Tuchtcommissie buigt zich over bonje bij Oranje-Rood – Amsterdam

De onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB buigt zich over een incident dat zich afgelopen zondag heeft voorgedaan bij de wedstrijd tussen Oranje-Rood en Amsterdam  in de Tulp Hoofdklasse Heren. De KNHB heeft de zaak op basis van de beelden aanhangig gemaakt bij de Tuchtcommissie, die op korte termijn uitspraak doet. 

In de slotfase van het duel tussen Oranje-Rood en Amsterdam ging het mis (zie video). Na een opstootje tussen Teun Rohof en OR-aanvaller Thomas Briels, die vlak daarvoor door Matthew Dawson werd opgevangen, kreeg Rohof van de toegesnelde Sander Baart een forse duw. Het gevolg was duw- en trekwerk tussen een groot aantal spelers van beide teams. Nadat de stofwolken waren neergedaald, werd de wedstrijd uitgespeeld en vertrok Amsterdam met drie punten naar huis.

Op basis van de beelden heeft de KNHB overleg gevoerd met de dienstdoende arbiters over welke voorvallen zij in het veld hebben gezien en beoordeeld. Anders dan bijvoorbeeld bij het betaalde voetbal kunnen in het hockey situaties die reeds door de scheidsrechters zijn beoordeeld, niet meer worden voorgelegd aan de onafhankelijke tuchtcommissie. Ook als ze daarvoor geen sanctie (kaart) hebben opgelegd.

Tuchtcommissie

Volgens het bericht van de KNHB bekeek de hockeybond de drie wedstrijdmomenten die kort achter elkaar plaatsvonden. ‘De scheidsrechters hebben verklaard dat de eerste twee acties (door minimaal een van beide scheidsrechters) zijn waargenomen. Daarmee zijn deze acties beoordeeld op het veld (Field of Play)’, aldus de KNHB.

De derde actie is dat niet en die is door de KNHB aanhangig gemaakt bij de Tuchtcommissie. Het is onduidelijk welke moment de KNHB precies bedoeld met de ‘derde actie’. De tuchtcommissie van de KNHB doet doorgaans vóór de volgende speelronde uitspraak.


6 Reacties

 1. kasparstevens

  Dawson: Rood Robot : Rood Baart : Donker Rood Keeper A'dam : donker geel (alsof hij ijshockey speelt) Briels zou ik niets geven. NB ... En gewoon onder eigen naam ...🤔

  1. keesbrinkman

   Keeper Amsterdam (Joren Romijn) doet werkelijk niets, hooguit sussen. Merkwaardige lijkt dat er dus in’t geheel geen kaarten zijn getrokken - dat is wel opmerkelijk

 2. kasparstevens

  En als die eerste 2 beuken niet zijn bestraft ... Zou ik beide scheidsrechters ff niet in de HK indelen.

 3. kasparstevens

  En die beuk van Rohof zou ik als "net binnen" 23m, dus SC beoordelen.

 4. okkethijssenicloud-com

  Baart rood, de andere 3 geel.

 5. Jurjen Rypkema

  Leuke spelregelvraag dit keer.


Wat vind jij? Praat mee...