OR-tieners Scheffers en Schouten staan op in Brabants onderonsje

Job Scheffers (18) en Sheldon Schouten (19). Tieners die donderdagavond beiden voor het eerst trefzeker waren in de Hoofdklasse. Treffers die zorgden voor de drie punten. Zo waren het waren de jonkies van Oranje-Rood die de Brabantse derby tegen Den Bosch eigenhandig beslisten: 3-1.

Den Bosch schitterde vorige week zondag nog tegen Bloemendaal. Het was de ploeg van Eric Verboom die zorgde voor het eerste puntenverlies bij de koploper. Hoe anders was dat donderdagavond in Eindhoven, waar Den Bosch het eerste kwart liet zien wat het waard was, maar de rest van het duel eigenlijk niks meer te zeggen had tegen Oranje-Rood.

Anders was het zeker. Zo moesten er in de selectie van Eric Verboom twee last-minute wijzigingen doorgevoerd worden. Arjen Lodewijks bleef geblesseerd thuis, Loic van Doren ontbrak vanwege medische redenen. Zo maakte tweede keeper Jan van Groesen zijn debuut in het Brabantse doel. Bij Oranje-Rood ontbraken Joep de Natris (rugblessure) en Teun Beins (hamstringblessure) nog altijd. 

De schitterende actie van Briels

Van Groesen had het in het eerste kwart niet druk. Hij zag Koen Bijen en Jaspers Tukkers grote kansen krijgen, zonder resultaat. Pas in het tweede kwart moest de Bossche goalie voor het eerst in actie komen bij een strafcorner van Sheldon Schouten. Daar had hij een antwoord op. Maar toen aanvoerder Thomas Briels het even later op zijn heupen kreeg, schitterend de cirkel in slalomde en de vrije Job Scheffers vond, was hij geklopt. Scheffers had zijn eerste doelpunt in de Hoofdklasse voor het intikken en deed dat prachtig: via de lat. 

Thomas Briels feliciteert Job Scheffers met zijn doelpunt. Foto: Willem Vernes

Twijfels over het tweede doelpunt

Met een bebloede Jelle Galema – zijn hand lag open, waardoor zijn kleding met bloed besmeurd was – voorop in de strijd, kon Den Bosch toch geen vuist maken. Toen in het derde kwart de thuisploeg op een 2-0 voorsprong kwam, leek de wedstrijd al gespeeld. Maar had het tweede doelpunt wel mogen tellen? Sander Baart legde aan voor een strafcorner, maar zijn push ging voorlangs. Jamie van Aart tikte de bal achter Van Groesen. Den Bosch wist het zeker: de bal was te hoog. Toch stond na ruim veertig minuten spelen een 2-0 op het scorebord.

En toen was daar de push van Sheldon Schouten. De jongeling die de taken van de geblesseerde cornerman Teun Beins over moet nemen. Schouten bewees het duel tegen Den Bosch zijn waarde vanuit de as. Coachte alsof hij al jaren meedraait in de competitie en beloonde zijn goede wedstrijd met zijn eerste goal in de Hoofdklasse. Met zijn specialiteit: de sleeppush. Twee keer eerder mocht hij aanleggen en eindelijk was daar zijn eerste doelpunt.

Een bebloede Jelle Galema. Foto: Willem Vernes

‘Strak in de hoek, met zo’n gemene stuiter’

Vlak na het duel verscheen er dan ook een grote glimlach achter zijn mondkapje vandaan. ‘Ik ben helemaal blij. Het gaat hard met me’, straalt Schouten. ‘Je mag het best een strafcorner uit het boekje noemen’, blikt hij terug op zijn goal. ‘Strak in de hoek, met zo’n gemene stuiter erin.’ Het gaat rap met de ontwikkeling van de verdediger. Schouten is bezig aan zijn tweede seizoen bij de club, is inmiddels aangesloten bij Jong Oranje en trainde als potential mee met het Nederlands team. ‘Ik maak stappen. Nu Teun geblesseerd is, moet ik zijn rol overnemen. Ik krijg veel vertrouwen van de ploeg. Het hockeyt ook lekker met Joep (de Mol, red.) naast je en Pirmin (Blaak, red.) achter je. Ik leer veel van ze. Ik hoop dat ik ze bij Oranje ook ooit mijn teamgenoten mag noemen.’

Toch kreeg de defensie – die zoveel interlands telt – van Oranje-Rood nog een tegentreffer te verwerken. Het was Kars Schreuders die acht minuten voor tijd de 3-1 binnentipte. ‘Dat is balen’, klonk Schouten wijs. En volgens hem ook niet nodig. ‘Het was een fijne wedstrijd. Het is fijn om tussen allemaal lachende gezichten te staan.’ Maar het grootste lachende gezicht is het gezicht van hemzelf. ‘Het valt niet mee om Teun te vervangen. Hopelijk is hij snel weer terug. Natuurlijk is hij volgend seizoen naar Bloemendaal. Maar zover is het nog niet. Ik wil vooral leren. En mijn kans pakken, wanneer het kan.’

Terwijl Schouten direct na het duel het veld verlaat, kijkt Beins vanaf het balkon neer op zijn jonge vervanger. Even verschijnt er een duimpje. ‘Hij zei dat ik een goede pot gespeeld had en een mooie goal gemaakt heb. Eentje die ik niet meer zal vergeten.’

Coach Robert van der Horst samen met Sheldon Schouten. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...