Vice-kampioen Pinoké verliest tweede topper van 2023

Vice-kampioen Pinoké heeft ook z’n tweede duel na de winterstop in de Tulp Hoofdklasse Heren verloren. Het thuisduel tegen Rotterdam leverde een 0-1 nederlaag op voor De Steekneuzen. Jeroen Hertzberger tekende in het derde kwart – uit de enige (!) Rotterdamse corner voor de winnende treffer.

De teams die zondagmiddag tegenover elkaar stonden, waren 2023 allebei begonnen met een valse start. Pinoké verloor vorige week verrassend van Den Bosch (4-3, na een 4-1 achterstand bij rust) en Rotterdam werd over de knie gelegd door Bloemendaal. Voor eigen publiek verloor de ploeg van coach Robin Rösch met 5-0. Allebei de teams hebben hun zinnen gezet op deelname aan de play-offs. Om dat doel te bereiken, zou nog meer puntenverlies aan het begin van deze tweede seizoenshelft wel heel slecht uitkomen.

De gretigheid om meer schade te voorkomen spatte er zondagmiddag in het winderige Amsterdamse Bos niet spontaan vanaf. Rotterdam en Pinoké hielden elkaar aardig in tang. Het meest opvallende moment van het eerste kwart was de pijnlijke botsing tussen Boris Aardenburg en Jesse van Minde. Laatst genoemde verdediger van Rotterdam ging gehavend naar de kant.

Een krappe voldoende qua amusementswaarde

In kwart twee veranderden de kansjes in kansen. Kortom: het werd wat leuker. Zo was Jeroen Hertzberger op weg naar de openingstreffer, maar zijn schot werd gepakt door goalie Hidde Brink. Aan de overkant werd een backhand van Miles Bukkens gekraakt. Vlak daarna zorgde Aardenburg voor het hoogtepunt van de eerste helft, door over de achterlijn te soleren. Zijn actie had zeker een doelpunt verdiend, maar Rotterdam-doelman Derk Meijer voorkwam zijn eerste tegentreffer van de zondag.

Qua amusementswaarde was het een krappe voldoende, wat beide teams het publiek in de eerste helft voorschotelden. Dat was wellicht ook te wijten aan het ontbreken van een aantal bepalende gezichten. Rotterdam moest het doen zonder de geblesseerde internationals Thijs van Dam en Steijn van Heijningen. De thuisploeg miste clubicoon Pieter Sutorius en de Belgische sleepkoning Alexander Hendrickx, die nog altijd kampt met de in januari tijdens het WK in India opgelopen blessure. Hij stond in zijn gewone kloffie langs de kant. Natuurlijk gingen alle blikken zijn kant op, toen Pinoké vlak na rust de eerste corner van de wedstrijd kreeg. De honneurs werden waargenomen door Miles Bukkens, die vorige week nog raak pushte tegen Den Bosch.

De corner maakt het verschil

De eerste inzet van de spits vanaf de kop, leverde zondag geen treffer op. Ook corner twee en drie in Q3 – waarin de kansen toenamen – zorgden niet voor het gewenste resultaat. Lucas Wolff was er uit die derde poging overigens wel dichtbij, zijn corner belandde op de paal. Die misser bleek een dure. Want Rotterdam, dat in de eerste elf minuten na de pauze helemaal niets had laten zien, sloeg toe uit een spaarzame kans. Hertzberger ging uiterst zorgvuldig om met de eerst corner en pushte na 42 minuten Rotterdam op 0-1.

Die treffer deed pijn bij Pinoké, dat juist zo lekker uit de kleedkamer was gekomen. De machine was even ontregeld bij de ploeg van coach Jesse Mahieu. Negen minuten na de tegentreffer werd pas de volgende kans gecreëerd: weer een corner. Opnieuw was het Bukkens die uithaalde vanaf de kop, maar zijn sleep bleek minder dodelijk dan die van Hertzberger. Florent Van Aubel haalde vlak daarna van dichtbij uit met zijn backhand, maar ook die bal werd gepareerd door de sterke defensie van Rotterdam. De bezoekers schitterden niet, maar pakten wel drie heel belangrijke punten in de nu al zinderende play-off-strijd. Daarin staan Pinoké (plek 3) en Rotterdam (plek 4) achter de ongenaakbaren Kampong en Bloemendaal nu nog save, maar de concurrentie bevindt zich binnen schootsafstand.