Tuchtzaak over zaak-Kampong verplaatst naar zondag

De zitting van de onafhankelijke tuchtcommissie over de corona-affaire Kampong is verplaatst naar zondag 11 oktober. Een verzoek van Kampong om de zitting te verplaatsen is door de tuchtcommissie ingewilligd. De zaak naar aanleiding van de wedstrijd Tilburg-Kampong op 25 september, waarbij wellicht een niet-speelgerechtigde speler is opgesteld, zou in eerste instantie op vrijdag 9 oktober dienen.

De tuchtcommissie heeft voor de besloten zitting inmiddels vertegenwoordigers van zowel de KNHB als Kampong opgeroepen. Wanneer er een uitkomst wordt verwacht, is nog niet bekend. Dat kan zondag al zijn. In elk geval dient binnen 15 dagen na zitting uitspraak worden gedaan. Die beslissing wordt dan door de competitieleiding behandeld. Tegen een besluit van zowel de tuchtcommissie als competitieleiding kan beroep worden aangetekend.

Niet-speelgerechtigd

Eind september ontving het bondsbestuur van de KNHB vanuit diverse bronnen dat tijdens het duel tussen Tilburg en Kampong (2-4) wellicht een niet-speelgerechtigde speler had meegespeeld. Het betrof een speler van Kampong. Deze speler had wellicht op basis van de coronamaatregelen van de overheid en de aanvullende bepalingen op het Bondsreglement (zoals door de KNHB opgesteld op 3 september) in quarantaine moeten zijn, waardoor hij niet had mogen spelen.

Naar aanleiding van de ontvangen informatie besloot het bondsbestuur de zaak aanhangig te maken bij de onafhankelijk tuchtcommissie van de KNHB. Afgelopen maandag diende Tilburg in deze zaak een formeel protest in bij de hockeybond.

Indien de tuchtcommissie na onderzoek vaststelt dat de speler inderdaad niet-speelgerechtigd was, betekent dit dat op basis van de reglementen een tuchtmaatregel en/of een competitiemaatregel kan worden opgelegd.


74 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Handig om zo je speler toch mee te kunnen laten spelen tegen HGC... is dit de solidariteit waar de KNHB eerder op doelde?

  1. hockeyliefhebbertje

   De speler is nu wel weer speelgerechtigd, dus dat maakt niets uit.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   De speler hangt natuurlijk een schorsing boven het hoofd 🙄

  3. arnoldS

   Nogmaals; hockey is een amateursport. Te bijzonder dit. We merken morgen of Jip Kansen morgen in t veld en op de kop vd cirkel staat.

  4. jarly-brown

   Vol verwachting klopt ons hart...

 2. haags-hopje

  De KNHB zit er duidelijk bovenop en wikkelt dit snel, strak en adequaat af...

  1. stekel

   Let wel.. de uitkomst van de bevindingen / oordeel commissie wordt niet per se bekend gemaakt....Daar is al wat van te vinden De reden van verzoek tot uitstel naar zondag.. we weten dat het gehonoreerd is maar waarom?

 3. cedem

  Hier gaat HGC toch protest tegen maken als hierdoor plotseling de betreffende speler zondag wel mee kan doen tegen HGC? Ik snap het verzoek van Kampong wel maar belachelijk dat de bond hier mee akkoord gaat, wat een amateurisme weer. Stel je voor dat dit bij voetbal gebeurt en een speler van Feyenoord hierdoor nog lekker mee kan doen in de topper tegen PSV. Onvoorstelbaar.

 4. mark-j

  Wat een afgang , al week verder en dan nog niets afgehandeld . Stel dat Kampong club van minder belang was geweest dan had alles al in kannen en kruiken geweest en schorsing uitgesproken geweest . Dikke onvoldoende met dit getreuzel!

  1. stekel

   Eens.

  2. Eelco Houwink

   Alleen al de procedure lijkt het inleidend accoord voor een hoop onvoorzienigheid, ongelukkige samenloop van omstandigheden. En bestuurlijke vegerij onder alle naburige (opmerkelijk bol staande...) tafelkleden

 5. Valley in the Alps

  Zie Bondsreglement en aanpassing ivm corona. Niet waarschijnlijk dat speler ‘n schorsing krijgt ... verzuim bij begeleiding Kampong betekent het opstellen van niet speelgerechtigde speler. Boete plus 3 punten in mindering, wedstrijd wordt overgespeeld zonder desbetreffende speler 😊. Zou ‘n absolute sof zijn voor de vereniging Kampong. Ik zie geen kwade opzet ... ‘n wedstrijd tegen Tilburg?

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Hoe kan het verzuim van de begeleiding zijn als de speler zelf wist dat hij op een uitslag wacht? Is toch een volwassene (international NB) die bewust een risico voor zichzelf en anderen heeft genomen?

  2. hockeyliefhebbertje

   Klopt, de strafmaat is al vastgelegd in het bondsreglement. Vraag is alleen of het bewezen kan worden.

 6. hw

  Jip en Janneke gehalte is best hoog.

 7. partijtje

  Wat een enorme soap is dit. evt. schorsing speler begeleiding krijgt reprimande en club 3 punten in mindering. wedstrijd moet worden overgespeeld zonder de betrokken speler. Wat is het doel om deze zaak alsnog naar komende zondag te verplaatsen? Dat ruikt, stinkt en is heel slecht voor het imago van de hoofdklasse en onze mooie hockeysport. Betrokkene moeten zich heel diep schamen.

 8. Mark Bouwman

  Kampong wil geen onrust aan de vooravond van de wedstrijd tegen HGC, vraagt om uitstel bij de KNHB, KNHB gaat hierin mee. Tja, de procedures zijn weer zeer rekbaar. Ik had werkelijk hoop op topsport volwassenheid in deze zaak. Word het toch weer gesmoord in een stinkend moeras.

  1. aernoud-lippmann

   De Oude link van oudsher KNHB ( Wakkie/Cornelissen en Kampong ....... Altijd 4 Handen op 1 buik geweest .......... zaakje stinkt

 9. frank-kooijmans

  Allemaal gespeculeer.

  1. stekel

   Als de KNHB gewoon open zou zijn is er niks mis. Kampong roept dat alles netjes is gegaan.. speel dan open kaart.. zo niet dan ...

 10. hockeyliefhebbertje

  Ach de advocaat van Kampong had geen plek vrij in zijn agenda. Maar stel je er niet te veel van voor. De KNHB kan niet beschikken over het medisch dossier van de speler. De KNHB heeft ‘vernomen dat’. En het zijn ook nog eens RIVM ‘richtlijnen’.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   En wat als Kampong liegt, maar er zo iemand per ongeluk het dossier lekt?

 11. hockeyliefhebbertje

  Ik heb de lach van Oltmans op zijn gezicht gezien tijdens het interview bij de NOS 😜

 12. rob1963

  Russische toestanden. Poetin en Trump zijn nog beginners tegenover dit gebeuren.

 13. Valley in the Alps

  Wel of niet meespelen tegen HGC is niet aan de orde. Elke beslissing van de Tuchtcommissie is vatbaar voor beroep. Tijdens de beroepsprocedure wordt de straf opgeschort. Dit is de normale procedure in het recht, dus ook conform de tuchtprocedure van de KNHB. In standaard procedures definitieve uitsluiting - rode kaart - is het vaak de club die de speler direct ‘n speelverbod oplegd. Ook in deze kwestie kan ‘n volwassen hockeyvereniging de speler ‘n sanctie opleggen. Norm van sportiviteit. 😊

 14. stekel

  Gelukkig blijft de KNHB zo belabberd in haar communicatie en voed de discussie en twijfel over de intenties en uitkomst. Deze beerput zal ongetwijfeld opengaan en laten we hopen dat er een aantal Bestuurders sneuvelen. Dit gemodder duurt te lang

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Dit artikel heeft 1 like en 35 comments. De publieke opinie over het gedrag van Kampong en KNHB bestuurders is duidelijk: hopelijk dat de bestuurders ook gaat beseffen dat dit soort malafide praktijken niet langer kunnen.

 15. kunstgrasisnep

  Zijn ook wel steeds dezelfden die het oordeel klaar hebben, vooral als het over Kampong gaat. Was het niet zo dat Kampong vorig weekend tegen de toenmalige nr 3 Pinoke zonder vaste waarden als heren Kemperman, Havinga en Jansen afgetekend hebben gewonnen? Maakt blijkbaar niet zo uit bij dit team wie speelt om toch veel te scoren en te winnen? Misschien de (bonds)politiek de politiek laten en de sport laten winnen op het veld?

  1. stekel

   Je hebt vast een groot kleed thuis... blauwe bies ?

  2. kunstgrasisnep

   Haha. Klopt. Hockey Club Zwolle maar tevens de kleuren van PEC Zwolle

 16. hadewee

  enig idee waarom Havenga niet mee deed?

 17. hadewee

  Sommigen beweren....... Hopelijk is de tuchtcommissie volledig geinformeerd over de week ervoor!

 18. eefgorter

  “Want hoofdpijn is geen officiele coronaklacht en hij heeft zich vrijwillig laten testen bii een niet-GGD instantie en daarom zat Jip niet in quarantaine”. Juridisch zal het kloppen maar wat een gelul. Ze hebben een week de tijd gehad om er een verhaal om heen te verzinnen. En ziedaar: het AD publiceert integraal. En dan. Een week lang geen sjoege geven want tuchtcommissie, uitstel aanvragen tot zondag maar wel dezelfde avond dit lulverhaal laten publiceren. Dit stinkt aan alle kanten en ik hoop van harte dat de tuchtcommissie er aan alle kanten doorheen prikt.

  1. janine-bijlsma

   Hear hear. Schandalige gang van zaken. Dit gaat alle perken te buiten.

  2. sachab

   Vreemd, ik heb laatst juist gehoord dat mensen die Corona gehad hebben, barstende hoofdpijn hebben gehad....

 19. robboomsma

  Ten eerste duurt het maximaal 15 dagen voor dat de commisie een uitspraak doet. Dus nee consequenties voor zondag heeft het niks mee te maken, in de meeste gevallen duurt dat wel een aantal dagen voor er uitspraak over komt. Ten tweede, assumption is the mother of all fuckups...

 20. Valley in the Alps

  Het verslag v Jip Janssen is helder ... het is niet aan Oltmans om er wat vante vinden of ‘n speler in quarantaine moet of cq. op de training of in de wedstrijd mag meedoen. Oltmans gelooft niet zo in het gevaar van de coronavirus. Kampong verschuilt zich achter de enge uitleg van de RIVM regels en voorschriften. Het is juist dat de GGD het contact onderzoek doet en de speler het advies opvolgt. Echter zodra ook bij Jip Janssen de twijfel toeslaat op donderdag met hoofdpijn, besluit tot ‘n nieuwe test, zelfs beslist om alleen naar Tilburg te rijden uit angst teamgenoten te besmetten ... dan is het onverantwoord om wel op het veld te staan en met de warming-up mee te doen. De speler en coach wisten van de test, derhalve hadden zij op de uitslag moeten wachten. Was de uitslag in de rust negatief geweest dan had de speler in de 2e helft mee mogen doen. Gezond verstand gebruiken en verantwoord handelen in topsport ... niet enkel in de Hoofdklasse, maar als VOORBEELD voor alle hockeyers en met name de jeugd. Blijf gezond mensen anders gaat NL in “intelligente” 😖 lockdown. Het oordeel is aan de Tuchtcommissie, de KNHB competitieleider achtte het verstandig dit aan hen door te spelen, het ligt onder het vergrootglas van de publieke opinie. Ik heb alle vertrouwen in de uitspraak can de Tuchtcommissie.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Eens! Het is zo simpel: in afwachting van de uitslag = quarantaine. Het is zowel immoreel als een overtreding van de regels om hiervan af te wijken. De claim dat hoofdpijn geen symptoom zou zijn is lachwekkend.

 21. sachab

  Als je een Coronatest laat doen moet je, totdat je de uitslag hebt, in quarantaine. Maakt niet uit waar je de test laat doen. En als het begeleidingsteam wist dat hij een test liet doen, niet mee laten doen. Volgens mij heel simpele regels

 22. K.IJker

  Winnaars hebben een plan, losers een excuus. Waar is het duidelijke plan bij Kampong aangaande corona? Grenzen opzoeken, is geen helder plan. Bij elke vorm van twijfel niet doen, is wel een duidelijk plan.

 23. Valley in the Alps

  Terugblikkend naar interview met hr. Gerritsen ... Volgens Kampong-coach Roelant Oltmans waren al zijn spelers voor het duel met Tilburg klachtenvrij en heeft de afmelding niets met corona te maken gehad. https://nos.nl/collectie/13840/artikel/2350435-vrees-voor-corona-in-hockey-afwachten-of-kampong-zijn-verhaal-volhoudt Verslag NOS: bij monde van Oltmans: “er is absoluut geen speler opgesteld in afwachting van een test”. Meerdere Pinocchio’s voor Roelant. Verder meende ik dat Oltmans na de wedstrijd voor de camera verklaarde dat Jip 2e helft niet speelde vanwege ‘n blessure. Echt onverantwoord.

  1. eefgorter

   Nog kwalijker dan JJ die zelf zoooo serieus met hockey bezig is dat hij wel gaat spelen in afwachting van een testuitslag, is de verwerpelijk opstelling van Oltmans c.s. Zoals iemand terecht opmerkte: een verhaal (AD) vertellen met zoveel detail duidt bijna altijd op liegen.

 24. Mark Bouwman

  "Damage control":  Is gericht op het beperken van de schade als gevolg van een bepaalde gebeurtenis. Deze schade kan materieel zijn (bijvoorbeeld een financiële tegenvaller), of immaterieel.

  1. hockeyliefhebbertje

   Het verhaal in het AD is een duidelijk verhaal, waterdicht. Maar is het hun waarheid of de waarheid. Kampong zal deze casus wel winnen maar de hockeywereld het vertrouwen in Kampong verliezen.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Waterdicht?? Ze bewijzen juist dat ze een hele verkeerde inschatting hebben gemaakt. De Tucht commissie is geen rechter, en komt niet tot een zelfde wijze tot een oordeel. Hierbij neemt het ook andere overwegingen mee.

  3. stekel

   Dit is inmiddels niet meer te redden. Kampong, bedankt, hoe kien en berekenend zijn de acties sinds de start van dit echec.

 25. FIHCOACH

  Het fijne zullen we er niet van weten en wat de commissie ook beslist , het zal nooit een goeie beslissing zijn. Uiteraard hoor en wederhoor voor je wat kan zeggen. Maar uitstel vragen en wel een stuk in het AD laten publiceren. Is een uitstekende spinactie en zal de meningen gunstiger stemmen. De waarheid die weet Kampong alleen en de vraag is wil de KNHB die weten ?

 26. lynnBosman

  Hoofdpijn is wel degelijk een coronaklacht. Ik ben een tijd terug getest door de GGD met deze klacht (en nee geen overige klachten) . Bij mij was deze gelukkig negatief. Daarnaast is het echt heel simpel, in afwachting van een test ga je in quarantaine. Hij heeft zelf twijfels over wel /geen corona, dan ga je toch niet het risico nemen? Het is gewoon oliedom, simpel. Ook van Oltmans. Wat betreft al die studentenhuizen dat is een risico (zie Amsterdam). Is tijdelijk thuis voor de Olympische sporters of bv in sportcomplexen (als Global in Nijmegen bv) geen optie?

 27. FIHCOACH

  Weet niet of dit al door gekomen is : https://nos.nl/l/2351741

 28. tiemezegelink

  Het is nu openbaar gemaakt via de NOS: Jip Janssen testte positief op corona. Hij kreeg de uitslag inderdaad in de rust tegen Tilburg (2-4). Het is nog onzeker of Janssen dit weekend mag aantreden tegen HGC. Lees meer via NOS.nl

 29. stekel

  Nou .. das dan duidelijk! De leugen regeerde bij kampong, speler, bestuur en coach.. dieper kan je niet zakken.

 30. sven-v

  Maakt het werk van de tuchtcommissie wel gemakkelijk, dit is gewoon een schuldbekentenis. Was dat nou zo moeilijk? Het gehele proces stoort mij meer dan het incident zelf. Ja een domme fout, maar hé, we zijn mensen, soms schat je iets totaal verkeerd in. Neem de consequenties en daarna vergeven en vergeten. Maar door dit hele gedoe van Kampong heb ik wel moeite met vergeven en vergeten..

 31. Runa Honig

  Wat een amateuristische aanpak van Kampong. Niet alleen de affaire zelf, maar de hele communicatie eromheen. En wat een slap verhaal in het AD van de voorzitter. De fout ligt wat mij betreft bij de medische staf en Oltmans. Die hadden gewoon moeten zeggen: je speelt niet tot we het zeker weten.

 32. slechts-een-mening

  Sterker nog, dat hadden ze niet alleen gewoon moeten zeggen, zo staat dat ook in het (KNHB) coronaprotocol. In afwachting van test = quarantaine. Te kwader trouw gehandeld door Kampong en haar staf. Daarna ook nog eens op alle mogelijke manieren gepoogd om er met allerlei leugens onderuit te komen. Hele slechte beurt dit en rijp voor een zware straf. Misschien dat @antonj daar anders over denkt maar die is hier wat stil geworden.

 33. jonathan

  Het is triest, dat nog steeds op de club met het blauwe hart, met alle macht negatieve berichtgeving wordt tegen gesproken of zelfs glashard ontkent. Het is deze club onwaardig!!!!! In deze tijd van massa media, waarin geen gebeurtenis ontsnapt aan aandacht is eerlijke openheid je beste verdediging. Arrogant net doen als of je neus bloed, verschillende verklaringen etc. is zo dom. Er zijn mensen die zich afvragen waarom er zo scherp gereageerd wordt, met de nutteloze opmerking " zeker omdat het Kampong is". Nee, niet omdat het Kampong is, maar omdat ze de boel benaderen en proberen er mee weg te komen. Ieder club die hetzelfde had geflikt had dezelfde tsunami van opmerkingen gekregen. Cox vorig jaar: om te winnen moet je soms over lijken gaan. Tja maar met dit soort dingen proberen te winnen levert je alleen maar verlies op. Misschien in punten maar nog meer wordt je die onsportieve club uit Utrecht. Doodzonde.

 34. ha_ha_ha

  Hahaha, hoe kan de voorzitter dit nou zeggen? Kampong-voorzitter Sandra van Loon-Vercauteren zegt tegen het AD niet te snappen waarom de club de afgelopen weken zoveel kritiek kreeg. "Het wordt gezien alsof er vanuit Kampong één groot masterplan achter zit en Jip een onverantwoorde jongen is die maar wat doet. Dat is volledig onterecht." Ik vind Jip in ieder geval ook een zéééér verantwoorde jongen en het toneelstukje voor de camera van Oltmans was ook zeer eerlijk. Waarom niet gewoon handelen als een "grote" club en aangeven, dit hebben we volledig verkeerd aangepakt, we accepteren de consequenties ipv de beste willen zijn na 11 wedstrijden en dan als kampioen worden gekroond.

 35. stekel

  Vanaf het eerste moment is er door kampong de waarheid bewust verhult, verzwegen en niet erkend. Iedereen die weet hoe dat met een woord word genoemd. De vraag is of de KNHB dit daadwerkelijk kan en wil bestraffen.

 36. egunn

  Ik kan me goed voorstellen dat Gerritsen meer solidariteit en minder polarisatie zou willen ervaren in de Hoofdklasse. Ik vrees echter dat de KNHB in dit dossier zelf hard meewerkt aan het probleem. Het startpunt van deze discussie is al tijden geleden, de communicatie in de tussentijd is bepaald niet uitgebreid geweest. Met zeggen dat de tuchtcommissie het onder handen heeft ben je niet klaar, er was een team dat zich zorgen maakte over spelen in de volgende wedstrijd. Om dan de coach van dat team te verwijten dat hij zijn feiten niet op orde heeft en dat er ook nog een voorzitter achter aan loopt; blijkbaar is het niet afdoende uitgelegd wat er ging gebeuren, gaf het wat weinig vertrouwen en deed dat in ieder geval geen recht aan de urgentie die tegenstanders van Kampong voelden. Het is niet nodig om ieder detail op deze site uit te melken, daar heb ik beeld bij, maar naar clubs is het blijkbaar te mager. En nu? Morgen behandelt de tuchtcommissie de zaak en dan horen of merken we wat, of helemaal niets. Wat ik niet in orde vind aan deze affaire is dat de KNHB strikt is aan clubs die vooraf vragen hoe het moet: Nee, je moet spelen, het zijn maar maar 4 corona-gevallen en 2 gewone blessures; Nee, je moet spelen, het zijn wel 6 corona-gevallen maar het is later dan 24 uur van te voren; Nee, ik beslis zelf niet om te spelen want mijn testuitslag komt net een uur te te laat binnen. 
Wie het netjes wil doen wordt op de regels gewezen. Is dat altijd redelijk? Mwah. Is dat duidelijk? Zeker en dus prima. De partij die gewoon doet: die lijkt gelijk te krijgen. Dat vooral vermindert solidariteit.

 37. Valley in the Alps

  Ik verwacht niet ‘n persmededeling van de Tuchtcommissie op zondag ... wel verwacht ik dat de zaak helder is en Kampong de uitspraak verneemt evenals de KNHB ... de KNHB Competitiezaken zal uitvoering geven aan de opgelegde sanctie(s) en de buitenwereld berichten. Kampong kan de weg van de Commissie van Beroep bewandelen ... hopelijk is dat niet nodig. Alle spelende hockeyers veel plezier morgen! 😊

 38. Valley in the Alps

  Zaak is panklaar ... Kampong is niet geholpen bij de foute verklaring van Oltmans. Kampong allicht vertegenwoordigd door ‘n bestuurslid met advocaat. Ultieme poging om nog iets te redden?

 39. jasper1980

  Waar kan ik het stuk van ad vinden hier

  1. djurre

   https://www.ad.nl/utrecht/kampong-doorbreekt-stilzwijgen-waarom-jip-janssen-niet-in-quarantaine-zat-en-toch-op-het-hockeyveld-stond~a54a7735/

 40. jasper1980

  Dankje wel maar ik blijf er bij zondag had nooit ge speelt mogen worden kampong den bosc hij is tog bij heel het team ge weest

 41. jonathan

  Stuk in het AD gelezen. Een prachtig POSITIEF verhaal van Kampong en dan de foto van de voorzitter, Blond🤣

 42. rustaaagh

  Een paar quotes uit het AD-stuk. "Overtuigd dat hij negatief is legt Janssen vrijdag, op de dag van de wedstrijd tegen Tilburg, de commerciële test af". Waarom zou je nog een test doen als ervan overtuigd bent? Dat komt natuurlijk door "Ondanks de negatieve test op dinsdag en het gebrek aan coronaklachten zit het Janssen toch niet lekker" Dus ben je niet zo overtuigd dat je negatief bent. Ben benieuwd wat eruit komt.

 43. magnus-querqus

  OK, zijn we nu klaar met het geneuzel en weer gewoon gaan hockeyen nu het nog kan?

 44. mark-j

  @jve Geneuzel ? Zolang er mensen zijn die geen enkele verantwoordelijkheid nemen als speler , coach en club m.b.t. de corona blijven de besmettingen toenemen. Ik vind het " geneuzel " om hier makkelijk overheen te willen stappen en dan druk ik me zeer mild uit.

  1. magnus-querqus

   Ja hoor, de besmettingen nemen door spelers, coaches en clubs ‘alleen maar toe’, er is helemaal niemand die zijn verantwoordelijkheid neemt... Gevalletje kort/bocht? Ik moet de eerste nog tegenkomen die willens en wetens iemand anders wil besmetten...


Reacties op dit bericht zijn gesloten.