Tuchtcommissie KNHB stelt onderzoek in naar Kampong H1

Het bondsbestuur van de KNHB heeft besloten een zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB. De zaak is gericht op de wedstrijd Tilburg-Kampong (2-4) van vrijdagavond 25 september.

Het bondsbestuur heeft vanuit diverse bronnen signalen ontvangen dat tijdens deze wedstrijd wellicht een niet-speelgerechtigde speler heeft meegespeeld. Het betreft een speler van Kampong Heren 1. Deze speler had wellicht op basis van de coronamaatregelen van de overheid en de aanvullende bepalingen op het Bondsreglement (zoals door de KNHB opgesteld op 3 september) in quarantaine moeten zijn, waardoor hij niet speelgerechtigd was.

Het bondsbestuur van de KNHB heeft naar aanleiding van de ontvangen informatie en verklaringen besloten een zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijk tuchtcommissie. Kampong is inmiddels op de hoogte gesteld. Indien de tuchtcommissie van de KNHB na onderzoek vaststelt dat de speler inderdaad niet speelgerechtigd was, betekent dit dat op basis van de reglementen een tuchtmaatregel en/of een competitiemaatregel kan worden opgelegd.

Kampong: naar eer en geweten gehandeld

‘Wij doen hier verder geen inhoudelijke mededelingen over’, reageert Sandra van Loon, de voorzitter van Kampong. Er wordt binnen de Hoofdklasse sinds vrijdag veel gesproken over het voorval, omdat iedereen zich moet houden aan strenge maatregelen en iedereen weleens spelers of speelsters mist op de training of tijdens wedstrijden vanwege het coronaprotocol. Op namen wil Van Loon niet ingaan. ‘Vanwege de privacy. De zaak loopt helemaal uit de hand. Wij hebben als Kampong juist naar eer en geweten gehandeld. Wij houden ons aan de strenge maatregelen.’

Rotterdam-Kampong Heren 2-2. Coach Roelant Oltmans (Kampong). Foto: Willem Vernes

Coach Roelant Oltmans hult zich ook in stilzwijgen, over het vermeende voorval tijdens de wedstrijd in Tilburg. ‘Het is onplezierig natuurlijk als een speler de wedstrijd moet verlaten. Dat is het enige dat ik erover wil zeggen’, reageert de ervaren coach. ‘Ik denk dat het verhaal wat anders is, dan het verhaal dat nu in de rondte gaat. Als ik gevraagd word door de tuchtcommissie om een lezing te geven, dan zal ik dat doen, met details.’

Kampong is in ieder geval sinds zondag niet meer op het trainingsveld geweest. Coaches Oltmans en Alex Verga en spelers zijn in vrijwillige quarantaine. ‘Quarantaine is een groot woord. Officieel is niemand in quarantaine’, zegt Oltmans. ‘Het enige dat we besloten hebben is om iedereen te laten testen. Zodat we daarna kunnen wachten met vervolgacties. Dit is geen officiële quarantaine. Daarvoor moet je aan bepaalde criteria voldoen.’

Is de medische staf of Oltmans verantwoordelijk, mocht er iets fout zijn gegaan? ‘Ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijk. Laat de tuchtcommissie kijken of we iets anders hadden moeten doen. Wij hebben in ieder geval niet de intentie gehad om wie dan ook in gevaar te brengen.’


50 Reacties

 1. stekel

  Waar rook is...

  1. Denbosch073

   Hou je bakkes is kutstekel

  2. jarly-brown

   Tilburg gaat in quarantaine en houdt zich aan de regels. Nijmegen gaat daarom door naar de volgende ronde in de Gold Cup. Straf je zo Tilburg omdat ze zich aan de regels houden? Dan zal de straf voor Kampong wel heel behoorlijk zijn.

  3. jhlp

   @Hockeyhansiehansie fake news, heeft niks met Kampong te maken dat Tilburg die wedstrijd niet speelt

  4. sven-v

   @hockeyhansie volgens mij is de regel voor quarantaine als je meer dan 15 min dicht in de buurt van de besmette persoon bent geweest. Dat gaat dus niet op voor de spelers van Tilburg. Zelfs niet voor een directe tegenstander die niet gewisseld wordt.

 2. hockeyer123

  Enige mogelijke sanctie; drie punten naar HC Tilburg

  1. eefgorter

   Kampong (drie) punten in mindering en wedstrijd overspelen. Als bewezen kan worden dat men bij Kampong wist dat men de regels overtrad, kon dit nog wel eens een naar staartje krijgen.

  2. jarly-brown

   En Kampong uitsluiten van de competitie. ALS dit waar is, en de speler in de rust is uitgestapt op grond van de uitslag van een test, heeft de club uit eigenbelang nalatig gehandeld en zo mensenlevens in gevaar gebracht.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Dit is natuurlijk voor niemand leuk, maar wel goed dat de KNHB dit uitzoekt. Heeft deze speler op Vrijdag wel en op Zondag niet mee gespeeld?

  1. hanna-reijneveld

   Dat stond eerst wel in dit artikel, of in die op de nos

 4. charliejanssen

  Ik mag toch plechtig hopen dat als dit waar is, dat kampong harder zal worden gestraft dan slechts 3 punten mindering. Hoofdklasseclubs hebben een voorbeeldfunctie en de speler zelf zal ook weinig verstand hebben. Lijkt me dat het een belangrijke speler van Kampong is, als de club het risico wil nemen.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Is de regel dat Kampong de 3 punten van de overwinning kwijtraakt en 3 strafpunten krijgt, waarna het in nieuwe wedstrijd opnieuw 3 punten kan winnen? Of dat het er alleen op neer komt dat de wedstrijd wordt overgespeeld?

  1. jochenvanwestendorp

   Volgens mij voorzien de KNHB reglementen niet in een speciale Covid procedure. En de grotere vraag is of iemand zoiets ooit heeft kunnen voorzien. Dus er zal geen standard sanctie zijn. De grote hamvraag is of Kampong hier een bewust risico heeft genomen? Als dat het geval is dan is het een zeer kwalijke zaak want je brengt bewust een groep sporters in gevaar. Maar goed, dat zal moeten worden aangetoond. To be continued....

 6. jonathan

  NOS site: het zou gaan om een international ,die de eerste helft van Tilburg wel mee speelde maar na rust vertrok wegens ziekte. Site Kampong: wedstrijd Tilburg: Lars Balk en Jip Janssen bleven na rust met blessures in de kleedkamer. Site Kampong wedstrijd Den Bosch:" gescoord werd er niet, ondanks de strafcorner, die bij afwezigheid van Jip Janssen genomen werd door Havinga. Daarna gaat de gehele ploeg in vrijwillige quarantaine. Ik begrijp Pinoke. Tja , en dan zegt de voorzitter van Kampong dat er geen namen worden genoemd, ze alle maatregelen in acht genomen hebben . Ik hoop dat dit allemaal waar is en er niet bewust gespeeld is met iemand die ziekteverschijnselen heeft of er in zijn omgeving iemand positief was. Hoop op een misverstand, zoniet dan zeer strenge straf. Hoezeer we allemaal willen hockeyen, met of zonder publiek, als het virus mee mag hockeyen verliezen we allemaal!!!!!

 7. 073

  Tilburg en Den Bosch moeten 3 punten krijgen. Jip Janssen moet geschorst worden voor minimaal 3 wedstrijden en Pinoke-Kampong kan helaas niet doorgaan erg jammer........

  1. dragoncl

   Kom jij toevallig uit Den Bosch?

  2. 073

   Nee Bussum

 8. rancoburgzorg

  Dus clubs waar Belgen (oranje en rode zones) spelen, hebben zich ook aan de regels gehouden? De juiste quarantaines gehandhaafd? Of eh....Zullen we gewoon weer gaan hockeyen.

 9. hockey12345

  Volgensmij Woont Jip Jansen (waar dit allemaal om draait) ook met Kampong spelers/Hoofdklasse spelers samen... Ongelooflijk dat ze anderen hierbij in gevaar gebracht hebben. 3 punten voor Tilburg en Den Bosch

 10. edwin-smolders

  Een vreemd verhaal. Waarom heeft betreffende speler niet meer gespeeld de tweede helft afgelopen vrijdag? Geblesseerd...gewoon ziek....of getest en in de rust (positieve) uitslag ontvangen? Als dit laatste zo is zijn er niet alleen vrijdag, maar ook zondag meerdere regels m.b.t. bijvoorbeeld verplichte quarantaine overtreden. Waarom zouden spelers/staf Kampong in soort van quarantaine gaan vanaf zondagavond als er "niets" aan de hand is?

 11. hophop_zelfopleidenistop

  En dat allemaal voor een potje hockey? Dit is nu een mooi voorbeeld, mocht het kloppen, waar om er weer maatregelen genomen zijn. Ook typisch Nederlands, eigenwijs, alleen aan jezelf denken en schijt hebben aan de medemens. Kwartje is schijnbaar nog niet gevallen. Maar goed, hoor en wederhoor. Eerst de uitslag van het onderzoek maar afwachten.

 12. maus2018

  Volgens mij lees ik dat de KNHB het gaat uitzoeken. Hoe kan je nu al met naam en toenaam al iemand veroordelen?

 13. stekel

  ‘Quarantaine is een groot woord. Officieel is niemand in quarantaine’, zegt Oltmans. ‘Het enige dat we besloten hebben is om iedereen te laten testen. Je bedenkt het niet, toch ?😂😂😂

 14. jhlp

  Aan de schandpaal nagelen zonder dat er ook maar iets duidelijk is..... iedereen heeft z’n oordeel allang klaar

 15. wijbe

  Goed voorbeeld..als je klachten hebt blijf je... thuis n laat jij je dus testen n blijf je nog steeds thuis! topsport supergaaf maar als zij het niet eens goed kunnen doen wat straal je dan uit😌

 16. lynnBosman

  Welke versie de waarheid is moet nog blijken. Vreemd verhaal dat wel. Bij klachten blijf je thuis of wanneer iemand in jouw directe omgeving positief is bevonden. Hoe moeilijk kan het zijn?

 17. rustaaagh

  Ik kan me niet voorstellen dat Kampong dit risico neemt mbt de gezondheid van iedereen en dan helemaal in deze fase van de competitie tegen een degradatiekandidaat. Hopelijk ben ik niet te goedgelovig.

 18. Toon Janssen

  Wat n misselijkmakende droeve gedachte om uit een dergelijke situatie punten trachten te sprokkelen.

 19. ruurdjanrauwerda

  Ik lees veel (voor)oordeel en weinig feiten. Onderzoek afwachten dus. Invullen wat er gebeurt kan zijn zegt veel over al die zogenaamde hoger opgeleiden die er in het hockey zouden zijn...

 20. MIck

  De feiten werden net benoemd bij het sportjournaal

 21. arnoldS

  Oltmans is 60+. Risico groep. Thuisblijven tot april.

 22. rustaaagh

  Shocking. De speler wist dit, maar wist Kampong dit ook?

 23. jan-boskamp

  Belachelijk van Kampong. En al helemaal van onze vriend Jip Janssen... 6 punten eraf en optellen bij Den Bosch en Tilburg. Lekker man. Wat mij betreft ook Janssen out bij oranje, tijd voor Imre Vos, wereldse kerel man.

  1. 073

   Lekker Jan zo ist

 24. martijnhdm

  Als ik het goed begrijp is een speler die positief getest is, op een testuitslag wacht of in quarantaine moet zitten niet speel gerechtigd. Als deze dan toch meespeelt dan wordt conform bondsreglement de uitslag geschrapt, de wedstrijd overgespeeld en krijgt de overtredende club -3 punten en een boete. Maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat een club de regels moedwillig aan de laars lapt. Als er al iets aan de hand zou zijn dan ligt het meer voor de hand dat de betreffende speler zijn mond heeft gehouden....

 25. tiemezegelink

  Luister het interview met Philip Kooke op NOS.nl. Dat schept veel duidelijkheid.

  1. Toon Janssen

   Weinig discreet die Kooke. En dan praaien (spreken) over het belang van ethische beroepscode en vertrouwen....

 26. horn964

  “Opinions are like assholes Everybody has got one” Wacht toch gewoon op de uitslag van het onderzoek ipv hier te gaan speculeren, wild west verhalen te verspreiden en te delen wat jij vindt dat er zou moeten gebeuren. Terwijl je de feiten niet weet. Gooische vrouwen....

  1. robboomsma

   Hehe iemand die het snapt👌👍

 27. robboomsma

  Assumptions are the mother of all fuckups....

 28. marcvanderbilt

  Raar verhaal. Als je je laat testen moet je in NL in quarantaine. Als je daar nu als coach na dit voorval nog niet van kunt zeggen hoe het zit, dan spoor je niet. Degradatie lijkt mij een straf die past bij het willens en wetens negeren. Of op zijn minst 20 pt in mindering.

  1. sneeuwgans

   Wat een onzin, de standaard sancties betreffende het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler moeten dan opgelegd worden. Wat betreft het in gevaar brengen van anderen straf je ze op een manier die de hoofdklasse niet beïnvloedt.

 29. jvolcano

  Philip Kooke is geen vriend Oltmans denk ik.

 30. rustaaagh

  Wanneer doet de tuchtcommissie uitspraak?

 31. Eelco Houwink

  Eerst een blessure, toen de ziekte. Is de blessure wel verholpen ?

 32. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Och och och zo belangrijk z’n potje 11 tegen 11 met een stok en een bal. Blijkbaar zo belangrijk dat er gewoon met eventueel levens van mensen wordt gespeeld... niet de 22 man op het veld of de reserves of begeleiding, nee joh, dat gaat allemaal wel goed. Tuurlijk dream on. Maar wat dacht je van de huisgenoot van 1 van de 22 spelers en daar de moeder en oma en de vriendin haar vader en opa en tante en oom??? Nee dat gebeurd toch niet... echt diep diep triest dat er een uurtje hockey belangrijker wordt gezien dan mensen levens. Echt bizar en idioot. Egoïsme op en top. Me myself and I triest hoor

 33. jasper1980

  Waneer hooren we meer wat er gaat ge bueren

 34. goalie

  Gevalletje doofpot.....?


Wat vind jij? Praat mee...