Titelhouder Bloemendaal trapt seizoen af met benauwde zege

Een nieuw seizoen, dezelfde opdracht. Voor landskampioen Bloemendaal telt uiteraard maar één ding. Die titel verdedigen. De eerste stap werd zondag gezet tegen HGC, dat met 2-1 werd verslagen.

Het is nog geen vier maanden geleden dat op een druilerige zaterdagmiddag in mei de ene na de andere champagnefles openplopte. Daar was-ie dan. Kampioenschap nummer 21. Een titel die ging naar een ploeg, die hongerig was, maar ook stoïcijns bleef. Natuurlijk, ze morsten heus wel eens punten. Maar krabbelden ook weer snel overeind.

Ze kennen hun status, weten dat zij ook in het nieuwe hockeyjaar de te kloppen ploeg zijn. Er veranderde weinig bij Bloemendaal. En dat vinden ze heerlijk in de Noord-Hollandse kustplaats. Ze zijn er met de komst van Teun Beins zelfs sterker op geworden. De Brabander had amper een bal aangeraakt, of HGC had zondag al vijf corners genomen. Mede dankzij een paar stopfouten op de kop van de cirkel – door oud-Bloemendaler Pelle Vos – overleefde de thuisploeg dit salvo.

Teun Beins speelde zondag z’n eerste wedstrijd voor Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Onder toeziend oog van bondscoach Jeroen Delmee krabbelde Bloemendaal op, maar kwam het tot weinig kansen. Twee corners van Tim Swaen werden onschadelijk gemaakt door de defensie van HGC. Vlak nadat Arthur Van Doren het thuispubliek onbedaarlijk liet schrikken door Kenta Tanaka onbedoeld te lanceren, zorgde Thierry Brinkman na een half uur voor de bevrijdende openingstreffer. Het was een heerlijke goal; een voorzet hobbelde vanaf de rechterkant de cirkel in en de international raakte de bal vol, die achter Sam van der Ven tegen de touwen spatte.

Er was dus publiek. Dat old school langs de lijn zichtbaar genoot van de wedstrijd, de nazomerzon en een drankje. Bij de poort moesten alle bezoekers boven de twaalf jaar z’n corona-app tonen. Zij zagen dat HGC probeerde aan te dringen in het derde kwart, maar tot hele grote kansen kwam de compleet gerenoveerde ploeg van Paul van Ass niet. Ondanks – of dankzij – meer dan tien nieuwe namen, kroonden De Gazellen zich vorige week tot kampioen van de voorbereiding door de ABN Cup te winnen.

Bloemendaal liet HGC uitrazen en verschafte zich na 47 minuten wat extra lucht, doordat de derde corner van de wedstrijd een goal opleverde. De sleep van Swaen werd door Van der Ven gekeerd, maar op de rebound van Florian Fuchs, onlangs gestopt als international van Duitsland, moest de goalie het antwoord schuldig blijven: 2-0 dus voor Bloemendaal.

Een paar minuten voor tijd kreeg HGC eindelijk waar het de hele wedstrijd al naar op zoek was. Een treffer. Tanaka, de uitblinker aan de kant van HGC, maakte ‘m. Dat zorgde voor een spannende slotfase, maar niet voor een andere verdeling van de punten. Dichterbij dan die 2-1 kwam HGC namelijk niet, waardoor Bloemendaal na zeventig minuten – ook dat was weer even wennen – de zweetdruppels van het hoofd veegde. De kampioen scoorde een voldoende in een wedstrijd die eerder rommelig dan spetterend was. Het eerste stapje naar een mooi nieuw seizoen, dat werd wel gezet. En daar ging het zondag om.

Bloemendaal – HGC 2-1 (1-0)
29. Thierry Brinkman 1-0
47. Florian Fuchs (sc) 2-0
68. Kenta Tanaka 2-1