdrage aan de club en waarderen zijn enorme inzet, betrokkenheid en professionaliteit’, vervolgt de club. ‘Voor nu kijken we er naar uit dat er weer gespeeld kan gaan worden en om samen met Santi en het team het huidige seizoen succesvol af te ronden.’


30 Reacties

 1. MIck

  Wat een bullshit verhaal. Wie gaat er met deze selectie beter presteren? Er zijn zomaar 5 of 6 clubs met beter materiaal

  1. stekel

   Eens

  2. eefgorter

   Eerst jarenlang niet durven doorselecteren, toestaan dat “some animals are more equal than others”. Dan soort van verjongen met talent van buiten. Niet binnen 1 jaar weer terug op oude niveau. Santi de schuld in schoenen schuiven. Fraai hoor. Wel helemaal in lijn met de cultuur van deze club.

 2. conegut

  Wat een absolute chaos bij deze club. Zijn al bijna tien jaar zonder titel, groepje bakker en co heeft te lang zijn stempel op dit team gedrukt. Geven niet thuis. Bizar hoe veel verloop er is qua spelers.

 3. pjklaassen

  Is toch al wel duidelijk al jongens liever pk spelen dan bij Adam..

 4. ericst29

  Wat een onzin, Mick. Amsterdam is wellicht de meest kapitaalkrachtige club uit de Hoofdklasse, dan wel behorend tot de Top 3. Selectie met Cosijns, Middendorp, Pruyser, Verga doet niet onder voor die van Kampong of Den Bosch. Prestaties zijn al jaren ver onder de maat; structuur ontbreekt, verhoudingen zijn zoek binnen de selectie en recente coaches zijn niet sterk genoeg om dit te doorbreken. Bestuur zou zich ook eens moeten beraden, evenals de 5e colonne. Het draagt allemaal niets bij en we zijn nu niet verder dan 3 jaar geleden. Gepruts in alle lagen en dat op de kosten van loyale sponsors. Schande.

  1. stekel

   Leef je al lang ih verleden? Meest kapitaalkrachtige club ?... los daarvan.. een H1 met oude garde ...Los als zand op een zandveld. Na de OS, want Max neemt de oude garde mee want das beloofd, valt het uiteen. Wat er overblijft ......

  2. MIck

   Uit werkelijk niks blijkt dat Adam nog geld heeft. En de selecties van DB en Kampong zijn echt beter dan die van A’dam

 5. unplugged

  Een goeie trainer (met ervaring) is nog geen goeie coach .

 6. rancoburgzorg

  Na een handjevol wedstrijden en vooral heel veel thuiszitten weet de leiding van de club ineens dat " de gewenste resultaten uitblijven". Dat gelooft toch helemaal niemand? Het geld zal wel op zijn of er is iets anders gebeurd.

 7. ericst29

  Stekel, lees toch eens wat beter. Op deze manier is het wel erg lastig. Kijk bovendien de begrotingen er maar eens op na. Dat het elftal `los zand` is, dat lijkt me evident. Dat zeg ik ook. Nog een keer proberen dan maar? Laat me zien dat je niet op de middelbare school zit, dan wel met je hoofd in een karaf rode wijn. Succes.

 8. FIHCOACH

  Jammer voor hem , goede trainer maar coachen is een vak apart en het is een moelijke club met zoveel coaches langs de lijn. Zou echt eens goed zijn om een out of The box te denken en eens een coach aan te stellen buiten het gebruikelijke circuit . Dus iemand die daadwerkelijk kan bouwen en niet denkt aan zijn of haar baantje denkt. Helaas zal er wel weer een coach komen uit het old boys netwerk. Een gemiste kans om daadwerkelijk schoon schip te maken.

  1. Boearco

   Een aantal clubs in de hoofdklasse gooien maar te pas en te onpas coaches voor een groep (zonder veel ervaring) die zelf op hoog niveau (hoofdklasse / nederlands elftal) hebben gehockeyd. Vaak begrijpen deze coaches (nog) niks van teamprocessen, tactische keuzes die op bepaalde momenten gemaakt moeten worden, wanneer ze moeten ingrijpen en zo kunnen we nog even doorgaan. Een goede coach word je door ervaring. Dat kost jaren! Eerst op een wat lager niveau en dan steeds wat hoger. Nu worden topspelers, door hun netwerkje naar voren geschoven om direct als hoofdklassecoach te beginnen. Dan staat er een “naam” voor de groep. Iedereen is in het begin blij, totdat het op veel vlakken niet zo goed gaat. Ook binnen de KNHB zie je dat gebeuren. Het afbreukrisico is enorm en niet zelden zie je ze langzaam uit beeld verdwijnen. Dat is echt zonde. Ik weet niet of dit ook gespeeld heeft bij Amsterdam. Maar voor deze groep moet een brok aan ervaring staan. Verder wordt het tijd dat wat spelers bedankt worden. Amsterdam wordt veel wijsheid toegewenst.

 9. coach-devries

  Wat een farce! Een team team in z'n najaren.. met een paar jonge talenten die nog moeten groeien in hun rol.. een slinkenden begroting.. en een competitie die - ivm de huidige situtie - totaal niet te vergelijken is met de normale gang van zaken.. en dan je (onrealistische) verwachtingen projecteren op de coach! Kortzichtig en - helaas - in lijn met het Amsterdam vannde laatstse jaren. Ik had heel graag gezien of- en hoe Santi dit team na de spelen had weten te transformeren naar een ploeg met een nieuw DNA waar wij allemaal van hadden konden genieten!

 10. barteenkhoorn

  Ik zou Marieke Dijkstra wel willen zien. Topper in het vak en mega gedreven. Aan- of afhaken.

 11. kasparstevens

  Wat een structurele problemen. Cultuur, structuur, ontbreken van leiderschap, ontbreken van leiding ontvangen en respecteren, matige mentaliteit ... In principe zou ik zeggen, neem TEN HAVE in de arm ... Maar goede consultancy partijen weigeren hopeloze opdrachtgevers...

 12. mark-j

  Waan van de dag ! Wat een beleid bij Amsterdam ....

  1. Boearco

   Waar is wel een goed beleid? De meeste clubs doen maar wat met goedwillende bestuurders, die niet weten hoe ze moeten besturen. Vaak roepen en oordelen ze maar wat over coaches, omdat ze dat van hun “netwerk” hebben gehoord. Ad hok keuzes worden door deze mensen veelal uit eigenbelang gemaakt. Veel bestuurders willen helemaal geen beleid. Dat komt ze namelijk helemaal niet goed uit.

 13. GlasHalfvol

  Misschien moeten we ook concluderen dat de meneer als coach niet geschikt is. Bij Kampong was het al geen overdonderend succes, in bijna al die wedstrijden stonden de dames zo strak vd (emotionele) instructies van deze coach dat ze bijna altijd binnen de kortste keren achter stonden. Daarnaast was hij naast het veld ook al geen voorbeeld van rust richting alles en iedereen, wat dat betreft snapte ik de overstap naar Amsterdam al niet, maar ja....

 14. misha-van-oostveen

  Goede speler en ongetwijfeld fijne vent maar coachen en training geven is een vak. Hij heeft geen echte ‘meters’ hierin gemaakt en is veel te snel door Kampong en Amsterdam aangesteld. Gewoon in de luwte gaan werken zou mijn advies zijn.

 15. arnoldS

  Dit is hetzelfde als de oude gevallen grootmachten. Grote groep spelers die erg lang op een (terecht) voetstukken hebben gestaan. Op een gegeven moment kregen deze heren zoveel betaald, dat er een geld meer was/is voor een nieuwe generatie. Maar dan wel de 20-25jr generatie. Daar zit de issue, want die jongens komen niet voor minder. En de kloof tussen de toppers in de ploeg en jongere jongens wordt maar groter. Kijk eens kritisch waarom die niet die naar Amsterdam willen.

 16. hockey-coach

  Moeilijk om inhoudelijk op in te gaan. Het was mooi geweest om eens wat dieper in de club zelf te gaan. Structuur, beleid, financieel. Nu heeft/geeft een ieder een mening, maar vaak zonder dit te kunnen beargumenteren. “Leuke jongen”, ‘geen ervaring” “goede coach” “goede speler”. Hebben we niets aan... Mijn gevoel zegt dat je maar eens eerst bij de club moet gaan onderzoeken wat voor beleid men heeft. Is dit bv afgestemd om de jeugd een kans te geven, of is presteren belangrijker etc..

 17. w.j.arriens

  emoties aan de kant, ratio naar voren! van wat ik zie, hoor en lees heeft de inner circle van de AH&BC niet zo'n beste naam. Vooral trainers en coaches van met name het eerste (heren)team hebben daar sterk mee te maken. En helemaal als de resultaten niet naar wens zijn. Waar moet een tr/coach voor Heren 1 aan voldoen? 1) krachtige figuur die boven de spelers staat b) verstand van en ervaring in het hockey, vooral als coach c) opgewassen zijn tegen de "inner circle". Wat is Santi Freixa voor een persoon, in het kader van de vacature? a) zeer beminnelijk persoon , staat midden tussen de spelers b) geen ervaring als coach van een topteam want de periode als coach van Kampong D1 is te verwaarlozen c) een uitstekend hockeyspeler. Nu de vraag: waar is de match? Konklusie hoe heeft het bestuur van de club in hemelsnaam deze persoon kunnen uitkiezen als coach voor Heren 1?? Zij die Freixa hebben aangesteld hebben geen enkel verstand van (top) hockey

  1. FIHCOACH

   Ze hebben hem waarschijnlijk op naam aangenomen en als ex speler en assistent van Annan en hij zal goede pr gehad hebben . Bij Kampong mislukt en bij Amsterdam mislukt . Ga eerst eens een 2e of 1e klasser trainen en coachen

 18. ericst29

  Sommige mensen moeten zich afvragen of ze uberhaupt voor het coach vak geschikt zijn, OOK voormalig topspelers. Van Basten had ook even tijd nodig om tot de conclusie te komen dat iets anders hem beter ligt. Het starten van een coach carriere in de 1e of 2e klasse zal dan het verschil niet zozeer maken, al zullen brood coaches graag zien dat een oud international ook onderaan de ladder begint... De man heeft bij Amsterdam vrij behoorlijk materiaal tot zijn beschikking gehad, maar wat weinig laten zien gedurende deze `rare seizoenen` en dat is hem deels aan te rekenen. Bij deze club werkt het simpelweg niet als er een coach wordt aangesteld die `one of the guys` is. Dat zou het verleden met de aanstelling van jonge oud spelers als begeleiders toch reeds moeten hebben laten zien? Dat een aantal bepalende spelers aan het einde van hun loopbaan het vooral leuk willen hebben, zou terzijde geschoven moeten worden. Welke beschikbare coach kan deze strijd wel winnen en Amsterdam terugbrengen aan de top?

  1. Boearco

   @ericst2. Toon Siepman zou een goede zijn. Coachen is echt vallen en opstaan. Daarom zouden ook mensen met “een naam” als speler beter lager kunnen beginnen met coachen. Potentie heeft tijd nodig om te groeien.

  2. MIck

   Vrij behoorlijk materiaal ja, maar er zijn zeker 5 misschien wel 6 ploegen met beter materiaal

 19. jvolcano

  Gewogen en te licht bevonden. Freixa aanstellen was geen slimme zet. Zijn contract niet verlengen wel. Wat dat betreft kun je concluderen dat de AHBC slimmere beleidskeuzes maakt vergeleken met 2 jaar geleden.

  1. Eelco Houwink

   In zijn geheel dan puur dom


Wat vind jij? Praat mee...