‘Patiënt’ Hurley geeft de strijd maar niet op

Bijna iedereen heeft al een streep gezet door het hoofdklasserschap van Hurley. Bij rust keek de ploeg van coach Reinoud Wolff zondag tegen een schier kansloze 0-2 achterstand aan tegen SCHC. In het vierde kwart werd het zelfs 1-3, maar de Amsterdamse nummer laatst in de Tulp Hoofdklasse Heren vocht zich terug tot 3-3.

Door het gelijke spel zijn de vooruitzichten van patiënt Hurley nog altijd zorgwekkend, maar met nog vijf punten achterstand op de veilige stek van nummer elf SCHC en nog vijf wedstrijden te gaan, wil in Amsterdam niemand van opgeven weten. ‘Nog twee keer winnen, dan staan we boven SCHC’, verwoordde Hurley-speler Patrick Houben na afloop het gevoel van zijn ploeg.

Die haalde dit seizoen pas drie punten in zeventien wedstrijden, maar heeft mathematisch nog steeds kan om via de play-outs degradatie te ontlopen. Volgens Houben kost het zijn ploeg geen enkele moeite om dat vertrouwen in een goede afloop te houden. ‘Waarom zouden we het opgeven? Zo lang we een kans hebben, gaan we ervoor. Ik heb nog nooit in een ploeg gespeeld die het wel voortijdig opgaf’, stelde Houben.

Teleurstelling bij Hurley. Foto: Willem Vernes

Als er al een ploeg was waarvoor dat gold, dan was het bij Almere waar Houben vorig seizoen speelde en waarmee hij kansloos degradeerde. ‘Het gevoel is dit seizoen wel heel anders’, stelde Houben. ‘We hebben dit seizoen in heel veel wedstrijden goed meegedaan. Maar ja, aan goed meedoen heb je niet veel, je moet er uiteindelijk gewoon een meer maken dan de tegenstander. Dat is de essentie van het spelletje.’

Missie

Dat is Hurley dit seizoen nog niet gelukt. En zondag maakte de thuisploeg die missie ook knap lastig door, net als een paar weken geleden tegen laagvlieger Tilburg, weer te slap aan de wedstrijd te beginnen. Binnen de minuut werd het hierdoor al 0-1. SCHC viel aan via de linkerkant, de bal werd in de cirkel niet goed weggewerkt waardoor Bram Weers alle tijd en gelegenheid kreeg om uit te halen. Dat deed hij doeltreffend: 0-1.

Bram Weers wordt bejubeld na de 1-0. Foto: Willem Vernes

Houben: ‘Ik weet niet wat dat het ons is dat we weer zo slap beginnen. We maken het onszelf daardoor een beetje moeilijk. Het duurt op de of andere manier even om op gang te komen. Het is te vaak dat we dat dit seizoen hebben.’

Die povere start kostte Hurley in het eerste kwart zelfs bijna een tweede tegentreffer. Na een fraaie actie werd SCHC-speler Max Sweering op het laatste moment gestuit.

Uitstel van executie

Het bleek uitstel van executie voor de thuisploeg, die helemaal niet onaardig speelde maar in SCHC een tegenstander trof die in die fase net iets beter en vooral doeltreffender was. Waar Hurley in het eerste kwart nog een strafcorner slecht stopte, voerden de gasten uit Bilthoven eerste hun corner in het tweede kwart feilloos uit. Cédric Terwel pushte raak en dompelde de fans van de thuisploeg vroegtijdig in rouw, 0-2.

Met net als tegen Tilburg gaf Hurley opnieuw niet op. In het derde kwart viel de thuisploeg aan alsof uiteindelijk duidelijk was dat het vandaag do of die was. Houben: ‘Op een gegeven moment gooien we toch de schroom van ons. Dan klopt het gewoon. Dan gunnen we elkaar de bal meer, duwen we elke bal erin zonder twijfel en straalt er veel meer zelfvertrouwen vanaf.’

De aanvalsdrift resulteerde na 43 minuten in een treffer. Hurley kreeg een strafcorner die nu wel goed werd uitgevoerd, waarna Borja Llorens vol overtuiging raak pushte: 1-2.

De treffer fungeerde als nieuwe brandstof in de Hurley-motor, die voor de rust pruttelde maar vanaf dat moment als een zonnetje begon te lopen. SCHC moest terug en beperkte zich slechts nog tot lange (hoge) ballen in de richting van de aanvallers. Veel leverde dat lange tijd niet op. Tot direct na de start van het vierde kwart Jelmer Uildriks de bal uit een onmogelijke hoek in het Hurley doel frommelde: 1-3.

‘Dit is het dan’, klonk het somber uit het Hurley-kamp langs de kant. Maar die woorden waren amper uitgesproken of de thuisploeg verkleinde de achterstand via een intikker van Indra Aerts tot 2-3. De Amsterdamse fans gingen nog eens vol achter hun ploeg staan. Dat miste zijn uitwerking niet. Hurley gaf gas en SCHC lag op apegapen.

Vijf minuten voor tijd resulteerde de aanvalsdrang van de thuisploeg in de 3-3. Deegan Huisman sloeg de bal in, Aerts raakte de bal volgens eigen zeggen nog net aan.

Spanning

In de laatste minuten was de spanning om de snijden. Wolff haalde zijn keeper naar de kant en ging alles of niets spelen. SCHC pakte met nog een minuut te spelen een gele kaart, waardoor het alle ballen in de cirkel werd en de belegering van het Bilthovense doel een feit was. De bal werd erin gebracht, sticks kletsten tegen elkaar, handen gingen in de lucht en spelers naar de grond.

Indra Aerts pakt de bal na de 3-3. Foto: Willem Vernes

Nog een minuut op de klok. Opnieuw geel voor SCHC. Nu was het negen tegen elf. De bal ging van links naar rechts, werd erin gebracht, maar voor een Hurley-spelers kon uithalen, klonk het eindsignaal. Teleurgesteld gingen de spelers van de thuisploeg naar de grond, hier en daar werd een stick weg gesmeten. Huisman was direct na afloop nog niet in staat om de pers te woord te staan. Daarvoor was de teleurstelling te groot.

Houben: ‘Meestal is die teleurstelling na een uur bij de meeste spelers wel weer weg. Kijken we weer vooruit. Volgende week donderdag Den Bosch uit. Dan gaan we er weer voor.’