Bloemendaal schudt toppersyndroom van zich af bij Kampong

Bloemendaal heeft eindelijk een topper gewonnen dit seizoen. Na puntenverlies tegen Rotterdam, Pinoké en Oranje-Rood pakte de ploeg van coach Rick Mathijssen donderdagavond de volle buit bij Kampong. Door de 2-0 zege in de inhaaltopper neemt Bloemendaal de derde plek over van de Utrechters, die nu vierde staan.

Even een extra aai over de bol. De smile net wat vetter dan in een normale wedstrijd. Ze kwamen dolgelukkig van het kletsnatte veld in de Domstad, de mannen van Bloemendaal. Want daar was-ie dus. De eerste keer dit seizoen dat ze wel toesloegen tegen een concurrent. In het kringetje na afloop klapten ze de handen voor elkaar stuk. Het was ze toch een keer gelukt. Ze hadden een einde gemaakt aan hun toppersyndroom.

Die blijdschap was het slot van een inhaalduel dat vast zat aan de eerste ronde van de EHL, begin oktober, in Barcelona. Daar zorgde Kampong voor de eerste pijnscheut van het seizoen van Bloemendaal, door met 2-1 te winnen. Een uitschakeling die pijn deed bij de ploeg, die de laatste drie edities van het Europese toptoernooi won.

In de jacht op revanche moest Bloemendaal het doen zonder de Engelse gigant Zach Wallace. De aanvaller moest zich alvast melden bij de nationale ploeg, die net als Nederland op 7 december begint aan het nieuwe Pro League-seizoen. Wallace is er dus – net als alle andere Engelse internationals in de Tulp Hoofdklasse – zondag ook niet bij in de slotronde van 2023.

Jorrit Croon heeft zojuist Bloemendaal op voorsprong gezet tegen Kampong in Utrecht. Foto: Bart Scheulderman

We are the champions en gratis snert

Dat gemis was donderdag snel vergeten toen Jorrit Croon al na vijf minuten voor de openingstreffer zorgde. De international dreigde met z’n backhand, maar trok de bal verrassend snel naar zijn forehand. Kampong-goalie David Harte stond erbij, keek ernaar en hoorde het net trillen: 0-1. Een ongekende weelde voor Bloemendaal, dat dit seizoen dus nog geen topper won.

Terwijl in het clubhuis – behoorlijk voorbarig – We are the Champions door de speakers schalde, werd Kampong wakker. En hoe. Binnen drie minuten kregen de Utrechters drie dikke kansen. Eerst was er de eerste corner van de wedstrijd, die door Jip Janssen werd naastgepusht. Nog geen minuut later leverde Jasper Brinkman de bal in de eigen cirkel ontzettend ongelukkig in bij Terrance Pieters, die vrij voor Maurits Visser onbesuisd naast schoot. En dan was er nog de spijkerharde uithaal van Duco Telgenkamp, die uit de draai de paal raakte.

Het moedige publiek – verscholen onder paraplu’s – werd dus verwend. En dat kwam niet alleen door de gratis erwtensoep die werd uitgedeeld. Het was leuk, vermakelijk en fris wat beide topploegen er nog uitpersten, zo vlak voor de winterstop. In kwart twee waren de meeste kansen voor Bloemendaal, maar de thuisploeg was het dichtst bij een treffer. Janssen mocht vlak voor rust nogmaals slepen vanaf kop cirkel. De inzet van de topscorer van de Tulp Hoofdklasse werd gepakt door Visser, die ook een antwoord had op de rebound – op maar een paar meter van het doel – van Silas Lageman.

Duco Telgenkamp haalt uit, maar zal de paal raken tijdens Kampong-Bloemendaal. Foto: Bart Scheulderman

De pijn van de missers

Die gemiste kans – en de vele verpeste mogelijkheden uit Q1 – deden extra pijn toen Teun Beins in het derde kwart Bloemendaal naar 0-2 pushte. Dat gebeurde uit de eerste corner van de bezoekers, die door Beins zelf werd versierd. De verdediger legde de bal tegen de voeten van Bram van Battum en sleepte een halve minuut later raak. Hij kreeg een beetje hulp van Boet Phijffer, die als lijnstop de bal – uiteraard onbedoeld – in de goal tipte.

Diezelfde Phijffer had drie minuten later Kampong aan de aansluitingstreffer kunnen helpen, maar zijn uithaal suisde naast het doel. De thuisploeg moest in het laatste kwartier al z’n kaarten op tafel gooien. Net doen alsof er zondag geen nieuwe wedstrijd op het menu stond. ‘We moeten meer uithalen. Ik verwacht meer. Meer! Meer! Meer!’, brulde Kampong-coach Tim Oudenaller in het kringetje voor het laatste kwart.

Alleen kwam er niet zo heel veel meer.

Boet Phijffer haalt uit tijdens Kampong-Bloemendaal. Foto: Bart Scheulderman

Kampong viel wel aan en klopte op de deur. Maar dat was het ook wel. Terwijl de slagregens weer eens over het veld vlogen, kwam de thuisploeg amper nog in de cirkel. Een bal die hard van de stick van Phijffer stuiterde en een aantal net-niet passjes richting het doelgebied. Bloemendaal zette het uitstekend dicht, ook toen Kampong met een extra diepe spits ging spelen.

Ze vonden het allemaal best bij de recordkampioen, waar ze extra blij waren met deze overwinning. Ze moesten er tot eind november op wachten, Maar daar was-ie dan. De eerste zege in een topper.