Vier beslissende minuten helpen Amsterdam aan belangrijke zege

Amsterdam heeft zondag goede zaken gedaan in de zinderende strijd om de play-offplaatsen. Op bezoek bij HGC, dat vooraf samen met de hoofdstedelingen vierde stond, werd met 1-3 gewonnen. Hierdoor nestelt Amsterdam zich steviger in de top vier, terwijl HGC een inhaalrace moet inzetten. 

Het ging zondag om vier allesbepalende minuten. De periode tussen minuut 59 en 63, in de kraker tussen HGC en Amsterdam. Het begon met een backhand-uithaal van Amsterdam-spits Trent Mitton, die via de stick van Sam van der Ven binnenviel (1-2). Daarna een groene kaart van Pelle Vos, waardoor HGC in ondertal kwam te staan. Als uppercut de prachtige 1-3 van Valentijn Charbon – zijn vierde in drie duels – die de bal keihard in het dak hakte.

Drie dreunen, vier minuten, goed voor drie punten.

Dat gebeurde in een wedstrijd tussen twee teams die tot vandaag allebei alles na de winterstop hadden gewonnen. Opgeklommen uit de middenmoot en vol op jacht naar een plaats bij de beste vier. Directe concurrenten bovendien, met evenveel punten voorafgaand aan deze speelronde. In onderlinge ontmoetingen eigenlijk altijd goed voor veel goals. En dan was het ook nog eens fantastisch weer. Ingrediënten te over voor een prachtige middag.

Mirco Pruyser heeft Amsterdam op voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

HGC kreeg voor rust kansen, Amsterdam kansjes

Teleurgesteld werd het publiek in Wassenaar niet. Zeker in de eerste minuten was het constant opletten voor de honderden toeschouwers op De Roggewoning. Al na twee minuten, een giga-kans voor Kenta Tanaka, die naast flatste. Vlak daarna, bal voorlangs van een andere HGC-spits, Alan Forsyth. Aan de overkant: Mirco Pruyser die uit een moeilijke hoek keihard tegen de helm van Sam van der Ven tipte.

Het was het verhaal van de eerste helft. HGC maakte het spel en kreeg kansen, het meer afwachtende Amsterdam moest het doen met kansjes. Marc Boltó, die onlangs nog een hattrick maakte tegen Den Bosch, veegde ook voorlangs. Gordon Johnston, de topschutter van HGC, mocht twee keer aanleggen voor een strafcorner. Genoeg momenten om toe te slaan en de volkomen terechte voorsprong te pakken. Maar telkens ging er, ook dankzij de prima keepende Joren Romijn, wel wat mis bij de thuisploeg.

HGC-keeper Sam van der Ven feliciteert Mirco Pruyser met de winst. Foto: Koen Suyk

Van 1-1 naar 1-3

En dat gebrek aan daadkracht kwam HGC duur te staan. Amsterdam benutte zijn eerste kans van de tweede helft, via Pruyser (0-1). De oud-international werd vanaf de linkerkant bediend en deed wat hij zo vaak deed. Niet denken, maar schieten. Zijn backhandbeuk was raak, waardoor Amsterdam ‘opeens’ na 44 minuten aan de leiding ging. Die voorsprong leek de ploeg van Alexander Cox mee te nemen naar ‘Q4’, totdat de Australische routinier Fergus Kavanagh een zeldzaam foutje maakte. Zijn balverlies zorgde ervoor dat de bal een paar tellen later bij Forsyth belandde. De Schot gaf ‘m vanaf de achterlijn op enkelhoogte voor en vond de stick van een Amsterdamse verdediger die tegen de bal aankwam: 1-1.

Vervolgens zette Amsterdam de wedstrijd naar z’n hand. Een combinatie van een hecht, bijna Italiaans collectief en veel effectiviteit waardoor de stand binnen vier minuten van 1-1 naar 1-3 opliep. HGC kreeg daarna geen voet meer aan de grond in de Amsterdamse cirkel. De ploeg van Paul van Ass zal zeker nog even terugdenken aan die reusachtige mogelijkheden in de eerste helft. Want veel minder waren ze vandaag niet.

Feest bij Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Terwijl heel Amsterdam – behalve Valentijn Charbon, die de pers te woord stond – van het veld liep, kaartte HGC nog na. Bedeesde blikken bij Spanjaarden Boltó en Marc Serrahima. Paul van Ass en Van der Ven wijzend naar de goal waar Amsterdam er drie in peerde. Ze konden er weinig meer aan veranderen.

HGC – Amsterdam 1-3 (0-0)
44. Mirco Pruyser 0-1
50. Alan Forsyth 1-1
59. Trent Mitton 1-2
63. Valentijn Charbon 1-3


Wat vind jij? Praat mee...