Scheidsrechter over duw Sander Baart: had kaart moeten geven

De duw van Sander Baart, speler van Oranje-Rood, tegen Amsterdam-verdediger Teun Rohof had bestraft moeten worden met een kaart. Dat erkent de dienstdoende scheidsrechter Alwiene Sterk desgevraagd, nadat de Tuchtcommissie had geoordeeld dat ze de situatie niet meer kan behandelen omdat Sterk de situatie tijdens de wedstrijd heeft beoordeeld.

‘Dat wedstrijdmoment heeft zich slechts deels binnen mijn gezichtsveld afgespeeld’, reageert Sterk. ‘Ik heb de intensiteit van dit wedstrijdmoment in alle hectiek onvoldoende beoordeeld, omdat mijn focus bij een andere situatie vlak voor mij lag. Daarom heb ik geen beslissing kunnen nemen over dit wedstrijdmoment. Nu ik de beelden heb teruggezien, ben ik uiteraard van mening dat ik hier een kaart had moeten geven. Helaas kan ik dat na de wedstrijd niet meer herstellen.’ Over de kleur van de kaart doet ze geen uitspraak.

De KNHB bracht zaterdagmorgen naar buiten dat de onafhankelijke tuchtcommissie van de hockeybond heeft geoordeeld dat ze de duw van Baart afgelopen zondag tijdens de wedstrijd tussen Oranje-Rood en Amsterdam in de Tulp Hoofdklasse Heren niet kan behandelen.

‘Op basis van alle ingekomen informatie kan de Tuchtcommissie niet anders beoordelen dan dat de duw is waargenomen, alleen niet is bestraft. De Tuchtcommissie ziet in dezen geen reglementaire mogelijkheid (Field of Play-principe: het incident is waargenomen alleen niet bestraft) om hier iets van te vinden/te bestraffen’, schrijft de KNHB.

Duw

De KNHB had de zaak afgelopen op basis van de videobeelden en gesprekken met de scheidsrechters aanhangig gemaakt bij de onafhankelijke Tuchtcommissie.

Zoals op de video is te zien, ging het in de slotfase van het duel tussen Oranje-Rood en Amsterdam het mis. Na een opstootje tussen Teun Rohof en OR-aanvaller Thomas Briels, die vlak daarvoor door Matthew Dawson werd opgevangen, kreeg Rohof van de toegesnelde Sander Baart een forse duw. Het gevolg was duw- en trekwerk tussen een groot aantal spelers van beide teams. Nadat de stofwolken waren neergedaald, werd de wedstrijd uitgespeeld. Amsterdam won de wedstrijd met 2-4.


5 Reacties

 1. RonaldUdo

  Het goede nieuws is dat de betreffende verenigingen zelf maatregelen kunnen / mogen/ moeten nemen. Schorsing van de spelers zou ik heel normaal vinden. Dit hoort niet bij onze sport.

 2. jack-jacobs

  Het lijkt erop dat Amsterdam opdracht kreeg om Briels te irriteren en uit de wedstrijd te halen door oa deze 2 bewuste blocks zonder bal in de buurt (Briels wordt bewust 2x kort achter elkaar geblokt zonder bal in de buurt en dat is in mijn ogen een vooropgezet plan). Baart zag dat dn ging verhaal halen. Zonder meer fout van Baart en kaartwaardig maar,,,,, dan hadden Rohof en zijn compaan ook een kaart moeten hebben voor de bewuste blocks om Briels te irriteren (not in the spirit of the game). Daarom naar mijn mening goed dat er niet slechts 1 kaart achteraf voor Baart getrokken is.

 3. kasparstevens

  Lijkt me een voorstelletje regelwijziging voor komende seizoen.

 4. pjklaassen

  Allemaal een kaart

 5. BramvanEssen

  Het halve veld over steken om een tegenstander omver te beuken. Vrij gênante vertoning en een lekker voorbeeld voor de jeugd


Wat vind jij? Praat mee...