Tulp HK (H): nederlaag B’daal, R’dam en Oranje-Rood verspelen winst

De heren van Den Bosch hebben koploper Bloemendaal de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. Rotterdam verspeelde opnieuw een ruime voorsprong en hield slechts een punt over aan het duel met Amsterdam. In een krankzinnige wedstrijd werd het 6-6.

Ook Oranje-Rood dacht al zeker te zijn van een zege, maar Tilburg rechtte de rug en boog een 3-0 achterstand bij rust om in een 4-3 overwinning. In de strijd om de play-offs deed Pinoké goede zaken door concurrent HGC met 3-2 te verslaan. De Steekneuzen moesten hiervoor een 2-0 achterstand ongedaan maken.

De reeks van Bloemendaal van 28 wedstrijden zonder nederlaag sneuvelde aan de Oosterplas. Koen Bijen velde het vonnis over de koploper in de Tulp Hoofdklasse Heren. Het was voor Den Bosch de eerste zege op Bloemendaal sinds 18 maart 2012 toen er met 3-2 werd gewonnen. Dankzij de drie punten krijgt de Bossche ploeg de play-offs weer een klein beetje in zicht. Het gat naar de vierde plek bedraagt vijf punten. Bloemendaal blijft fier koploper met een voorsprong van zeven punten op Kampong.

Voor het eerst sinds de fusie van Oranje Zwart en EMHC in 2016 tot Oranje-Rood boekte Tilburg een zege op de Eindhovense ploeg. Na twee flinke oorwassingen (8-0 en 8-3) won de ploeg Jeroen Delmee twee keer op rij. Hierdoor klommen de Tilburgers rap naar een veilige negende plaats met twee punten voorsprong op nummer tien Hurley. Oranje-Rood blijft zevende in een soort van niemandsland: drie punten op nummer zes Den Bosch en drie punten op nummer acht Amsterdam.

Bij rust leek er geen vuiltje aan de lucht voor Rotterdam. Mede dankzij een hattrick van Jeroen Hertzberger leidde de ploeg in eigen huis met 4-1 tegen Amsterdam. Met de drie treffers kwam Hertzberger op een totaal van 278 doelpunten, waardoor hij opschoof naar de derde plaats op de topscorerslijst aller tijden in de Hoofdklasse Heren. Na rust en met name in de laatste tien minuten vielen de doelpunten als rijpe appelen uit de boom met een krankzinnige 6-6 als eindresultaat. Niet alleen Hertzberger, maar ook Mirco Pruyser bereikte een mijlpaal. Met zijn drie goals slechtte de spits de grens van 300 doelpunten als senior hockeyer: 229 goals voor Amsterdam en 72 namens Oranje.

Met 278 doelpunten is Jeroen Hertzberger opgeschoven naar de derde plek op de topscorerslijst aller tijden in de Hoofdklasse Heren. Foto: Bart Scheulderman

Pinoké deed in de strijd om de play-offs goede zaken. De Steekneuzen bogen een 0-2 achterstand na het eerste kwart om in een 3-2 overwinning. Belgisch international Alexander Hendrickx was met twee doelpunten ontzettend belangrijk voor de Amsterdamse ploeg. Door de nederlaag zakte HGC naar de vijfde plaats ten faveure van Rotterdam, dat op zijn beurt Pinoké twee punten zag uitlopen.

Sebastien Dockier (l, Pinoké) probeert Floris van der Linden van zich af te houden in het hoofdklasseduel met HGC. Foto: Koen Suyk

Lees het wedstrijdverslag van het duel tussen Pinoké en HGC

Ook na dertien speeldagen staat Almere nog steeds op de hatelijke nul. De hekkensluiter verloor met 2-1 van Kampong. De Utrechtse ploeg nam een 0-2 voorsprong dankzij treffers van Koen Visser en Terrance Pieters. Twaalf minuten voor tijd bracht Jamie Wallace de spanning terug in het duel, maar Almere kon de gelijkmaker niet produceren. De zege betekende voor Kampong de vijfde zege op rij.

Onderin boekte Hurley een belangrijke zege op Klein Zwitserland. Beide teams wisselden hierdoor op de ranglijst van positie. Hurley is de nieuwe nummer tien en Klein Zwitserland zakte naar plaats elf. De Steenbokken zitten in een mindere fase en verloren alweer hun vijfde uitduel op rij. Voor Hurley was de zege dubbel plezierig, want na dertien thuisnederlagen op rij bleef de volle buit eindelijk weer eens in het Amsterdamse Bos.

Kenny Bain schreeuwt het uit van plezier nadat hij heeft gescoord voor Hurley tegen Klein Zwitserland in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de dertiende speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren