Rotterdam veegt HGC van het veld in ‘feestduel’: 0-7

Het had voor HGC een feestdag moeten worden met de contractverlenging van Paul en Seve van Ass, maar Rotterdam wilde zondag niet meewerken aan dat feestje. In de strijd om een play-offticket deelde de ploeg van Albert Kees Manenschijn een geweldige dreun uit aan de directe concurrent: 0-7.

De blikken op de gezichten van de spelers van beide ploegen waren veelzeggend. Coach Albert Kees Manenschijn van Rotterdam straalde van oor tot oor. Steraanvaller Jeroen Hertzberger toonde zijn allergrootste glimlach. Met een handvol assits en een treffer was hij een van de grote ‘meneren’ aan de kant van Rotterdam. Ook de namen van Joaquin Menini (drie treffers) en Tjep Hoedemakers (twee goals) moeten we hier al vermelden.

De grote man was Seve van Ass graag geweest in deze feestwedstrijd, maar de aanvoerder van HGC verliet met een bedrukt gezicht en in het trainingspak het veld in Wassenaar. De middenvelder kon zijn stempel niet drukken op de wedstrijd en bleef de gehele tweede helft geblesseerd in zijn trainingspak aan de kant. Met een 0-3 tussenstand was er toen toch eigenlijk al geen redden meer aan.

Albert Kees Manenschijn neemt de felicitaties in ontvangst van Paul van Ass. Foto: Koen Suyk

HGC begon zwaar gehavend aan de topper. De Steijn van Heijningen, Nick Budgeon en Thijmen Piket waren er alledrie vanwege een blessure niet bij. Floris van der Kroon zat ondanks een negatieve test in quarantaine, omdat iemand in zijn directe omgeving is besmet met het coronavirus. Desondanks betraden de mannen van Van Ass vol goede moed het veld, met als doel om de topper tegen Rotterdam zo snel mogelijk te killen. Dat was ook het strijdplan van Rotterdam.

Pingponghockey

De topper in Wassenaar ging meteen vlammend van start. In de eerste vier minuten van de wedstrijd vielen er al vijf strafcorners te noteren. De thuisploeg mocht drie keer aanleggen vanaf kopcirkel, de bezoekers twee keer. De eerste vijf corners vlogen er niet in, maar bleek het een kwestie van tijd voordat er echt wat te juichen viel.

Beide teams zochten zondag op de zonovergoten Roggewoning namelijk vol de aanval op. Dat leverde bij tijd en wijle ‘pingponghockey’ op, waarbij de bal soms binnen een paar tellen van de ene naar aan de andere van het veld was. Rotterdam beheerste dat spelletje het beste, de ploeg van Manenschijn was in de eerste helft bovendien genadeloos scherp voor het doel.

Tristan Algera scoort voor Rotterdam. Foto: Koen Suyk

De bezoekers scoorden binnen een tijdsbestek van twaalf minuten liefst drie keer. Joaquin Menini opende met zijn vijfde van het seizoen de score. Daarna was het op kopcirkel de beurt aan Tristan Algera, die net als Menini tegen zijn voormalige ploeg scoorde: 0-2. Drie minuten later verzilverde Jeroen Hertzberger een corner namens Rotterdam. Deze variant van de gasten is het terugkijken zeker waard.

Het heeft ongetwijfeld gedonderd in de kleedkamer bij HGC tijdens de rustbespreking. Coach Van Ass hield zijn ploeg lang binnen. De mannen van Rotterdam keerden daarentegen snel terug op het veld voor de tweede helft en stonden te popelen om HGC kapot te spelen.

Gifbeker moet helemaal leeg voor HGC

Dat resulteerde een minuut na rust direct in de vierde Rotterdamse treffer. Menini was het eindstation van een geweldige bevlieging van aanvoerder Hertzberger. De Argentijn tikte voor een leeg doel de 0-4 binnen. Kort daarna leek Hertzberger op weg naar de 0-5 na een fraaie turn op kopcirkel, maar zijn backhand ging rakelings over het doel van HGC-keeper Sam van der Ven.

Menini geeft Hertzberger een knuffel om hem te bedanken voor zijn fijne assist. Foto: Koen Suyk

Op dat moment keek middenvelder Van Ass, die dus net als zijn vader zijn contract verlengde bij de Gazellen, in trainingspak vanaf de bank toe. De captain van de thuisploeg kampte met een voetblessure en keerde in het restant van het duel niet meer binnen de lijnen. Vanaf de bank zag Van Ass hoe Rotterdam-aanvaller Menini nog meer zout in de Haagse wonden strooide door met een technisch hoogstandje alsnog de 0-5 binnen te werken. Met het ‘poortje’ voltooide Menini zijn hattrick tegen de club die hem naar Nederland haalde.

De lijdensweg was nog niet voorbij voor de aangeslagen thuisploeg. Een paar minuten voor tijd verschalkte Tjep Hoedemakers international Van Ass voor de zesde keer deze middag. Twee minuten later zette Hoedemakers met zijn tweede van de middag de 0-7 eindstand op het bord. Na afloop bleven vader en zoon Van Ass nog lang verbijsterend achter op het veld.

Aanvoerder Seve van Ass met zijn vader en coach Paul. Het duo verlengde zaterdag hun contract bij HGC met drie jaar. Foto: Koen Suyk

Rotterdamse trein dendert door

Lagende gezichten waren er natuurlijk in het kamp van Rotterdam. Door de riante zege behoudt de ploeg de ongeslagen status in de Tulp Hoofdklasse Heren. Bovendien neemt het team van Manenschijn de tweede plaats over van HGC, dat nu naar de vierde plaats zakt.

Rotterdam zal met vertrouwen toewerken naar het dubbelweekend van volgende week. Een belangrijk weekend voor de nieuwe nummer twee van de Hoofdklasse. Zaterdag komt koploper Bloemendaal op bezoek, een dag later is het uitduel bij Kampong. De Rotterdamse trein dendert door.


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van het duel tussen HGC en Rotterdam.

 


5 Reacties

 1. nic-vis

  Heerlijk potje van Rotterdam. Veel eigen jeugd. Doen ze goed

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Wow, HCG miste weliswaar 4 spelers maar dit is een oorwassing. Lijkt erg op de wedstrijd tegen Amsterdam vorig seizoen, terwijl HGC zo goed kan zijn is er te veel volatiliteit. Rotterdam is daarentegen in top vorm, Bloemendaal is gewaarschuwd.

 3. Mark Bouwman

  Ach, precies zoals hierboven bedoeld wordt: shit happens. We zijn nog niet eens op de helft van de competitie, maar HCR was goed vandaag. Ondanks de vele blessures bij HGC, moet je het als R'dam ook "wel kunnen". Volgend weekend zien we wel weer verder.

  1. michiel1971

   Precies en wat even vergeten wordt is dat HGC nauwelijks wissels had. Als je dan 2 vaste verdedigers mist en nog Van Heijningen en vdKroon wordt het wel heel moeilijk. Zeker als vAss ook nog eens uitvalt.

 4. diederikchevalier

  Well done Rotterdam!


Wat vind jij? Praat mee...