Topwedstrijden halen het beste in Marlon Landbrug naar boven

Als de druk groter wordt en de belangrijke wedstrijden zich aandienen, dan is Marlon Landbrug op zijn best. De aanvaller van Pinoké leverde donderdag met één doelpunt een belangrijke bijdrage aan de knappe 3-1 zege op Kampong in de eerste halve finale van de play-offs tussen beide teams.

Vrijwel het hele hoofdklasseseizoen ontbrak de naam van Marlon Landbrug als doelpuntenmaker op de wedstrijdformulieren van Pinoké. Tot aan de wedstrijd tegen Oranje-Rood op de voorlaatste speelronde, een duel dat aanvoelde als een finale omdat er een ticket voor de play-offs op het spel stond.

Landbrug maakte in die wedstrijd zijn eerste competitiegoal van het seizoen en hielp Pinoké zo aan een cruciale 2-1 zege, waarmee de ploeg de gewilde vierde plaats in handen kreeg. Eerder in het seizoen maakte hij in de EHL in totaal vier doelpunten in de knock-outwedstrijden tegen Slavia Praag, Old Georgians en Racing Club Bruxelles. Geen toeval, zo legt Landbrug uit.

Marlon Landbrug in extase na zijn goal tegen Kampong. Foto: Willem Vernes

‘Ik hou van de extra druk’

‘Ik heb wel iets met grote wedstrijden’, zegt hij lachend, terwijl hij tijdens het interview na afloop van de wedstrijd om de haverklap wordt gefeliciteerd door de ene na de andere supporter van de club. ‘Die extra spanning, de extra druk, dat maakt iets in me los. Ik hou daar wel van. Helemaal als het zonnetje schijnt en er veel publiek langs de lijn staat, zoals vandaag tegen Kampong. Mijn moeder stond langs de kant, mijn broer kwam voor het eerst in tien jaar weer eens kijken. Hij is vandaag niet voor niets gekomen, haha.’

Landbrug staart zich niet blind op zijn geringe productie in de andere wedstrijden van dit seizoen. Hij weet hoe hij zijn team het beste kan helpen. Dat is zeker niet alleen maar met doelpunten. Veelzeggend voor zijn tomeloze inzet en energie in de voorhoede was de knuffel en de lovende woorden die hij na afloop in het clubhuis kreeg in een persoonlijk onderonsje met coach Jesse Mahieu.

Marlon Landbrug maakte dit seizoen zes goals voor Pinoké, stuk voor stuk in do-or-die-wedstrijden. Foto: Willem Vernes

‘Ik speel voor de helft op het middenveld en voor de helft voorin. Ik scoor normaal in de competitie wel vaker dan één keer per seizoen, maar die cijfers houden me niet bezig. Ik weet wat mijn rol is. Ook zonder bal lever ik heel veel energie. Ballen afpakken, rennen om ruimte te maken voor ploeggenoten. Dat doe ik graag. Ik vind mezelf geen echte doelpuntenmaker, ik hou meer van het creëren voor mijn team, in de breedste zin van het woord.’

Corners onschadelijk maken

De energie die Landbrug en zijn teamgenoten donderdag leverden, was een zwak Kampong vooral in de eerste helft te machtig. In die fase van de wedstrijd legde Pinoké het fundament voor de verdiende 3-1 winst, een uitstekende uitgangspositie voor de return van zondag in Utrecht.

Landbrug: ‘Wij hebben heel goed gespeeld, vooral in de eerste helft. We creëerden veel en hebben ook goed verdedigd. Kampong heeft zes corners gehad en de laatste vijf hebben we onschadelijk kunnen maken. Da’s lekker, want de corner van Jip [Janssen] is toch de beste van het land. Verdedigend stond het goed. Met onze passing hebben we de ruimtes kunnen vinden en zo konden we gevaarlijk zijn. In de tweede helft hadden we de score nog verder kunnen opvoeren, dus ik kan alleen maar positief zijn over ons spel.’

Gewonnen van neef Terrance

Dat de zege op Kampong de eerste op de Utrechters in twaalf jaar tijd was, gaf de spelers van Pinoké extra voldoening. Zeker voor Landbrug, die eindelijk eens een keer kon winnen van zijn neef Terrance Pieters, aanvaller van Kampong.

Landbrug (rechts) in duel met zijn neef Terrance Pieters. Foto: Willem Vernes

‘Het werd eens een keer tijd’, lacht Landbrug. ‘Sinds Terrance bij Kampong speelt, had ik nog nooit van hem gewonnen. Ik ben blij dat ik nu eindelijk gebeurd is. Al zijn we daar niet als rivalen mee bezig hoor, we gunnen elkaar juist de wereld. Voor onze familie is het mooi als één van ons straks op het hoogste podium staat, dat is het belangrijkste. Wat dat betreft is het jammer dat we elkaar nu in de halve finale treffen. In ieder geval gaat één van ons naar de finale. Dat maakt me sowieso  trots.’

Toch even knijpen

In deze dagen van do-or-die-wedstrijden denkt Landbrug nog wel eens terug aan de pijnlijke uitschakeling in de achtste finales van de EHL, vorige maand op eigen veld tegen Racing Club de Bruxelles (2-3). ‘We lieten in die wedstrijd goed spel zien, maar kleine momenten nekten ons. Zoals twee onnodige gele kaarten bij een gelijke stand. Dat werd ons uiteindelijk fataal.’

Ook in de tweede helft tegen Kampong liep Landbrug – ondanks die fijne 3-1 voorsprong – toch even met flink wat spanning in zijn lijf rond. ‘Ik kneep ‘m toch wel even’, bekent hij. ‘We krijgen een groene kaart en met een man meer forceert Kampong ineens twee strafcorners. Vliegt zo’n corner erin, dan dat kan killing zijn. Toen de corner van Jip uiteindelijk niets opleverde, juichten we alsof het een goal was. Dat zijn toch make-or-break-momenten in een wedstrijd. Dat wie die overleefden, gaf enorm veel energie.’

Op jacht naar de tweede finaleplaats op rij heeft Pinoké na vandaag de beste papieren, weet Landbrug. Maar… hij wil absoluut niet te vroeg juichen. ‘We zijn er nog niet hè. Een 3-1 voorsprong is in het hockey niet erg groot. Kampong zal meer energie leveren, het tempo opschroeven en harder in de mandekking spelen. Het wordt een geweldige pot.’

Landbrug heeft de score op 3-1 gebracht tegen Kampong. Foto: Willem Vernes