Tijmen Reijenga gooit met ‘flik-balletje’ gelijkmaker achter ‘Baas’

Met een heerlijke benutte strafcorner heeft Tijmen Reijenga zijn ploeg Den Bosch zondagmiddag in de slotseconden een meer dan terecht punt bezorgd tegen landskampioen Bloemendaal (3-3). De neo-international zette met een ‘flik-balletje’ een mooie kroon op een spectaculaire wedstrijd in de Tulp Hoofdklasse Heren.

De euforie was na afloop groot aan Bossche kant, waar de spelers volkomen terecht een ereronde liepen voor de juichende supporters op goed gevulde tribunes aan de Oosterplas. De grote held was natuurlijk Reijenga, die uitgebreid werd geknuffeld door zijn ploeggenoten. ‘Het is heerlijk om in de laatste minuut te scoren’, glimlachte Reijenga, die onlangs aansloot bij de trainingsgroep van de nieuwe bondscoach Jeroen Delmée, na de ereronde.

Aan de andere kant van het veld vloekten en tierden de spelers van Bloemendaal. Assistent-coach Santi Freixa sprintte direct na afloop zelfs het veld over om te voorkomen dat de arbiters Boxma en Otten werden belaagd. De corners, de kaarten en ook de strafbal, ze waren in de ogen van de Bloemendalers stuk voor stuk onterecht.

Woedend

Ook doelman Maurits Visser beende na afloop met een woedend gezicht naar de catacomben. Eenmaal fris gedoucht hield de goalie de Bloemendalers ook een spiegel voor: ‘We waren vandaag gewoon niet goed genoeg. Ik heb ook een paar discutabele beslissingen gezien, maar dat moeten wij niet als excuus gebruiken. Den Bosch speelde beter en had ook veel meer cirkelpenetraties. Wij misten vandaag veel jongens, maar hebben niettemin een selectie waarmee we hier hadden moeten winnen.’

Maurits Visser tussen zijn ploeggenoten van Bloemendaal. Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures

Daar leek Bloemendaal in de beginfase ook naar op weg met inderdaad een behoorlijk gehavende ploeg. Behalve de geblesseerde Floris Wortelboer (maakt donderdag zijn rentree) en Roel Bovendeert, ontbraken ook Teun Beins en Arthur van Doren, die met België in de Pro League tegen Duitsland speelde. De landskampioen moest daardoor zelfs Stijn Jolie uit het tweede opstellen. De verdediger stopte anderhalf jaar geleden (!) in de Hoofdklasse bij Almere.

Jolie speelde naar behoren en scoorde zelfs na vijf minuten met een backhand. Dat was al de 0-2, want na twee minuten opende Florian Fuchs het doelpuntenfestijn aan de Oosterplas met een bal in de korte hoek die Flip Wijsman verraste.

Florian Fuchs juicht na de 0-1. Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures

Nieuwe ploeg

Fuchs stopte na de Spelen als international voor Duitsland, waardoor hij wel meedeed. Zijn landgenoot Paul-Philipp Kaufmann ontbrak als Duits international wél aan Bossche zijde. Dat kon er ook nog wel bij voor coach Eric Verboom, die door de leegloop na afgelopen seizoen toch al moet bouwen aan een nieuwe ploeg. Aan het bereiken van play-offs, zoals afgelopen seizoen, durven ze bij Den Bosch nog even niet te denken. Maar afgaande op het duel tegen Bloemendaal heeft Verboom in korte tijd een prima formatie neergezet. De jeugdigheid spat er vanaf. Daardoor worden er onnodige fouten gemaakt, maar toonde de ploeg ook een opmerkelijke veerkracht.

Den Bosch was ondanks de twee vroege tikken op de neus namelijk absoluut niet onder de indruk van Bloemendaal. Met verzorgd hockeyspel nam de thuisploeg de wedstrijd in handen en drong het Bloemendaal terug op eigen helft. Normaal een uitgangspositie waar de Mussen zich met hun gevaarlijke counters wel in thuis voelen. Maar ditmaal kwam de landskampioen amper onder de druk uit en kreeg Den Bosch kansen en corners.

De eerste corner werd direct verzilverd door Austin Smith, die de bal hard op de plank achter Maurits Visser pushte: 1-2. Die treffer gaf Den Bosch nog wat extra vertrouwen dat er deze middag echt wel wat te halen viel tegen de koploper.

Geweldige redding

Al in het tweede kwart had aanvaller Koen Bijen twee uitgelezen mogelijkheden op de 2-2. Eerst ging hij moederziel alleen af op Visser, maar die redde geweldig op de inzet van de aanvaller. Een paar minuten later stonden de twee leden van de trainingsgroep van Oranje weer oog-in-oog, ditmaal bij een strafbal. Opnieuw kwam Visser na een geweldige save als winnaar uit de strijd. ‘Hij zat lekker op mijn handschoen’, bekende Visser na afloop. ‘Ik bewoog een beetje, waardoor ik hem uit zijn concentratie hoopte te halen. Hij pushte stickkant hoog. Ik ging al half die hoek in en kon mijn handschoen er tegenaan zetten.’

Maurits ‘Baas’ Visser: ‘Drie corners die er direct ingaan, dat mag mij niet gebeuren.’ Foto: Marcel van den Bos/Orange Pictures)

Die geweldige redding en ook de andere voortreffelijke saves die Baas – zoals hij door zijn ploeggenoten liefkozend wordt genoemd – maakte, konden de nare smaak van de drie gescoorde strafcorners niet wegnemen. ‘Drie corners die er direct ingaan, dat mag mij niet gebeuren’, oordeelde Visser hard over zijn eigen prestatie.

De doelman zag vlak voor rust de tweede strafcorner van Austin Smith op de plank belanden. Door die 2-2 plus een opmerking van Croon die hem geel kostte, rook Den Bosch bloed in het derde kwart. De ploeg van Verboom gaf direct vol gas. De thuisploeg kreeg kansen, maar scoorde niet. Zoals zo vaak tegen Bloemendaal is één counter voor Mussen dan genoeg om een beslissing aan de andere kant te forceren. Erkend goudhaantje Thierry Brinkman had maar een gaatje nodig: 2-3.

Flik-balletje

Maar ook nu gaf Den Bosch niet op en denderde in het laatste kwart en masse naar het doel van Bloemendaal, waar Visser de ene naar de andere bal uit het doel ranselde. De landskampioen kwam de eigen helft niet meer af en moest corner na corner incasseren. Den Bosch toverde alle varianten uit de hoge hoed, maar doelpunten leverde de Bossche stormloop lange tijd niet op.

Teleurstelling bij Jorrit Croon, feest bij Den Bosch. Foto: Marcel van den Bos/OrangePictures

Tot vlak voor tijd Den Bosch weer een corner kreeg. De supporters waren de tel allang kwijt. Een zwartgele haag met elf spelers (doelman Wijsman was er al afgehaald) vormde zich rond het doel van Visser. Toen was het woord aan Reijenga: ‘Vlak daarvoor had ik met Eric Verboom contact gehad. Hij zei: Tijmen jij bent het eerste koppel. Kies maar een hoek. Natuurlijk voelde ik spanning. Je weet dat het alles of niets is. Op de training bij Nederland oefen ik vaak met Baas, dan gooi ik die ballen soms ook ineens links laag. Hij noemt het een flik-balletje, omdat ik het daarmee flik om te scoren. Hij ging er nu. Dat was lekker.’

‘Ik had die bal daar niet verwacht’, erkende Visser, die zijn ploeggenoot bij Oranje complimenteerde. ‘Petje af voor hem. Op zo’n moment een bal binnen gooien, is gewoon knap. Dat doet hij goed.’

Den Bosch – Bloemendaal 3-3 (2-2)
2. Florian Fuchs 0-1
5. Stijn Jolie 0-2
8. Austin Smith (sc) 1-2
34. Austin Smith (sc) 2-2
43. Thierry Brinkman 2-3
70. Tijmen Reijenga (sc) 3-3


1 Reactie

  1. edwin-smolders

    Een fantastisch spektakelstuk aan de Oosterplas. Den Bosch maakt in de slotseconde gelijk, maar krijgt met die 3-3 gezien het vertoonde spel en het enorme overwicht (met name na rust) nog te weinig. Uiteindelijk was het publiek de grote winnaar, want het was van de eerste tot de allerlaatste seconde genieten. Er zaten zeker twijfelachtige beslissingen bij van de arbitrage, maar deze vielen zeker niet allemaal in het nadeel van Bloemendaal uit....want waarom bijvoorbeeld Koen Bijen na amper twee minuten een groene kaart kreeg is mij nu nog een raadsel.


Wat vind jij? Praat mee...