SCHC slaat eerste slag om handhaving na shoot-outs tegen HDM

SCHC heeft een belangrijke eerste stap gezet op weg naar handhaving in de Tulp Hoofdklasse Heren. De Bilthovenaren moesten woensdagavond in Den Haag diep gaan om een 3-1 achterstand ongedaan te maken. In de shoot-outserie sloeg SCHC vervolgens zijn slag. Dat was een dreun voor HDM dat vrijwel de gehele wedstrijd op voorsprong had gestaan.

Het treffen tussen de twee teams was niet voor het eerst dit seizoen. Afgelopen maart mochten ze het tegen elkaar opnemen in de kwartfinales van de Gold Cup. HDM trok in die confrontatie, na een 2-2 gelijkspel en shoot-outs weliswaar, aan het langste eind. Maar wie zou dat ditmaal doen, in de zo seizoensbepalende wedstrijden?

Haagse droomstart

Vandaag stond de eerste ontmoeting in een best-of-three op de agenda. Op een overvol HDM-complex nam de thuisploeg meteen initiatief. In de eerste de beste aanval kwam de bal gelijk in de stick van Javier Osses. De spits twijfelde niet en tenniste de bal achter keeper Matthijs Odekerken. Een betere start had de ploeg van Erik van Driel, waar Duco Telgenkamp ontbrak vanwege een harde val op zijn hoofd tegen Voordaan afgelopen zondag, niet kunnen wensen.

Blijdschap bij HDM na de snelle openingstreffer van Javier Osses (uiterst links). Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

Achteroverleunen deed HDM na die snelle openingstreffer niet. Een paar minuten later zag het euforische publiek hoe ‘hun’ mannen een eerste strafcorner mochten nemen. De bal hobbelde over de stopper heen en daarmee kon SCHC opgelucht ademhalen. Waar HDM nog het meest in balbezit was geweest, viel nog in het eerste kwart toch ineens de gelijkmaker. Max Sweering tikte na een mooi opgezette aanval binnen.

Toch was het daarmee nog niet gedaan voor kwart één. HDM stoomde weer eens op en Rick van den IJssel, niet lang geleden teruggekeerd in de ploeg na een lange tijd afwezigheid vanwege blessureleed, flatste onverbiddelijk binnen. Het vurige begin beloofde veel voor de resterende driekwart van het duel…

Meer controle

Het trucje dat HDM in de eerste minuut van de wedstrijd uithaalde, herhaalde het bijna opnieuw bij de start van het tweede kwart. De inzet van Boris Burkhardt belandde ditmaal naast het goal van de bezoekers.

SCHC leek hierna iets meer grip te krijgen over het energieke spel van de runner-up van de Promotieklasse. Afgezien van twee strafcorners leverde dit nauwelijks kansen op, maar HDM kwam in ieder geval minder vaak voor het vijandelijke doel. Op slag van rust kreeg Sören Bigalke toch nog een reuzekans om de voorsprong uit te breiden, maar zijn schot was te zacht om echt gevaarlijk te zijn.

Na rust nam SCHC het initiatief, maar echt diep in de Haagse cirkel doordringen, lukte de Bilthovenaren niet. Aan de andere kant was het ineens Cédric de Gier die de selfpass in optima forma benutte. De handige middenvelder nam een vrije slag in de buurt van de cirkel, rende op het doel af alsof er geen tegenstanders stonden en pushte in de verre hoek binnen: 3-1.

In de toeter die het einde van het derde kwart aankondigde, mocht SCHC nog een strafcorner nemen. De andere Cédric op het veld, Cédric Terwel, sleepte mooi binnen. Met nog 17,5 minuut te gaan, was de spanning in de wedstrijd dus weer volledig terug.

Spanning tot op het eind

Een gelijkmaker lag op de loer toen Terwel opnieuw mocht aanleggen. Ditmaal was hij minder gelukkig: zijn sleeppush ketste met een noodgang terug van de paal. Toen even later HDM-middenvelder Chris Taberima tot zijn ontzetting en dat van het publiek naar de kant wordt gestuurd met een groene kaart grijpt SCHC zijn kans. Een aanval over rechts prikte spits Bram Weers loepzuiver achter HDM-keeper Joey Fontaine. Met nog zes minuten op de klok was de stand weer gelijk: 3-3.

Diezelfde Weers mocht kort na zijn gelijkmaker van het veld af vanwege een gele kaart. Het Haagse publiek ging er nog maar eens voor staan. Het leek de thuisploeg veren te geven. SCHC werd tot diep op de eigen helft teruggedrongen. Een strafcorner vlak voor tijd zou de verlossing moeten brengen voor de mannen van Erik van Driel, maar werd niet verzilverd.

Marnix Kleinsman (SCHC) in duel met Cedric de Gier (HDM). Foto: Hans van der Valk/Orange Pictures

En dus bleef het bij 3-3 en konden de teams zich opnieuw opmaken voor een shoot-outserie. Hoewel HDM-keeper Joey Fontaine meerdere reddingen verrichtte, was SCHC-sluitpost Matthijs Odekerken de gevierde man. Hij wist – direct of indirect – maar liefst vier pogingen van HDM te keren. Daarmee gaat SCHC aan de leiding in de best-of-three en kan het zaterdag voor eigen publiek handhaving op het hoogste niveau veiligstellen.

Boris Burkhardt (HDM) mis 1-2

Lees hieronder de hoogtepunten van de eerste wedstrijd in de play-outs tussen HDM en SCHC