Van Dam bezorgt Rotterdam een punt in nerveuze topper met Kampong

Thijs van Dam heeft Rotterdam zondag in de Tulp Hoofdklasse Heren een punt bezorgd in de topper met Kampong. De 23-jarige aanvaller schoot de Rotterdammers in de slotfase naast de Utrechtse titelfavoriet: 2-2.

Rotterdam was het nieuwe seizoen met een 1-4 overwinning bij Oranje-Rood uitstekend begonnen. Ook Kampong maakte tijdens de eerste speelronde tegen Klein Zwitserland (5-0) geen fout. De verwachtingen waren zondag bij deze kraker aan de Hazelaarweg dan ook hooggespannen, die pas in de absolute slotfase echt losbarstte.

Bij de ploeg van Albert Kees Manenschijn deden de gebroeders Justen en Jochem Blok niet mee. Ook Alexander Schop ontbrak bij de selectie van de thuisploeg. Bij Kampong deden Jonas de Geus en Koen Visser niet mee, verder verscheen de formatie van Roelant Oltmans op volle oorlogssterkte aan de afslag.

Keepers blinken uit

Het eerste wapenfeit was voor Kampong. Aanvoerder Sander de Wijn stuurde Robbert Kemperman weg over de linkerflank. De middenvelder gaf de bal voor op Terrance Pieters, maar zijn tip-in vloog voorlangs.

Kampong-speler Terrance Pieters in duel met Jesse van Minde van Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Aan de overkant had Nick van Trigt de thuisploeg in het eerste kwart op voorsprong moeten zetten. De aanvaller werd met een schitterende scoop van Olivier Hortensius de ruimte in gestuurd en kwam oog in oog te staan met Kampong-keeper David Harte. De Ierse doelman won het onderlinge duel.

Dat deed zijn collega-doelman Derk Meijer aan de andere kant namens de thuisploeg, toen plots Boet Pfijffer voor zijn neus verscheen. De keepers van beide ploegen lieten zich zondag in Rotterdam van hun betere kant zien.

Rotterdam-keeper Derk Meijer voorkomt dat Boet Pfijffer van Kampong kan scoren. Foto: Willem Vernes
(c) Willem Vernes Fotografie

Aan het begin van het tweede kwart verscheen Jeroen Hertzberger ineens voor het Kampong-doel. De vedette van Rotterdam zag zijn eerste schot worden gekeerd door een reflex van Harte, zijn tweede poging was een prooi voor verdediger Lars Balk.

Diezelfde Balk moest tien minuten later Tjep Hoedemakers noodgedwongen laten lopen. De rappe aanvaller snelde bij een zelf genomen vrije slag de cirkel in en bediende Joaquin Menini. De Argentijn, deze zomer overgekomen van Den Bosch, maakte op slag van rust zijn eerste treffer in het wit-groen van Rotterdam: 1-0.

Joaquin Menini scoorde zondag zijn eerste goal in het tenue van Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Binnen één minuut de gelijkmaker en de lat voor Janssen

Hoewel er relatief weinig werd gescoord, was de wedstrijd nooit saai. Een wedstrijd met spaarzame kansen, maar de mogelijkheden die er waren, waren meteen levensgevaarlijk.

Zo duurde het liefst 37 minuten voordat Kampong de eerste strafcorner van de wedstrijd kreeg. Met Jip Janssen op kopcirkel gaan de alarmbellen meteen af in het Rotterdamse kamp. De Oranje-international heeft inmiddels bewezen een snoeiharde corner in huis te hebben. Hij liet Rotterdam-keeper Meijer aan zijn ‘handschoenkant’ met een vlammende push kansloos: 1-1. Janssen kreeg binnen een minuut de mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de lat (via de handschoen van keeper Meijer) redde de thuisploeg.

Het was de handschoen van die andere keeper aan de overkant, Harte, die opnieuw een voorsprong van Rotterdam voorkwam. Hertzberger stond tegen het einde van het derde kwart vogelvrij in de Utrechtse cirkel. De international haalde uit met zijn backhand, maar vond de Ierse goalie op zijn pad. De doelman van Kampong keerde kort daarna ook de push van Hoedemakers, die gevaarlijk over links de cirkel binnendrong.

Spannende slotfase

In het laatste kwart jaagden beide teams nog op de overwinning, maar de volle buit werd niet meer gepakt. Zowel Rotterdam als Kampong kregen een reeks aan strafcorners, maar keeper Harte en doelman Meijer lieten geen goals meer toe uit een standaardsituatie.

Verbijstering bij Lars Balk, Sander de Wijn en David Harte. Foto: Willem Vernes

Beide keepers gaven in de absolute slotfase nog wel allebei één keer toe, een smetje op hun prestaties deze zonnige zondagmiddag in Rotterdam.

Eerst leek Bjorn Kellerman met een fraaie actie Kampong naar de overwinning te schieten (1-2), maar drie minuten later sloeg Thijs van Dam – met z’n derde van het seizoen – uitgerekend via Harte de verdiende gelijkmaker binnen: 2-2.