HK (H): Den Bosch pakt playoff-ticket, Rotterdam blijft derde

Op de 22ste en laatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren heeft Den Bosch het vierde en laatste ticket voor de play-offs gepakt. De ploeg van coach Eric Verboom won in eigen huis met 3-0 van Hurley en bleef zodoende concurrent Pinoké, dat Tilburg met 8-1 afdroogde, voor. Den Bosch leek ook nog even als derde te eindigen op de ranglijst, maar Rotterdam stelde die plek veilig dankzij een late gelijkmaker tegen koploper Bloemendaal.

Den Bosch had plaatsing voor de play-offs in eigen hand. De voorsprong op concurrent Pinoké bedroeg op de laatste speeldag twee punten. De Steekneuzen bouwden zondag tegen Tilburg snel een grote voorsprong op. Den Bosch moest langer wachten voordat de openingsgoal viel. Na negentien minuten verloste Austin Smith zijn ploeg van deze druk. Vlak voor rust verdubbelde Jelle Galema de voorsprong, waarna na de pauze Koen Bijen de eindstand op 3-0 bepaalde en het feest losbrak aan de Oosterplas.

Blijdschap bij Eric Verboom en Koen Bijen na het behalen van de play-offs door Den Bosch. Foto: Bart Scheulderman

Lees het uitgebreide verslag van het duel tussen Den Bosch en Hurley

Het doelpunt van Diede van Puffelen twee minuten voor tijd voorkwam niet alleen een nederlaag voor Rotterdam, maar ook dat de ploeg naar de vierde plaats op de ranglijst zou zakken en in de play-offs opnieuw tegen Bloemendaal zou moeten spelen. Dankzij de 2-2 behield Rotterdam de derde plaats ten faveure van Den Bosch en treft woensdag in de eerste wedstrijd op weg naar de landstitel Kampong. Bij Bloemendaal keerden Floris Wortelboer en Roel Bovendeert terug na blessureleed.

In de strijd om het laatste ticket voor de play-offs was Pinoké afhankelijk van Den Bosch. De Steekneuzen moesten winnen en hopen dat de buren van Hurley voor een stunt konden zorgen in en tegen Den Bosch. Pinoké had niets te verliezen en kwam furieus uit de startblokken. Na achttien minuten leidde Pinoké al met 4-0. Het werd uiteindelijk 8-1, maar het bleek uiteindelijk een zege zonder waarde, want Den Bosch verslikte zich niet in Hurley.

Blijdschap bij Pinoké na de achtste treffer gemaakt door Tom van der Rijt. De 8-1 zege op Tilburg was voor Pinoké niet voldoende voor een ticket voor de play-offs. Foto: Koen Suyk

Almere sloot het seizoen af met 22 nederlagen in 22 duels en 102 tegentreffers. Daarmee was de ploeg de zevende formatie die meer dan honderd doelpunten incasseerde. Eerder moesten Groningen (101), Qui Vive (102), Push (103), Union (106), EMHC (114) en Eindhoven (119) de bal meer dan honderd keer uit het net halen.

Met drie treffers had Boet Phijffer een groot aandeel in de 6-3 overwinning van Kampong op Amsterdam. De Utrechters draaiden met de overwinning al lekker warm voor de play-offs waarin de ploeg Rotterdam treft. Amsterdam sloot het seizoen af met een zevende plaats. De ploeg van coach Santi Freixa won slechts acht van de 22 wedstrijden.

Oranje-Rood en Klein Zwitserland maakten er een doelpuntrijk duel van. Al na een minuut pushte Teun Beins de 1-0 voor de Eindhovense ploeg binnen en na het eerste kwart prijkte een 2-0 voorsprong op het bord. Aki Käppeler scoorde voor rust tegen voor Klein Zwitserland, waarna de ploegen de doelpunten met elkaar afwisselden. Na zeventig minuten was de eindstand 4-3.

Lees hieronder het liveblog terug met alle hoogtepunten van de 22ste en laatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren.