Tulp HK (H): HGC in play-offs tegen B’daal, A’dam tegen Pinoké

HGC heeft zich op de 22ste en laatste speeldag verzekerd van het vierde en laatste play-offticket. De ploeg van coach Paul van Ass won met ruime cijfers van het al gedegradeerde Hurley (2-7), terwijl directe concurrent Oranje-Rood met 2-1 onderuit ging tegen koploper Bloemendaal.

Doordat HGC de reguliere competitie heeft afgesloten op een vierde plaats treft de ploeg in de halve finales van de play-offs landskampioen Bloemendaal. De andere halve finale gaat tussen Amsterdam en Pinoké. De eerste wedstrijden worden gespeeld op zondag 15 mei.

SCHC – Klein Zwitserland 3-2

Voor het eerst sinds 17 oktober 2021 boekte SCHC weer een overwinning in de Hoofdklasse. Daarmee doorbrak de ploeg uit Bilthoven een reeks van veertien duels op rij zonder zege (G3 V11). De nederlaag betekende dat Klein Zwitserland er niet in is geslaagd om één van zijn laatste zes uitduels in winst om te zetten (G3 V2).

3. Conor Empey 1-0
23. Cédric Terwel 2-0
41. Aki Käppeler 2-1 (sc)
49. Max Sweering 3-1
64. Martijn van Grimbergen 3-2

Den Bosch – Amsterdam 0-0

Voor de tweede keer dit seizoen eindigde een duel in de Tulp Hoofdklasse zonder doelpunten. Eerder eindigde Rotterdam-Klein Zwitserland al in een doelpuntloos gelijkspel. De Amsterdammers konden zodoende niet profiteren van de nederlaag van Pinoké en daardoor een plekje op te schuiven op de ranglijst. Beide ploegen treffen elkaar in de halve finales van de play-offs en daarin heeft Pinoké als nummer twee het thuisvoordeel.

Bloemendaal – Oranje-Rood 2-1

Oranje-Rood begon de laatste speeldag als de nummer vier van de ranglijst, maar na zeventig minuten en een 2-1 nederlaag sloot de Eindhovense ploeg het seizoen af als zesde. In de strijd om het laatste play-offticket werd Oranje-Rood afgetroefd door HGC, dat met 7-2 won van het al gedegradeerde Hurley. Bloemendaal pakte dankzij doelpunten van beide Brinkmannen de drie punten in hun vijfhonderdste thuiswedstrijd in de Hoofdklasse: 352 zeges, 67 gelijke spelen en 81 nederlagen.

57. Jasper Brinkman 1-0 (sc)
59. Thierry Brinkman 2-0
61. Job Scheffers 2-1

Oranje-Rood loopt de play-offs mis na de 2-1 nederlaag tegen Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Lees het verslag van het duel tussen Bloemendaal en Oranje-Rood

Hurley – HGC 2-7

HGC deed wat het moest doen: winnen en met ruime cijfers. De ploeg uit Wassenaar klaarde klus tegen het al gedegradeerde Hurley in het eerste kwart. Met een 3-0 tussenstand kwam de overwinning niet meer in gevaar en toen Oranje-Rood op ’t Kopje op achterstand kwam, was het klip en klaar dat HGC het laatste play-offticket zou pakken. In de play-offs neemt de ploeg van coach Paul van Ass het op tegen titelverdediger Bloemendaal, de nummer een van de reguliere competitie.

2. Marc Boltó 0-1
16. Seve van Ass 0-2 (sc)
16. Alan Forsyth 0-3
21. Karst Timmer 0-4
27. Zachaery Wallace 0-5
53. Jan van ’t Land 0-6 (sc)
60. Indra Aerts 1-6 (sc)
64. Deegan Huisman 2-6
66. Jan van ’t Land 2-7

Jan van ’t Land viert de eerste van zijn twee treffers voor HGC tegen Hurley (2-7). Foto: Bart Scheulderman

Lees het verslag van het duel tussen Hurley en HGC

Kampong – Pinoké 2-1

Kampong sloot een teleurstellend seizoen af met een 2-1 zege op play-offdeelnemer Pinoké. Het was pas de tweede winstpartij in de laatste acht competitieduels (G2 V4) voor de Utrechters. De overwinning was een pleister op de wonde voor de ploeg van coach Roelant Oltmans die zich voor het eerst sinds 2011 niet plaatste voor de play-offs. Kampong kon alleen de top vier nog bereiken als Oranje-Rood en HGC punten zouden morsen. Oranje-Rood verloor van Bloemendaal, maar het was al snel duidelijk dat HGC zich niet zou verslikken in het al gedegradeerde Hurley.

4. Jip Janssen 1-0 (sc)
49. Terrance Pieters 2-0
57. Luca Wolff 2-1

Rotterdam – Tilburg 9-1

Rotterdam boekte de grootste thuiszege ooit in de Hoofdklasse. Nog nooit eerder wonnen de Rotterdammers voor eigen publiek met een marge van zeven of meer doelpunten. Eerder dit seizoen won Rotterdam al met 8-0 in Bilthoven van SCHC. Jeroen Hertzberger scoorde twee keer tegen Tilburg en bereikte hierdoor een persoonlijke mijlpaal. Zijn tweede treffer van de dag was zijn driehonderdste doelpunt in de Hoofdklasse. Tristan Algera nam met drie goals afscheid van het tophockey op Rotterdam, dat ook coach Albert Kees Manenschijn na zes seizoenen uitzwaaide.

1. Joaquin Menini 1-0
29. Tristan Algera 2-0 (sc)
32. Tristan Algera 3-0 (sc)
34. Jeroen Hertzberger 4-0 (sb)
39. Olivier Hortensius 5-0
50. Joaquin Menini 6-0
50. Tristan Algera 7-0 (sc)
52. Tjep Hoedemakers 8-0
66. Jeroen Hertzberger 9-0
70. Manu Prol 9-1 (sc)

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de 22ste en laatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren


Wat vind jij? Praat mee...