Tilburg sluit bewogen week af met nederlaag tegen effectief KZ

Tilburg heeft zondag een hectische ‘coronaweek’ afgesloten met een domper. De ploeg van Jeroen Delmee verloor in de Tulp Hoofdklasse Heren op een doodstille Oude Warande van directe concurrent Klein Zwitserland: 1-4. Camil Papa was met zijn eerste twee treffers voor KZ van grote waarde bij de effectieve ploeg van Omar Schlingemann, dat door deze zege de middenmoot.

De Tilburgers gingen de zesde speelronde in als voorlaatste, na nederlagen tegen HGC (0-3), Bloemendaal (4-5), Oranje-Rood (3-6), Kampong (2-4) en het gelijkspel tegen Amsterdam (1-1). Met slechts één punt op zak stonden de Brabanders voor het eerst dit seizoen tegenover een directe concurrent, dat al vijf punten bij elkaar sprokkelde. De druk zat er vol op, voorafgaand aan de clash met Klein Zwitserland. De eerste echte test voor de Brabanders.

Een bewogen week in Tillywood

De mannen van Delmee kenden in aanloop naar de kraker tegen KZ een uiterst bewogen week. Een heuse soap ontstond er in Tillywood nadat de hockeybond woensdag een onafhankelijk onderzoek aankondigde naar de thuiswedstrijd tegen Kampong.

Tilburg-aanvoerder Felix Gulinck. Foto: Willem Vernes

De selectie werd geconfronteerd met het bericht dat er bij Kampong wellicht een speler met een positieve coronatest had meegespeeld. ‘Mocht het waar zijn, dan zijn wij met stomheid geslagen’, reageerde aanvoerder Felix Gulinck eerder deze week. ‘Dan is er echt veel ongeloof en onbegrip. Wij zijn zelf extreem voorzichtig.’

Dat liet de ploeg een dag later zien, toen de wedstrijd tegen promotieklasser Nijmegen in de Gold Cup op het programma stond. Een niet-afgesloten tent, geen douche na de avondwedstrijd en spelers die zich halfnaakt zouden moeten omkleden om vervolgens een uur in de auto te moeten zitten: het waren voor Delmee redenen om zich terug te trekken. ‘Ik zit er niet op te wachten om straks twee of drie spelers met verkoudheidsklachten over te houden aan deze wedstrijd, die dan in afwachting van een coronatest niet mee kunnen doen zondag’, zo klonk de lezing van de coach.

En dus verscheen Tilburg op volle oorlogssterkte aan de afslag tegen KZ. Alleen Tim Beddows ontbrak bij de thuisploeg. De verdedigende middenvelder kampt met een lichte bovenbeenblessure. Bij de bezoekers deden Daniël de Haan, Rutger Plat, Bouwe Buitenhuis en Sijbrand Bolhuis niet mee.

Schaper strafcornerkiller bij KZ

Supporters waren vandaag – net als bij alle andere sportwedstrijden in Nederland – niet welkom aan de Oude Warande. De fans zagen via de livestream een leuke openingsfase, waarbij het spel op en neer golfde.

Klein Zwitserland-keeper Koene Schaper stond lekker te keepen tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

Het was de thuisploeg dat een reeks corners kreeg, maar doelman Koene Schaper stond niet voor het eerst dit seizoen lekker te keepen in het doel van KZ. Hij maakte de eerste drie corners van de thuisploeg onschadelijk. Aan de overkant verzilverden de bezoekers de eerste de beste mogelijkheid. Een voorzet van Marco Miltkau werd getoucheerd door de stick van Sander van Berkel. De doelman van Tilburg was kansloos op de rebound van Ruben Versteeg: 0-1.

Gelijkmaker Van der Horst

Echt lang kon de formatie van Schlingemann niet van de voorsprong genieten. Tilburg ging namelijk vrolijk verder met het versieren van strafcorners. Het leverde vanaf kopcirkel niet de gewenste gelijkmaker op, omdat Gareth Furlong de bal maar niet voorbij Schaper kreeg.

Vreugde bij Alfonso Moreno Pompo en Jaïr van der Horst na de gelijkmaker van Tilburg. Foto: Willem Vernes

Dat lukte Jaïr van der Horst vanaf de kop van de cirkel wel. De aanvaller was het eindstation van een razendsnelle spelhervatting van de thuisploeg en rondde af met een droge knal: 1-1. De gelijkmaker van Van der Horst betekende alweer het vierde doelpunt van het seizoen voor de aanvaller.

Schitterende bevlieging van Camil Papa

Erop en erover, dat dachten de mannen van Tilburg bij aanvang van de tweede helft. Maar het was niet aan de thuisploeg besteed om het veldoverwicht om te zetten naar een voorsprong. Bovendien hadden ze bij Tilburg geen rekening gehouden met de individuele klasse van Camil Papa.

Camil Papa scoorde zijn eerste twee goals in het shirt van KZ. Foto: Willem Vernes

De van Barcelona overgekomen Papa zag twintig minuten voor tijd zijn tip-in in de Tilburgse cirkel zowaar strak in de bovenhoek belanden. Werkelijk waar een schitterend doelpunt, als een duveltje uit een doosje: 1-2. Vier minuten later gooide de aanvaller van KZ de kraker met opnieuw een beauty op slot. Zijn eerste twee doelpunten in het shirt van de Steenbokken. Twee zeer belangrijke goals.

Tilburg stoeit met de strafcorner

Daarmee was de koek nog niet op, want KZ bleek na rust uiterst effectief – terwijl Tilburg vooral stoeide met de strafcorners. Liefst acht keer mocht de thuisploeg aanleggen, niet één vloog erin. Keeper Schaper heeft een prima verdedigende corner in huis. Dat belooft nog wat in het resterende seizoen, want ook de aanvallende corner kende zondag in Tilburg een perfecte score.

De ontlading bij Aki Käppeler na de 1-4 tegen Tilburg. Foto: Willem Vernes

Vlak voor het laatste eindsignaal liet Aki Käppeler namelijk zíjn wapen zien. De Amerikaanse verdediger gaf een lesje effectiviteit aan Tilburg en zette met zijn derde goal van het seizoen de de eindstand op het scorebord.

KZ doet niet alleen een directe concurrent veel pijn, nog veel belangrijker: de ploeg van Schlingemann houdt de aansluiting met de middenmoot. Het gat is geslagen, Tilburg ziet de achterstand oplopen naar liefst zeven punten. En dat na zes wedstrijden.


6 Reacties

 1. g-hockeyfan

  KZ met Miltkau is een ander team. Ze kunnen maar beter hopen dat hij niet geblesseerd raakt en beschikbaar is. Goede kans om playouts te vermijden.

 2. conegut

  Ik denk nog even terug aan de gold cup. Tilburg meldt zich af vanwege de omstandigheden. Kz treedt met een b-team aan. Rust en professionele omstandigheden voor Tilburg dus klaarblijkelijk niet perfect.

 3. pietersmits

  "Topsport onwaardige omstandigheden" noemde Delmee de omstandigheden in Nijmegen. Volgens mij zijn dat omstandigheden die optimaal presteren in de weg staan. Optimaal presteren betekent niet automatisch ook winnen. Uiteindelijk geeft kwaliteit meestal de doorslag. Betekent bij Tilburg mogelijk een plaats rond de degradatie zone. Ik zou voor de Gold Cup gegaan zijn.

 4. GabyvanHout

  Achteraf uitspraken doen is zo laf

 5. pietersmits

  Vooraf gaat over in achteraf. Daar is niets aan te doen. Mijn verhaal is niet veranderd. Ik ben gevoeliger voor de uitspraak "de beste stuurlui staan aan wal". Ik zou het zeker niet beter doen.

 6. knuufke

  Punten aan de onderkant zijn even belangrijk als punten aan de bovenkant van de ranglijst. Voor de duidelijkheid: Nog steeds een goede keuze gemaakt. Choose your battles


Wat vind jij? Praat mee...