IJzig koel Bloemendaal walst over Kampong in spektakelstuk

De herstart in de Tulp Hoofdklasse Heren is bij de topper tussen Bloemendaal en Kampong een waar spektakelstuk geworden. De thuisploeg en koploper raasde zondagmiddag over het spekgladde veld en over de Utrechtse formatie heen: 4-1.

Net als op bijna nagenoeg alle hockeyvelden moest er zondagmiddag met man en macht worden gewerkt om het hoofdveld op ‘t Kopje speelklaar te krijgen. Toen om kwart voor een het damesduel tussen Bloemendaal en Victoria zou worden gespeeld, was het veld nog een witte vlakte. Afgelasten was de enige logische conclusie.

Gevreesd werd voor eenzelfde conclusie bij de heren, maar de vrijwilligers van Bloemendaal slaagden er toch in om op 14.45 uur het veld speelklaar te krijgen. Dat betekende echter niet dat de omstandigheden ideaal waren, want op veel plekken glibberden en gleden de spelers over het veld.

Het eerste kwart was bijna apathisch Roelant Oltmans, coach van Kampong

Met die lastige omstandigheden ging Bloemendaal beter om dan de gasten uit Utrecht. Ze werden daarbij wel geholpen door een ongekende doeltreffendheid. Voor Kampong goed en wel aan de wedstrijd was begonnen, stond er al 2-0 op de borden.

Al na twee minuten versloeg Florian Fuchs Kampong-keeper David Harte. Op aangeven van diezelfde Fuchs tikt Yannick van der Drift een minuut later de 2-0 binnen. Dat was een ongekende start van de thuisploeg.

Kampong-coach Roelant Oltmans. Foto: Koen Suyk

‘Het eerste kwart was bijna apathisch’, sprak Kampong-coach Roelant Oltmans na afloop gelaten. ‘Er zat bij ons geen ritme in en we kregen de goals veel te gemakkelijk tegen. We hebben vandaag niet ons niveau gehaald van voor de corona-onderbreking. Het is aan aan ons om zo snel mogelijk terug te keren naar dat niveau.’

Mokerslagen

Daarna begon ook Kampong aan de wedstrijd. Het moet gezegd: na die twee mokerslagen was het knap hoe rustig de ploeg van Oltmans bleef hockeyen. Dat leverde al snel resultaat op. Uit de eerste de beste strafcorner die de blauwen kregen, scoorde Jip Janssen de 2-1. Daarmee was het weer een wedstrijd.

Tenminste, dat moeten ze bij Kampong hebben gedacht. Maar Bloemendaal was zondagmiddag bizar scherp in de afronding, zo bleek nog geen drie minuten later. Toen kreeg Tom Hiebendaal namelijk de derde kans van de wedstrijd voor de Mussen en opnieuw was het raak: 3-1. Bij Kampong leken ze de wereld even niet te begrijpen: met verbazing keken de spelers elkaar aan.

Teleurstelling op het gezicht van Robbert Kemperman. Foto: Koen Suyk

Diep van binnen wisten ze toen al dat de drie punten, van tevoren nog voorspeld door aanvaller Terrance Pieters, deze middag niet meer zouden pakken. Dat neemt niet weg dat Kampong nog wel een manmoedige poging deed. In de eerste twee kwarten resulteerde dat nog in diverse corners, maar de moraal leek vroegtijdig te veel gebroken om die kansen in doelpunten om te zetten.

Klap in het gezicht

Aan de andere kant van het veld genoten de spelers van Bloemendaal zichtbaar van de overmacht. Met lachende gezichten zochten ze na de eerste twee kwarten de kleedkamers op. Veel lachende gezichten waren er ook achter de omheining van het complex op ’t Kopje, waar zich tientallen supporters hadden verzameld. Binnen de hekken van de club werd het strakke hockeyprotocol streng gehandhaafd door de vrijwilligers, maar er buiten leek het wel of corona even niet bestond.

Toeschouwers buiten de omheining in Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Het moet toch een klap in het gezicht zijn voor al die mensen bij de clubs die zo hard hebben gewerkt om het hockey in de Hoofdklasse weer mogelijk te maken en voor de spelers die leven als een monnik en gek van al het testen moeten worden.

Binnen de lijnen hadden de spelers van Kampong hun eigen zorgen. Hoewel de competitie in wedstrijden nog niet eens halverwege is, lijkt de koppositie al uit beeld. Door een treffer van Tim Swaen uit een strafcorner liep Bloemendaal vlak voor rust uit naar 4-1 en stelde daarmee de eindzege al veilig.

Een verbeten blik bij Tim Swaen nadat hij de 4-1 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

De ploeg van coach Rick Mathijssen heeft na acht speelronden het volle aantal van 24 punten. Kampong speelde tot nu toe zeven keer en kijkt al tegen een achterstand aan van elf punten. Oltmans denkt voorlopig niet aan de koppositie. ‘We hopen dat er play-offs worden gespeeld. Hopelijk hebben we tegen die tijd genoeg geleerd van deze wedstrijd.’

Inhaalduel bij Tilburg

Donderdag halen de Utrechters het veel besproken duel tegen Tilburg in en kan het op acht punten komen. Het is voor de Utrechters dan wel te hopen dat de Brabanders niet zo ijzig koel in de afwerking zijn als Bloemendaal zondagmiddag op ’t Kopje. ‘Het is fijn dat we snel de volgende wedstrijd hebben’, zei Oltmans. ‘Als het goed is heeft iedereen er nu flink de pest in. Met dat in het achterhoofd ga ik er vanuit dat we donderdag enorm scherp zijn.’

 

——————

Lees hieronder het liveblog terug.


36 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Waarom is de livestream niet begonnen?

  1. tiemezegelink

   via de site van eyecons doet de stream het wel. 1-0 voor Bloemendaal trouwens

  2. stekel

   Beeld is prima. Erg goed zelfs. En commentaar is leuk ! Verdient hulde en lekker mee doorgaan!

  3. olafvanderdonk

   Kan ik de wedstrijd alsnog ergens zien

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Nu al eerste doelpunt gemist... kom op Eyecons!

  1. tiemezegelink

   2-0

 3. bombaliali

  @tiemezegelink heb je een link? Bij mij staat op eyecons site hetzelfde als op hockey.nl

  1. tiemezegelink

   https://eyecons.com/videos/hockey-bloemendaal-dames-5577 Het is de link van Bloemendaal dames 1, dat laat de wedstrijd zien van heren 1.

 4. tdriessen

  https://eyecons.com/videos/hockey-bloemendaal-dames-5577

  1. tdriessen

   Voor mij hapert het geluid alleen wel steeds. Dus audio is niet om aan te horen helaas

 5. bombaliali

  Thanks!

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Je moet inloggen om te kunnen zien. Wat een wedstrijd, nu al 3-1. Alle kansen worden benut, bizar!

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Nu ligt de livestream er helemaal uit. Is dit nou echt zo moeilijk?

 8. tiemezegelink

  Stream afgelopen...?

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Voor fans is dit zo teleurstellend... na maanden geen hockey is er eindelijk een livestream, en dan is het zo slecht geregeld. Echt jammer dat het weer zo loopt.

 10. conegut

  Bijzonder slecht geregeld dit. Allemaal @€& dit. Topsport noemt men dit toch ? Puur amateuristisch gezever. Gelukkig hebben we voetbal en wk veldrijden. Hockey maar weer op achteraf veldje als de wereld uit lockdown is. Gaan we wel weer kijken. Nu kan het toch niet.

  1. arnoldS

   Stuivertje wisselen met korfbal.

 11. Lars-26

  Dit is toch precies de reden waarom de Hoofdklasse, met alle respect, niet snel op een commercieel niveau in de richting van het voetbal zal gaan. Met ruim een maand voorbereidingstijd zitten we vandaag met slechts anderhalve stream. Natuurlijk, de bedoelingen zijn goed, maar waarom niet nu investeren in iets professionelere streams?

 12. DaanvanStraaten

  Geweldig die stream Bloemendaal! Niet te geloven!

 13. luchtisblauwgrasisgroen

  Ze komen terug het veld op... waar is de livestream??? Jammer dat Caldas er wel bij mag zijn, maar alle hockey.nl bondscoaches niet.

  1. stekel

   Gênant

 14. GlasHalfvol

  Het valt me trouwens wel op dat, op de streams die wel werken en meer dan in 480p uitzenden, dat er wel verdacht veel mensen rond een veld staan... Corona protocol is ook maar voor de schone schijn of niet?

  1. Eelco Houwink

   Geef de ME even tijd om van het Museumplein naar t Kopje te komen

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  Kunnen Stockman en Jenniskens geen Instagram live starten en het beeld weergeven? Beter dan niets!

 16. robert.schol@live.nl

  Wat een publiek langs de hekken, doe toch normaal. #hockeystickskunnendekastweerin

 17. smolevic1

  Ronduit asociaal om met zoveel mensen langs het hek te gaan staan. Alleenstaande ouderen mogen een bezoeker ontvangen per dag. Om 2100 avondklok. Maar nee op het kopje gaan we gewoon met zijn allen langs het hek staan. Wat een onverantwoordelijk en vooral heel slecht voorbeeld gedrag. Ik mag hopen dat dit eenmalig is.

 18. smolevic1

  Onverantwoordelijk om met zoveel mensen langs het hek te gaan staan. Alleenstaande ouderen mogen een bezoeker ontvangen per dag. Om 2100 avondklok. Maar nee op het kopje gaan we gewoon met zijn allen langs het hek staan. Wat een slecht voorbeeld gedrag. Ik mag hopen dat dit eenmalig is.

 19. moke

  Technische problemen bij livestreams Geen publiek toegestaan in verband met corona en automatische camera's die nog met kuren kampen. Diverse hoofdklasseclubs hebben geprobeerd om de herstart van de Hoofdklasse goed in beeld te brengen voor de vele fans via livestreams. Zo ook bij Bloemendaal-Kampong, de topper in de Heren Hoofdklasse, waar voormalig internationals Tim Jenniskens en Jaap Stockmann live verslag van zouden doen. HC Bloemendaal had, in samenwerking met professionele partijen Eyecons en Southfields, de livestream voorbereid en vele fans geënthousiasmeerd. Helaas ondervonden we vanmiddag diverse technische problemen, naar het blijkt omdat een van de grotere videoplatformen juist vanmiddag vast bleek te lopen. Ontzettend zuur en jammer voor alle fans. HC Bloemendaal zal er de komende weken alles aan doen om de wedstrijden van Dames 1 en Heren 1 zo goed mogelijk (live) in beeld te brengen en voor de hockeyfans beschikbaar te maken. Helaas was er vandaag sprake van technische overmacht. We hopen op eenieders begrip. Het bestuur van HC Bloemendaal

  1. Eelco Houwink

   Er is wel wat afgemoppert maar dit relaas maakt een hoop goed

 20. luchtisblauwgrasisgroen

  Het is inderdaad zuur: bij HGC werkte de livestream wel gewoon op Eyecons. Volgende keer wellicht met een backup systeem werken? Zelfs met een amateur camera via Instagram Live of Periscope is beter dan geen stream. Nu hebben we wellicht de belangrijkste wedstrijd van het seizoen gemist waarin in Bloemendaal voor het eerst sinds lange tijd weer van Kampong op eigen veld won in de competitie.

 21. Runa Honig

  Drie minuten van de nos hebben we gekregen voor deze topper. Wat een armoede!

 22. floppieenteun

  Baalde er ook enorm van, gelukkig nog wel 3 van de 4 Bloemendaal goals kunnen zien. Volgende keer beter. Het is hoe dan ook een prachtige dag voor alle Bloemendaal fans. Wat een geweldige overwinning! Ook mooi dat het bestuur van Bloemendaal hier, voor alle Bloemendaal- en overige hockeyfans, een bericht plaatst met enige uitleg. Zo hoort het, en zo neem je je echte trouwe fans serieus. Hulde! Het bestuur van Bloemendaal valt trouwens niets te verwijten. Tot de technische storing, ergens halverwege het tweede kwart, was het een prachtige uitzending. Mede ook dankzij de inbreng van Stockmann en Jenniskens.

 23. Boearco

  Het bestuur van Bloemendaal moet eens nadenken over al die directeurtjes en hun familie die daar achter het hek boven op elkaar staan. Echt belachelijk.

  1. dragoncl

   Het bestuur van Bloemendaal moet nadenken over dingen die mensen in de buitenlucht in de openbare ruimte doen??

 24. w.j.arriens

  Bloemendaal draait wel heel goed, en al een (heel) tijdje. Zonder twijfel een kombinatie van de juiste mix aan spelers met een (stabiel) stukje mentaliteit: zou v.d. Heuvel dat bijgebracht hebben, en niet te vergeten een belangrijke bijdrage van Fuchs? Overigens denk ik dan meteen aan het feit dat v.d. Heuvel in het verleden niet succesvol was met het Ned. Herenteam ..... Destijds niet de juiste mix van spelers en/of een stukje (stabiele) mentaliteit?

 25. rustaaagh

  Vd Heuvel ondervond bij NL-team hetzelfde probleem als Amsterdam de afgelopen jaren ondervond.


Wat vind jij? Praat mee...