Talenten laten gehavend Amsterdam stralen in thriller tegen Rotterdam (3-3)

Amsterdam miste dinsdagavond vier basiskrachten in hun inhaalduel tegen Rotterdam, maar wist met fris elan van hun talenten als Valentijn Charbon en Ties Klinkhamer en de goals van international Mirco Pruyser toch te overtuigen tegen Rotterdam. In de laatste minuut zorgde de wilskracht van de bezoekers en Tjep Hoedemakers van Rotterdam in het bijzonder echter voor de 3-3, in de laatste seconde.

Het stukje zwarte tape op het shirt van talent Mikki Bartels, om van nummer 12 nummer 112 te maken, hing er wat verloren bij op het mooie witte shirt van Amsterdam, onlangs in een verkiezing uitverkozen tot mooiste hockeyshirt van Nederland. Maar het tekende juist het enthousiasme van een ploeg die dinsdag moest improviseren.

Verrassingsopstelling

Het was dinsdagavond behelpen voor Amsterdam zonder vier belangrijke basiskrachten, maar het team toonde juist veel wilskracht, alsof ze hun ‘verrassingsopstelling’ zoals coach Santi Freixa het vooraf noemde, waar wilde maken en wilde laten zien dat ze het ook konden met een voor Amsterdam ongekend jong team op de mat. Want dat was de laatste jaren juist de kritiek op het team uit de hoofdstad, het werd oud en versleten genoemd, maar ondertussen is de verbouwing van Amsterdam in volle gang, zodat het af en toe een frisse smoel kan tonen. En dat gebeurde dinsdagavond.

Op de kop cirkel van Amsterdam stond bij de 2-2 geen gelouterd strafcornerkanon zoals Tanguy Cosyns of de inmiddels vertrokken Justin Reid-Ross, maar tiener Luke Dommershuijzen, de man met het sneeuwwitte kapsel, vers overgekomen van Ede. En Dommershuijzen pushte zo hard op goal, dat alleen het lichaam van een Rotterdamse verdediger de bal kon stoppen. Een strafbal voor Amsterdam, vakkundig ingepusht door international Mirco Pruyser, die precies zo’n inzet vorig week nog gekeerd zag worden tegen Klein Zwitserland.

Luke Dommershuijzen (nr.5) op de kop van de cirkel voor Amsterdam in het duel met Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Het leek puzzelen voor Amsterdam, zonder hun geblesseerde Teun Rohof, Floris Middendorp, de Belg Tanguy Cosyns (Pro League) en Fergus Kavanagh, die een paar uur voor de wedstrijd vader was geworden. Maar de jeugd nam het over in het Wagener Stadion, waar Ties Klinkhamer centraal achterin een geweldige wedstrijd speelde en waar Valentijn Charbon, overgekomen van Almere, in het eerste kwart overtuigde met goede acties en die ook bekroonde met een fijn backhandje voor de 1-0.

Zwakke start Rotterdam

Pruyser profiteerde van een zwakke start van Rotterdam, dat in het Wagener Stadion voor het laatst de competitiewedstrijd speelde en met liefst 7-1 verloor, vlak voor de lockdown die het leven voor een paar maanden stillegde. Deze keer zorgde het coronavirus voor een uitstel van deze wedstrijd op zondag, maar twee dagen later mocht het in een prima gevuld Wagener Stadion wel plaatsvinden.

Na de snelle 2-0 van het sterke en frisse Amsterdam, waar ook Gilles Wegter uit de jeugd speelminuten mocht maken, was het in het tweede kwart tijd voor Rotterdam om orde op zaken te stellen. Na een verdedigingsfout van de thuisploeg kon Olivier Hortensius vrijstaand de 2-1 binnenslaan achter Philip van Leeuwen. Een heerlijke counter zorgde daarna voor de 2-2, via een binnenglijdende Tjep Hoedemakers.

Daarna was het weer tijd voor Amsterdam, waarbij Dommershuijzen liet zien dat ook hij een bal kan slepen, door een strafbal te forceren, die door Pruyser vakkundig rechts onderin werd binnen gepusht.

Amsterdam-verdediger Johannes Mooij met kramp, mooi geholpen door de arbitrage. Foto: Bart Scheulderman

Kansen voor Rotterdam

Rotterdam versierde strafcorner na strafcorner, maar de jonge uitloper Daan Dekker van Amsterdam, liep keer op keer goed in de weg. Uit een rebound had Rotterdam moeten scoren, maar stopte keeper Van Leeuwen. Vlak voor het vierde kwart mocht Rotterdam aanleggen, maar werd de bal verkeerd aangegeven, waarna Tristan Algera de bal in een mislukte corner de bal op de voet van zijn teamgenoot Jeroen Hertzberger pushte. Rotterdam was wel veel in de Amsterdamse cirkel, maar ging slordig met die kansen om.

Jeroen Hertzberger baalt als Rotterdam opnieuw een kans op een doelpunt laat liggen in het duel met Amsterdam. Foto: Bas Scheulderman

In het vierde kwart leek Rotterdam de druk nog meer op te voeren, die ze al in het derde kwart al lieten zien. Maar eerst was het de slimme Pruyser die een strafcorner versierde, die Klinkhamer niet scoorde. International Thijs van Dam forceerde daarna weer een Rotterdamse strafcorner, die er weer werd uitgelopen door Dekker. De corner erna werd een heerlijke redding op de lijn van Nicki Leijs, die de inzet van Hertzberger onschadelijk maakte.

Vlak voor tijd miste Rotterdam weer een strafcorner, door deze niet goed te stoppen. Het leek erop dat de Amsterdammers met de ‘verrassingsopstelling’ de winst zouden gaan pakken, maar op karakter wisten de hockeyers van Rotterdam toch nog de 3-3 te maken.

Tjep Hoedemakers van Rotterdam schreeuwt het uit na zijn late gelijkmaker tegen Amsterdam (3-3). Foto: Bart Scheulderman

Wie anders dan Hoedemakers, die in de laatste seconde de gelijkmaker binnen tipte en uitzinnig wegliep van vreugde. De spelers van Amsterdam bleven languit op de grond liggen. Daarna floot de scheidsrechter af. Daarmee werd het veldoverwicht en de inzet van Rotterdam bekroond. Maar het was een verrassende wedstrijd van Amsterdam, die hun improvisatiekunsten met hun talenten komende vrijdag en zondag mogen herhalen.


4 Reacties

 1. jvolcano

  Ondanks dit leuk geschreven stukje, de mooie tenues en de nieuwe talenten heeft Amsterdam inmiddels al 4 punten liggen. Je kunt ze wekelijks omhoog schrijven, maar het is wederom een middelmatig team, met middelmatige coaches en met middelmatige resultaten als gevolg. Topclub of Tobclub?

  1. rob-groenemeijer

   De Volcano komt weer tot uitbarsting. Alleen maar rook en stof. Heb je dus niks aan.

 2. g-hockeyfan

  Sommige mensen zijn zulke drama-koninginnen 🙄.

 3. sanderwiggers

  Mooi man! Vooralsnog loopt het precies zoals we vooraf verwachtten. De nummers 3 t/m 8 liggen ongelooflijk dicht bij elkaar. OK, OK, er zijn pas 3 potten gespeeld.. Laten we hopen dat het zo spannend blijft!


Wat vind jij? Praat mee...