Vijf redenen om je te verheugen op de mannenfinale

Daar is-ie dan. De dag die je wist… Precies, de finaledag van de Tulp Hoofdklasse. De mannen van Pinoké en Bloemendaal staan vandaag om 14.45 uur voor het eerst tegenover elkaar. Een eindstrijd om je op te verheugen. Wij vertellen je waarom.

De meeste goals
Een inkoppertje. Als neutrale toeschouwers willen we het liefst spektakel zien. Liever 3-3 dan 0-0, liever 5-2 dan 1-0. Trucjes, passeerbewegingen, cirkelpenetraties, allemaal leuk en aardig. Maar het gaat uiteindelijk natuurlijk om de doelpunten. Laat het nou net zo zijn dat de finalisten de meest scorende ploegen van de Hoofdklasse zijn. Pinoké maakte dit seizoen vooralsnog 76 treffers, Bloemendaal schoot er eentje meer binnen (maar speelde ook een extra playoff-duel). Gemiddeld levert dat drie goals per wedstrijd op. 3-3 dus? Wij tekenen ervoor.

Alexander Hendrickx, de beste schutter van de Hoofdklasse. Foto: Koen Suyk

Uniek affiche
Dit seizoen komen een heleboel dromen uit voor Pinoké. Ze werden in de winter al voor het eerst in hun bestaan zaalkampioen. Dat was al een prestatie van formaat. Maar het verhaal ging verder. De Steekneuzen – zonder twijfel de mooiste bijnaam van de Hoofdklasse – roken dat er meer te halen viel en denderden door naar de play-offs. Die halve finale was een primeur voor de mannen van coach Jesse Mahieu, die in twee duels afrekenden met Amsterdam. Vanuit de luie stoel, of vanaf ’t Kopje, zoals spits Dennis Warmerdam, zag Pinoké een dag later dat Bloemendaal van HGC won. Het resultaat: een playoff-finale die we nog nooit hebben gehad tussen een debutant en de kampioen van de laatste twee (afgemaakte) seizoenen.

Er staat nog een rekeningetje open 
Achttien zeges, drie keer een gelijkspel. En maar één nederlaag. Dat zijn de cijfers van Bloemendaal in de reguliere competitie. Die ene keer dat De Mussen zonder punten van het veld gingen, dat was tegen? Yep, Pinoké. Dat ging er op 6 maart, vlak na de winterstop, met de volle buiten vandoor op ’t Kopje dankzij goals van Morris de Vilder en Sébastien Dockier. Er staat dus nog een rekeningetje open voor Bloemendaal, dat de heenwedstrijd in september wel won. Toen werd het overigens 1-2, net als in maart.

Simply the best
Natuurlijk hebben we net aangestipt dat Pinoké geschiedenis schrijft tijdens deze play-offs. Het zou wat apart zijn om dat gegeven meteen onderuit te halen. Maar ergens is dit ook een vanzelfsprekende finale. Bloemendaal (57) en Pinoké (43) haalden simpelweg de meeste punten tijdens het seizoen. Daarmee gaat voor het derde seizoen op rij de playoff-finale tussen de twee clubs die er na 22 duels ook het beste voorstonden. Dat is niet helemaal een goed voorteken voor Pinoké. Die twee vorige finales waren namelijk een prooi voor de nummer één van de reguliere competitie. Beide keren was dat Bloemendaal. De laatste keer dat de nummer twee kampioen werd was in 2016, toen Oranje Zwart afrekende met Amsterdam.

Thierry Brinkman, de ‘veldgoals-topscorer’ van de Hoofdklasse. Foto: Koen Suyk

Giganten tegenover elkaar
Aan smaakmakers geen gebrek in deze finale. Laten we twee kopstukken eruit lichten. Pinoké beschikt over de topscorer van de Hoofdklasse. Dat was dit seizoen, net als in het jaar daarvoor, Alexander Hendrickx. De Belg, die door tv-optredens is uitgegroeid tot een Bekende Vlaming, peerde er 25 in tijdens 22 duels. Niemand pushte meer corners binnen dan de wonderboy uit Wilrijk. Bloemendaal heeft de speler in huis die de meeste veldgoals heeft gemaakt in dit seizoen. Dat is Thierry Brinkman. De spits van Bloemendaal schoot twintig keer met scherp zonder dat daar een corner of strafbal bij kwam kijken. Warmerdam is overigens de nummer twee op de ‘veldgoallijst’. Voor de international is de finale een uiterst pikante ontmoeting. Hij speelt nu nog bij Pinoké, maar trekt na de zomer het shirt aan van Bloemendaal.

Extra: de stick van Sutorius
Deze konden we niet laten liggen. Niet om je op te verheugen, wel om op te letten. Het gaat om de stick van Pieter Sutorius. De verdediger van Pinoké heeft zaterdag, na het bereiken van de finale, in het feestgedruis zijn stick laten liggen in de dug-out. En die is vervolgens per ongeluk – laten we daar voor het gemak van uitgaan – meegenomen, zo valt te lezen op de site van zijn club. Tsja, dat is niet handig, zo vlak voor de belangrijkste wedstrijd van je loopbaan. De stick is trouwens zwart met een oranje tekentje en een witte grip.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


1 Reactie

  1. astridv

    Volgens mij is het vanmiddag helemaal waar geworden. Top wedstrijd. Zaterdag weer.


Wat vind jij? Praat mee...