Spelregel van de week: de stuiterende scoop

Het is een dankbaar onderwerp voor de spelregelvraag, de scoop. Veelbesproken, veel gebruikt (met name op hoge niveaus) en vaak ook een bron van onduidelijkheid.

We zagen een interessante scoop bij Amsterdam-HGC, bij deze 0-3 van de Schotse HGC’er Alan Forsyth (foto). Vertel het ons maar, zou je deze hoge bal (en daarmee ook de goal) goedkeuren?  Zo ja, waarom wel of niet? Succes!

 


6 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Er is constant gezeur over de "hoge bal". Moeilijk, moeilijk, moeilijk doen. Ik snap werkelijk niet waarom men niet slechts één criterium hanteert: het is gevaarlijk of niet; bv als die in een kluwen van spelers dreigt neer te landen. Beoordeling is aan de arbitrage. Af en toe heb je de indruk dat deze regel ter bescherming voor de "onkundigen" in het hockey is gemaakt, niet voor de betere spelers. Die slaan elkaar echt de hersens niet in als de bal nog in de lucht zweeft. Afschaffen en alleen puur op "gevaar" beoordelen.

 2. Merijn van Willigen

  Doelpunt - juiste beslissing, maar de video clip helpt daarbij niet. De langere video toont dat Forsyth los is van de Amsterdamse verdediger en dus recht heeft op de 5 meter afstand om de hoge bal aan te nemen. Hij vraagt daar ook om. De Amsterdamse verdediger begaat een (opzettelijke?) overtreding door op het laatste moment nog voor Forsyth te komen. Scheidsrechter geeft voordeel aan Forsyth die scoort - had ook een strafcorner kunnen zijn. Interessante vraag is of dit ook een strafbal zou kunnen zijn? Als een aanvaller duidelijk weg is van de verdediger, en die verdediger komt dan binnen de 5 meter - dan zou je kunnen zeggen dat dat een opzettelijke overtreding is, binnen de cirkel.

 3. GabyvanHout

  Anders was het een strafcorner ivm geen afstand. Nu voordeel en doelpunt.

 4. pjklaassen

  Voordeel doelpunt, filmpje had iets langer gemogen bij de start.

 5. nicovisch

  Binnen de 5 meter fluit de scheidsrechter ALTIJD af!!! Dus in dit geval strafcorner!! Nooit voordeel helaas in dit geval. Dit is o.a. Een rede om deze regel af te schaffen.

 6. JeroenTepas

  Ik denk goed dat voordeel gegeven is en doelpunt goed gekeurd is. Zou een gele kaart en 10 minuten ook niet op zijn plaats zijn geweest?


Wat vind jij? Praat mee...