Uniek staartje van hoofdklasseseizoen: twee beslissingsduels

Stoelriemen vast, ga er op deze pinkstermaandag maar even goed voor zitten. Er staat ons een uniek staartje van het hoofdklasseseizoen te wachten. Nog nooit gebeurde het in de mannencompetitie dat beide play-outs een beslissingsduel opleverden.

Als vanmiddag om 16.00 uur het beginsignaal klinkt, hebben ze er al 140 minuten – exclusief shoot-outs – tegen elkaar opzitten. In Den Haag staan HDM en SCHC voor de derde keer in zes dagen tegenover elkaar. Op hetzelfde tijdstip begint in Groenekan deel drie van de meeslepende serie tussen plaatselijke trots Voordaan en Tilburg. De inzet is meer dan duidelijk: een plekje in de Hoofdklasse. 

Nog even de stand van zaken: HDM verloor thuis na shoot-outs het eerste duel van SCHC. Zaterdag sloegen de mannen van Erik van Driel in Bilthoven via een uitspeelcorner toe en wonnen ze met 1-2. Tilburg kwam eergisteren juist voor eigen publiek op gelijke hoogte tegen Voordaan (4-1 winst). De Brabanders verloren de eerste ontmoeting, ook al na shoot-outs.

Zenuwslopend. Meeslepend. En dus uniek. Dat zullen we even uitleggen. 

Wiegert Schut van HDM in actie tegen SCHC in de tweede wedstrijd van de play-outs. Foto: Bart Scheulderman

Hoe het begon

Vanaf het seizoen 2003/2004 werden de play-outs ingevoerd. Dat wil zeggen: een best-of-three tussen de nummer tien en elf en twee topteams van het tweede niveau (eerst Overgangsklasse, sinds een paar jaar Promotieklasse). Spektakel gegarandeerd. Het leverde heroïsche duels op, zoals bijvoorbeeld de degradatie van het Klein Zwitserland, dat in 2007 via strafballen verloor van Voordaan.

Jaarlijks zijn er dus twee play-outontmoetingen. Meestal is het zo dat er bij één van deze duels een beslissingswedstrijd nodig is. Dat was in dertien van de zestien play-outseizoenen zo. Drie keer waren beide wedstrijden al na twee onderonsjes beslist (in 2006, 2010 en 2015). De afgelopen twee hockeyjaren was er door corona helaas geen nacompetitie.

Adriaan Stolk juicht nadat hij in het slot Voordaan op gelijke hoogte heeft gebracht met Tilburg in de eerste wedstrijd van de play-outs. Foto: Willem Vernes

Primeur

Het gebeurde echter nog nooit dat allebei de play-outs naar een derde duel gingen. We gaan vandaag dus een primeur meemaken. Een zinderend klapstuk van dit hoofdklassejaar. Natuurlijk is hockey.nl erbij. Wij zorgen in ons liveblog voor rechtstreekse updates vanuit Den Haag en Groenekan, waar we na afloop voor wedstrijdverslagen en interviews met de hoofdrolspelers zorgen.

Tot slot: derde duels zijn allerminst een zekerheidje voor de hoofdklasseclubs. Maar in zeven van de dertien gevallen viel het kwartje de goede kant op voor de ploeg die op het hoogste niveau speelde. Het cliché is dus helemaal waar: het kan écht alle kanten op vandaag.


3 Reacties

  1. Sander Duin

    We gaan voor Voordaan en HDM! Tilburg en SCHC hebben zeer slecht jaar gepresenteerd. Tijd voor vers bloed in de hoofdklasse ! Zal wel heel gaaf zijn als en Voordaan EN HDM winnen vandaag!

    1. frank-kooijmans

      Wel jammer dat Voordaan eigenlijk niet echt wil promoveren..


Wat vind jij? Praat mee...