Rotterdam toont zich titelkandidaat, maar Bloemendaal wint

Rotterdam heeft zich zaterdag gepresenteerd als serieuze titelkandidaat in de Tulp Hoofdklasse Heren. De ploeg van coach Albert-Kees Manenschijn was tegen koploper Bloemendaal lange tijd de bovenliggende partij, maar stond uiteindelijk toch met lege handen door een late treffer van Roel Bovendeert: 1-2.

Bloemendaal won zo voor het eerst sinds 12 november 2008 weer een reguliere competitiewedstrijd in Rotterdam. Maar de manier waarop Rotterdam de Mussen onder vuur had genomen, zal ook op ’t Kopje de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Bij de start van het seizoen werd Kampong als de grootste concurrent voor de titel beschouwd, maar daar is voor Rick Mathijssen en co – als ze dat nog niet hadden gedaan – Rotterdam zeker aan toegevoegd.

Snel spel, hoog tempo

De thuisploeg maakte in het lege stadion vooral in de eerste helft enorme indruk. Met snel spel, hoog tempo en veel variatie werd Bloemendaal teruggedrongen op eigen helft. Een positie waarmee Bloemendaal doorgaans wel raad weet, want counteren kunnen de oranje-hemden als de beste. Een hoofdrol is daarbij normaal weggelegd voor Florian Fuchs, maar de Duitse aanvaller ontbrak zaterdag vanwege interlandverplichtingen. Duitsland oefent dit weekend tegen India ter voorbereiding op de Pro League-duels van volgende week tegen Nederland.

Thijs van Dam legt na een geweldige balcontrole aan voor een backhand. Foto: Koen Suyk

In de spits had Bloemendaal natuurlijk nog wel Roel Bovendeert. De bij Oranje-teruggekeerde aanvaller kreeg al na een minuut een geweldige kans. Twee spelers van Rotterdam botsten ongelukkig tegen elkaar, waarna Bovendeert helemaal vrij voor Derk Meijer verscheen. De aanvaller schrok zo van die kans, dat hij de bal wat wild naast het doel ramde.

Topspitsen

Dat was het eerste en meteen laatste wapenfeit in het eerste kwart voor Bloemendaal, dat helemaal werd teruggedrongen door het fris spelende Rotterdam. De thuisploeg kreeg legio kansen, waarbij de gretig spelende Hertzberger en Thijs van Dam veelvuldig de hoofdrol vertolkten. De topspitsen sneden keer op keer door de Bloemendaal-defensie, waarbij Van Dam good-old Wouter Jolie geregeld zijn schoenzolen liet zien.

Eigenlijk ontbrak er maar een ding aan het spel van Rotterdam: doelpunten. Voor het missen van de kansen kreeg de thuisploeg in het tweede kwart uit het niets plots bijna de rekening gepresenteerd. Yannick van der Drift kreeg de bal in de cirkel van Bloemendaal, draaide kort en ramde de bal buiten het bereik van Meijer op de lat.  Even kwam de wedstrijd daardoor iets meer in evenwicht. Bloemendaal zocht vaker de aanval en ook Rotterdam moest af en toe terug.

Heerlijke aanname

Toch was het Rotterdam dat tegen het einde van het tweede kwart extra gas bij gaf. Eerste waren de groenwitten dicht bij een goal na een weergaloze actie van Thijs van Dam. De fitte international nam een hoge bal in één beweging mee en ze zette zichzelf vrij voor Visser. Door zijn iets te zachte backhand gaf de aanvaller zichzelf niet de beloning die hij verdiende.

Toch kwam Rotterdam op slag van rust op voorsprong. Uit een strafcorner. Ditmaal liet Hertzberger doelman Visser kansloos met een push: 1-0.

Jeroen Herzberger vier de 1-0. Foto: Koen Suyk

Op die ruststand was niets af te dingen en aan hoewel Bloemendaal goed begon aan het deel van deze heerlijke wedstrijd kreeg de ploeg van Manenschijn de beste kans. Hertzberger sprintte richting Bloemendaal-doel, werd onreglementair gestuit en kreeg terecht een strafbal. Dat is normaal en ABC-tje voor de spits die hard op weg is om plek drie in te nemen op de topscorerslijst aller tijden van de Hoofdklasse. Maurtis Visser toonde op de lijn dat hij bij de trainingen van Oranje goed heeft opgelet en dook op de inzet van Hertzberger in de goede hoek en ranselde de bal eruit.

Het missen van dergelijke grote kansen moet je niet doen tegen Bloemendaal, zo weet elke ploeg in de Hoofklasse. Dan is het wachten op problemen. Die kwamen er overigens pas aan het einde van het derde kwart toen ook Bloemendaal een strafbal kreeg. Arthur van Doren koos dezelfde hoek als Hertzberger, maar zijn inzet ging wel tegen de plank: 1-1.

Teleurstelling

Met een 1-1 stand begonnen beide ploegen aan het laatste kwart. Daarin was voor het eerst deze wedstrijd Bloemendaal vaker aan de bal, maar via de counter zorgde met name Van Dam voor het nodige gevaar. Visser toonde zich echter een bekwame sluitpost op een harde klap in de lange hoek.

Teleurstelling bij Rotterdam en vreugde bij Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Het duel leek zo te eindigen in een 1-1 gelijkspel, maar in de slotfase gebeurde er nog van alles. Uit het niets scoorde eerst Bovendeert de 1-2 met een intikker bij de eerste paal. In de slotseconde kreeg Rotterdam nog een strafcorner. De eerst ging op een voet, de tweede op de paal, waarna Van Dam in de rebound de bal net voor het doel langs sloeg. Na het laatste sluitsignaal vielen de Rotterdammers van teleurstelling op de grond.

 


Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de topper tussen Rotterdam en Bloemendaal.


14 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Heelijke wedstrijd, komt Bloemendaal goed mee weg. Visser stond geweldig te keepen... Zou zo maar de finale van de Play Offs kunnen zijn...

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  En leuk commentaar van Rotterdam! Een professionele cameraman en commentaar is voor supporters van beide kanten top.

  1. ruud-stork

   Tof om te horen, ik was vandaag de cameravasthoudert. Wij proberen met 3 man en een fles jagermeister de Rotterdam-stream zo mooi mogelijk te maken.

 3. Freekie

  Mooie poging om de eentonigheid van de hoofdklasse te verbergen, en de daarbij horende afname aan interesse, zoals bij de vrouwen en verschillende andere sporten gaande is... Het verschil is ongeveer één punt per wedstrijd... Redelijk aanzienlijk en heeft zo structureel wel een oorzaak

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Eentonigheid? Er strijden 7 ploegen mee om de play offs! Bloemendaal had vandaag ook kunnen verliezen..

  2. Freekie

   Mooie willekeurige grens op basis van verleden bij Amsterdam getrokken. Ook grappig dat je negeert dat daar nu al een gat van 20punten zit. Op dit moment zijn er slechts 5 ploegen die echt meedoen om de playoffs en is het hopen dat dat nog spannend wordt. Verder zijn de playoffs zelf ingevoerd om spanning te creëren, anders was dit seizoen wel ongeveer gespeeld. Nu is het hopen op een goede dag in de play-offs voor spanning en hopen dat die punt uitloop per wedstrijd niet aan houdt.

 4. Bart Bouwman

  Het Rotterdamse veld oogde niet echt optimaal. Verschillende ruggen in het veld, maar daar zullen de beide teams last van hebben gehad. Een spannende wedstrijd, dat wel

 5. lbcoster

  Het heen en weer springen van de Bloemendaal keeper is toch tegen de regels? Volgens mij had de strafbal overgenomen moeten worden.

  1. feddexh

   Zolang je op de lijn blijft mag de keeper doen wat ie wil.

  2. ruud-stork

   De verdedigende doelverdediger moet met beide voeten op de doellijn staan en mag niet van de doellijn komen of één van zijn voeten verplaatsen voordat de bal is gespeeld. Regel 13.7 sub e

 6. Eelco Houwink

  Genoten van registratie en kommentaar ! Hockey mag een kleine sport heten maar dat zegt niets over de kwaliteit en deste meer over de wil om de echte fans toch te bereiken


Wat vind jij? Praat mee...