Tuchtcommissie ‘niet bevoegd’, KNHB straft Kampong wel

De competitieleiding van de KNHB heeft Kampong toch gestraft voor het opstellen van Jip Janssen in de competitiewedstrijd tegen Tilburg. De Utrechtse formatie krijgt drie punten in mindering en moet de gewonnen wedstrijd tegen Tilburg (2-4) opnieuw spelen.

De straf van de KNHB volgt dinsdag na een uitspraak van de onafhankelijke tuchtcommissie. Die acht zich niet bevoegd om een uitspraak te doen over de speelgerechtigheid van Janssen en geeft aan dat de competitieleiding van de KNHB zelf moet vaststellen of de speler speelgerechtigd was of niet. De competitieleiding heeft Kampong vervolgens gestraft op basis van de aanvullende bepalingen bondsreglement 5.1, dat vanwege het coronavirus voor de competitie werd opgesteld.

De tuchtcommissie stelt volgens de KNHB vast dat ‘Kampong het Bondsreglement heeft overtreden en het aanzien en de belangen van de hockeysport in het algemeen heeft geschaad’. Kampong krijgt tevens de maximale boete van €500 opgelegd door de tuchtcommissie, omdat de club heeft verzuimd om direct bij de competitieleiding te melden dat Janssen in de rust van de wedstrijd Tilburg – Kampong een positieve coronatestuitslag kreeg.

Boete

In een persverklaring eerder op de dag liet Kampong al weten dat de club het eens is met de boete. Kampong voegt toe dat de Utrechtse club ‘voordat de tuchtzaak aanhangig was gemaakt al aan zowel de voorzitter van Tilburg als aan de competitieleiding van de KNHB had laten weten hieruit lessen te hebben getrokken.’

Jip Janssen kreeg in de rust van het duel tussen Tilburg en Kampong op 25 september te horen dat hij positief was getest op corona, zo maakte Kampong vrijdag bekend in het AD. In dat verhaal stelde de voorzitter van Kampong dat Janssen op eigen initiatief voor de tweede keer die week een coronatest had ondergaan bij een commercieel bedrijf. Volgens Kampong was de test uit voorzorg en had Janssen geen coronaklachten.

Naar aanleiding van meldingen over dit incident maakte het bondsbestuur de zaak aanhangig bij de tuchtcommissie. Janssen reageerde zondag na afloop van het duel met HGC wel op de commotie die naar aanleiding van de tuchtzaak ontstond, maar ging er niet inhoudelijk op in.

Discussie

In het persbericht dat Kampong dinsdagmiddag heeft uitgegeven, stelt de club over de behandeling bij de tuchtcommissie: ‘De discussie spitste zich toe op de vraag of een persoon die geen coronaklachten heeft, en uit voorzorg een commerciële test doet, in afwachting van de uitslag van de test in quarantaine behoort te zijn. Naar de overtuiging van Kampong geldt de quarantaineplicht in zo’n geval niet, om de voor de hand liggende redenen dat het RIVM en de GGD hun voorschriften hebben opgesteld voor gevallen waarin wel sprake is van coronaklachten, en dat het maatschappelijk belang niet is gediend bij het opwerpen van drempels voor het doen van preventieve testen bij commerciële instituten. Kampong bestreed op geen enkele wijze dat de RIVM- en GGD-regels die voorschrijven dat iemand die is getest vanwege coronaklachten in afwachting van de testuitslag in quarantaine blijft, natuurlijk ook in de sport en in het hockey gelden.’

Beroep

Kampong zegt in haar bericht dat ‘de druk op speler, staf en team enorm is geweest’ en spreekt tot slot de hoop uit dat ‘met deze uitspraak rust en vertrouwen terugkeren’.

Het is onduidelijk of de zaak hiermee is afgedaan. De KNHB laat weten dat tegen de uitspraak van de tuchtcommissie beroep kan worden aangetekend. Daarnaast kan Kampong om herziening van de maatregel van de competitieleiding vragen. Vervolgens is het mogelijk tegen dat besluit beroep aan te tekenen bij de Commissie van Beroep.


33 Reacties

 1. stekel

  Dit zegt het stelt volgens de KNHB vast dat ‘Kampong het Bondsreglement heeft overtreden en het aanzien en de belangen van de hockeysport in het algemeen heeft geschaad’. Prima

 2. eefgorter

  Wat een farce. Kampong moest zich diep schamen om hun gedrag ten tijde van de test en uitslag en vooral naderhand. Tuchtcommissie had zich ook twee weken niet ontvankelijk kunnen verklaren. KNHB bestuur als vanouds. Maar goed, dit gaat nu totaal ondergesneeuwd worden door stilleggen van de competitie. Een lockdown vermroorzaakt door clubs als Kampong en coaches als Oltmans. Vieze smaak in m’n mond van.

  1. sven-v

   Volgens mij is het signaal duidelijk vanuit de KNHB en heeft het onbegrip ook bij Kampong gehoor gevonden, ik ga ervan uit dat men hier lering uit trekt. Nu niet te veel meer terugkijken, gedane zaken nemen geen keer. Laten we hopen dat de knhb doorgang van de HK eruit kan slepen.

 3. eefgorter

  *twee weken geleden

 4. eefgorter

  @WatUWilt Heel goed. Precies de reactie waar Kampong en KNHB op hopen. Terwijl het gedrag van Kampong precies is waarom we nu weer in lockdown gaan: “goed dat er regels zijn alleen ga ik me er niet aan houden want ik ben speciaal/wil ten koste van alles winnen/heb een goede reden om me er niet aan te houden/etc etc.

  1. sven-v

   Daar heb je een punt. Ik had liever ook excuses gezien vanuit Kampong, maar dat lijkt teveel gevraagd. Het is natuurlijk redelijk bizar dat een club die vrijwel alleen een maatschappelijk belang dient hier zo de mist in gaat. Dit egoïsme verwacht je bij corporates die alleen voor meer winst gaan. Aan de andere kant, er is genoeg over gezegd en houd ik er wel van om zaken af te sluiten.

  2. stekel

   De strafmaat is altijd een betwistbaar punt maar binnen de reglementen was dit het maximaal haalbare. Ik denk dat de hockeywereld een duidelijk op feiten gebaseerd oordeel heeft geveld hier, en ver daar buiten.

  3. DaanvanStraaten

   Totale onzin! Echt dom gewauwel! Alsof Kampong dit opzettelijk doet. Waanzinnige “redenering”!

 5. Valley in the Alps

  Kampong website zeer onvolledig de toelichting op de uitspraak van de Tuchtcommissie en KNHB Competitiezaken. Kans gemist om daad bij het woord te voegen.

 6. Jolly

  Kampong krijgt de reguliere straf voor opstellen niet speelgerechtigde speler, terwijl een zwaardere straf wel op zijn plasts was geweest. Ik vind het wel verschil maken of om administratieve redenen een niet-speelgerechtigde speler wordt opgesteld of deze situatie waarin van iedereen een zwaardere verantwoordelijkheid wordt gevraagd. Wat mij betreft gemiste kans met name omdat Kampong op geen enkele wijze blijk heeft gegeven hun fout te erkennen.

 7. horn_964

  “Opinions are like assholes Everybody’s got one”

 8. frank-kooijmans

  De hetze heeft dus succes gehad, gefeliciteerd. Pure competitievervalsing.

  1. sven-v

   Frank, verklaarje nader. Hetze? Competitie vervalsing? Het mee laten spelen van een speler die niet op het veld had mogen staan noem ik competitie vervalsing. Wat zou dan de boodschap zijn aan de spelers die zich wel aan de regels houden?

  2. kunstgrasisnep

   Hey Frank. Daar heb je wel een puntje met die hetze. Groot nadeel van de tegenwoordige sociale media die ongenuanceerd en ongestraft hun eigen waarheid de (hockey)wereld in mag braken. Met name dit soort commentaren haalt het hockey onderuit. Gelukkig zijn er vele malen meer hockeyliefhebbers die niet reageren en zich hier ongetwijfeld voor schamen. Een wijs man zei ooit:”zij die zonder fouten zijn, gooien de eerste hockeybal...”. Dus Kampong H1, de ander hoofdklasseteams en vooral Jip Jansen, blijf doen waar jullie goed in zijn en heel veel voor doen en laten: doorgaan met mooi hockey en spannende westrijden spelen. Wij, hockeystuurlui aan de wal moeten het doen met nog niet optimale livestream, maar ook dat zal beter worden......

 9. Derrick Bijker

  Enige juiste beslissing van de KNHB. Heel goed dat ze zich niet hebben laten verleiden door de publieke opinie! Complimenten!

 10. edelweiss

  Als Kampong is bestraft op basis van aanvullend reglement 5.1 lid 3 dan heeft dit meer indirect met de zaak te maken en niet met Jip Janssen zelf, namelijk de regel waarbij het om een omissie gaat om bij de competitieleiding te melden dat een speler positief getest is op Corona. Dat Jip Janssen de regels van meespelen heeft geïnterpreteerd zoals die er staan, namelijk niet in quarantaine als je geen ziekteverschijnselen vertoont ook al doe je een test, kan ik begrijpen, echter vind ik het wel vreemd dat je een (commerciële) test doet kort voor de wedstrijd zonder dat je ziekteverschijnselen vertoont, terwijl je eerder in de week al negatief getest bent geweest. Zou Kampong hebben verzocht de test te doen dan was het niet meer dan logisch geweest dat de coach uit voorzorg had besloten Jip Janssen niet op te stellen. Ik ben wel blij voor Jip Janssen dat hij niet persoonlijk gestraft is in deze zaak, het heeft al genoeg stof doen opwaaien om lering uit te trekken lijkt mij.

 11. K.IJker

  Speler wordt geschorst, coach wordt niet geschorst. Waarom niet?

 12. Valley in the Alps

  De uitspraak en vooral motivering van de Tuchtcommissie is keihard richting Kampong bestuur en begeleiding. Zij keggen de maximale boete op. Vanwege precedent werking inzake coronabesmetting heeft de KNHB gemeend dit voor te leggen aan de Tuchtcommissie. Ook daarin duidelijkheid, dit is de verantwoordelijkheid van Competitiezaken. Deze heeft de enige juiste maatregel opgelegd. Zoals vaak in strafbepaling in het Recht, indien publieke opinie keihard heeft uitgehaald naar club en speler achtten zij het een reden om niet extra te bestraffen. De rust cq. stilte rond de velden is teruggekeerd... helaas. 😉

  1. paul-opgenhaffen

   Volgens mij klopt hier werkelijk helemaal niets van. Wat een geraaskal

 13. lynnBosman

  https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/943341/-knvb-neemt-verzwegen-test-hoog-op-zuid-hollandse-amateur-twee-maanden-geschorst-.html verschil tussen de KNHB en KNVB. In principe dezelfde strekking, sporter doet test (verzwijgt deze op z'n minst voor de tegenstander),blijkt positief in de rust. De een GGD en de ander commercieel, strekking blijft vanuit RIVM in afwachting blijf je thuis. Nu zal de KNVB vast de reglementen beter op orde hebben, los van wat je van de straffen vindt toch bizar dat het zo'n verschil is.

 14. Valley in the Alps

  Dan is de schrobbering van Tucht en KNHB ‘n gemiste kans ... inderdaad, het verschil tussen amateurs en profs ... blij met deze duidelijkheid van de KNVB. Goed van de scheids en teams om direct de wedstrijd te staken. Ook daarin mag de KNHB ‘n voorbeeld aan nemen in hun richtlijn. Mag hopen dat de twee maanden schorsing aanvangt op het moment dat er weer gevoetbald mag worden 🤨

  1. stekel

   Het jammere is... de KNHB ziet het heel anders en het moment van verantwoording afleggen.. Maw het jaarlijkse borrel uurtje is net geweest. Overigens ook daarvan (jaarverslag en vergadering vd KNHB€ doet Hockey.nl geen enkel verslag...waarom is me een raadsel....

 15. Valley in the Alps

  Ben wel blij met alle reacties op hockey.nl 😊 houden we elkaar scherp ... niet bagataliseren vanwege eigen belang. Verantwoordelijkheid nemen.

  1. paul-opgenhaffen

   Bagataliseren. Tja.

 16. frank-kooijmans

  In de roeiwereld, ook amateurteamsport, roeide iemand in de Holland acht op het EK mee terwijl hij corona had (vastgesteld). Foutje, bedankt, maar daar wordt de bronzen EK plak echt niet afgenomen. Maar - roomser dan de paus - Kampong krijgt een forse duw. Heksenjacht...

 17. Valley in the Alps

  Reglement KNVB ... https://www.knvb.nl/downloads/bestand/23717/uitvoeringsbesluit---testen-op-coronavirus Duidelijker en strenger. Clubs bij hockey beroepen zich erop dat voor testen geen geld is ... zal de HK ook de consequenties dienen te aanvaarden..

 18. lynnBosman

  @Frank Koojmans: met het verschil dat deze spelers na de wedstrijden getest zijn en Jansen in afwachting was van een test. Bij het roeien is ook totaal verkeerd gehandeld zeker door de gene met lichte klachten te laten roeien. Ze zitten met eigen teamgenoten in een boot (en in een bubbel) dus de tegenstander heeft daar niet zoveel last van lijkt me. De positieve uitslag is na de laaste race echter meteen gecommuniceerd en het team in quarantaine. Kampong verzweeg dat en heeft nog gehockeyd tegen DB. Kampong roomser dan de paus? Ik kan me nog een fikse discussie begin 2020 herinneren waarbij een speelster en speler betrokken waren. Overigens gaat mij het erom dat het opvallend is dat de straffen zo verschillend zijn door alle bonden.

 19. gewoon-een-liefhebber

  In de meeste reacties tot nu toe wordt wel heel overdreven gereageerd en op de man gespeeld. Er wordt nu net gedaan of de 2e virusgolf geheel aan Jip jansen en Kampong te wijten is. Is dat niet wat overdreven? Hoeveel werkelijke besmettingen van de afgelopen 3 weken zijn er nu terug te voeren naar de bewuste vrijdagavond of naar de spelers die toen hebben meegedaan? Nogmaals: Get over it..

 20. fluiten-is-mooi

  Je hebt gelijk, gewoon-een-liefhebber. De 2e golf valt niet op hen te verhalen. Maar ik denk dat de meeste pijn bij de hockeyliefhebbers is ontstaan door de stelselmatige draaikonterij van deze vereniging. Als je willens en wetens je niet aan de voorgeschreven maatregelen houdt, de speler in kwestie wellicht ook nog een beetje opjut en op het moment dat de werkelijkheid hen in dit razendsnelle digitale tijdperk achterhaalt de staart in gaan trekken? Dan ben je diverse imago's, die van de sport en haar Bond voorop, behoorlijk aan het beschadigen. Het is een aanname, maar het zo zomaar kunnen zijn dat de gemiddelde hockeyliefhebber zich daar aan stoort...

 21. magnus-querqus

  Ik denk dat we er nu wel klaar mee zijn, we moeten dóór...

 22. unplugged

  Klasse Justitie .

 23. Horn_964

  “Klasse Justitie”? Met spatie staat er toch echt wat anders dan zonder spatie...


Wat vind jij? Praat mee...