Tuchtcommissie schorst Pruyser voor play-offduel met Pinoké

De onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB heeft Mirco Pruyser, aanvoerder en spits van Amsterdam, geschorst voor het tweede play-offduel van zijn club tegen Pinoké die zaterdag wordt gespeeld. Pruyser is geschorst vanwege ‘een voorval’ tijdens eerste play-offduel tussen beide ploegen afgelopen zondag in het Wagener Stadion.

Dat heeft de KNHB zojuist bekendgemaakt op knhb.nl. De hockeybond laat weten dat een versnelde beroepsprocedure is gevolgd, ‘omdat schorsingen tijdens de play-offs direct ten uitvoer worden gebracht’. Die beroepsprocedure is inmiddels ook afgerond met als conclusie dat Pruyser voor één duel is geschorst. De schorsing is onherroepelijk.

In het bericht van de KNHB wordt verder niet ingegaan op ‘het voorval’. Pruyser was in de slotfase van het eerste play-offduel wel betrokken bij de commotie die ontstond nadat de spits in de slotseconden de 3-2 scoorde. Scheidsrechter Van ’t Hek keurde de treffer echter af, waarna er in de cirkel een opstootje ontstond tijdens de beladen Bosderby. Pruyser had daarbij duidelijk zichtbaar een handgemeen met keeper Hidde Brink van Pinoké, maar onduidelijk is of hij daarvoor is bestraft.

Shoot-outs

Arbiter Van ’t Hek gaf na afloop van de oploop de spelers Jannis van Hattum, aanvoerder van Pinoké, en Pruyser geel. De scheidsrechter gaf als reden voor de kaart de misdragingen van beide ploegen. Pruyser benutte, nadat het duel in 2-2 was geëindigd, ook nog een shoot-out voor zijn team. Dat was niet genoeg om Amsterdam aan de winst te helpen.

Scheidsrechter Jonas van ’t Hek. Foto: Bart Scheulderman

Door de overwinning via shoot-outs heeft Pinoké zaterdag (aanvang 16.00 uur) aan een overwinning genoeg om zich te plaatsen voor de finale om het landskampioenschap in de Tulp Hoofdklasse Heren. Wint Amsterdam zaterdag op het veld van Pinoké dan vindt zondag een derde duel plaats. Bij die wedstrijd mag Pruyser dan wel weer meedoen.


15 Reacties

 1. tjalling-gerus

  Het zou wel goed zijn als er uitleg volgt. Pruyser krijgt immers ook al geel tijdens de wedstrijd. Wat is er dan nog niet bestraft waar kennelijk een schorsing voor nodig is?

  1. Paul van Laak

   Hij kreeg geel ‘als aanvoerder’, staat los van individuele gedragingen

 2. jessem

  Die gele kaar was voor de captain, niet voor Pruyser persoonlijk. Misdragingen van het team. Oftewel KNHB geeft dus geel aan beide aanvoerders en Pruyser wordt voor het andere opstootje nog persoonlijk geschorst. Wel raar dat de KNHB daar verder geen uitleg over geeft, maar wat je schrijft @tjalling klopt dus niet.

 3. kasparstevens

  Top beslissing!

 4. keesbrinkman

  Merkwaardig dat obv beelden blijkbaar zo’n straf wordt uitgedeeld. Neem dan het hele fragment: arm van Pruyser wordt namelijk eerst door tegenstander vastgepakt en weggetrokken (wat zijn foute reactie uitlokt) Staat in reglementen ergens dat beelden na afloop met dit doel gebruikt mogen worden?

 5. joepbrenninkmeijer

  Zo'n straf past niet na een spectaculaire wedstrijd waarin op het scherpst van snede, maar zeer sportief werd gestreden. Alle spelers respecteerden elkaar. Het "incident" had dan ook geen vervolg en was direct vergeten. Een buiten proportionele reactie van de tuchtcommissie. Jammer voor beide teams en publiek.

  1. keesbrinkman

   en voor verloop van play-offs 😔

 6. Tycho van Meer

  Rare beslissing! Wel een schorsing achteraf maar niet een onterecht afgekeurde goal terugdraaien! Videoscheids bij alle play offs !!!

  1. Paul van Laak

   Lees je de regels wel eens, Tycho? 🤯🙏🤦‍♂️

 7. peter-de-ruiter

  Ben ik de enige die zondag avond dacht dat Pruyser wel heel erg goed wegkwam met slechts geel als aanvoerder? De aanleiding was m.i. niet schorsingswaardig, de slaande beweging wel. Maar zoals @ joepbrenninkmeijer al aangeeft, het is niet in de geest van de (verder sportieve) wedstrijd.

 8. leonie-kammeijer

  @joepbrenninkmeijer Vind u het daardoor niet extra jammer dat er zo agressief gereageerd word als alle andere spelers zo sportief zijn en het zo’n mooie pot was? Er zijn een aantal spelers in de Hoofdklasse die vaak zo reageren en waar nooit iets tegen gedaan word. Onze sport is zo mooi en als dit zo word uitgezonden vind ik dat persoonlijk een behoorlijke teleurstelling! Emotie mag ja.. agressie zeker niet!

 9. lenny-baker

  @joepbrenninkmeijer, Dit gedrag past ook niet bij de wedstrijd.

 10. joepbrenninkmeijer

  Jammer van de ophef die is onstaan na zo'n mooie wedstrijd.

 11. rudi wortmann

  ben ik niet mee eens Kees B. Als er iets regelementairs gebeurd dan kan het benaaldeelde team daar op fysiek daarop reageren? Het zijn twee incidenten en het tweede, van Pruijser mag nooit worden verzacht omdat er iets anders is voorgevallen. dat zou een lekkere chaos worden

 12. rudi wortmann

  Tycho, dit was een prima beslissing. dat het nu eens A’dam trof da’s dan jammer voor je.


Wat vind jij? Praat mee...