Round-up Tulp HK (H): Pinoké naar play-offs, Hertzberger topscorer

Het vierde en laatste ticket voor de play-offs is voor de heren van Pinoké. De Steekneuzen wonnen zaterdag met 7-3 van hekkensluiter Voordaan en plaatsten zich voor het tweede seizoen op rij voor de strijd om de landstitel. Jeroen Hertzberger van Rotterdam kroonde zich tot topscorer van de Tulp Hoofdklasse Heren met 36 doelpunten. Eerder was Hertzberger ook topscorer van de seizoenen 2012-2013, 2016-2017, 2017-2018 en 2018-2019. De 22ste en voorlaatste speeldag bij de heren was goed voor een totaal 44 doelpunten.

Voordaan – Pinoké 3-7

Na de winst vorige week tegen Oranje-Rood stond Pinoké op poleposition voor het laatste ticket voor de play-offs. In Groenekan maakten de Steekneuzen al snel een einde aan alle illusies van een stunt van de hekkensluiter. Na twaalf minuten leidde Pinoké al met 3-0. Met dankzij vijf doelpunten van Alexander Hendrickx won de ploeg van coach Jesse Mahieu uiteindelijk met 7-3. Het was daarmee de eerste uitzege van Pinoké nadat de zes vorige duels op vreemde bodem geen overwinning hadden opgeleverd. Voordaan sloot het seizoen af met slechts een punt uit 22 duels en 133 tegendoelpunten, een nieuw hoofdklasserecord.

Miles Bukkens juicht na zijn doelpunt voor Pinoké tegen Voordaan. Foto: Koen Suyk

Oranje-Rood – Kampong 4-3

Oranje-Rood had plaatsing voor de play-offs niet in eigen handen. Het moest zelf winnen van Kampong en hopen op een stunt van Voordaan tegen Pinoké. Al snel werd duidelijk dat het een mission impossible was omdat de Steekneuzen al snel een einde maakten aan alle spanning. Oranje-Rood bewees zichzelf ook geen dienst door bij rust tegen een 2-0 achterstand aan te kijken. De Eindhovenaren bogen die achterstand in het derde kwart nog wel om en wonnen uiteindelijk met 4-3. Het was niet voldoende voor plaatsing voor de play-offs. Kampong incasseerde de derde nederlaag van het seizoen en slaagde er zodoende niet in het clubrecord van aantal zeges in een hoofdklasseseizoen (18) te evenaren. Met twee goals bracht Jip Janssen zijn seizoentotaal in de Tulp Hoofdklasse Heren op 34 treffers. In alle officiële duels (Kampong en Oranje) maakte de strafcornerspecialist 44 doelpunten. Daarmee verbrak hij zijn record van vorig seizoen toen hij tot 42 treffers kwam.

Jelle Galema aan de bal tijdens Oranje-Rood-Kampong. Foto: Constant Thoolen

Een scrimmage voor het doel tijdens Oranje-Rood-Kampong. Foto: Constant Thoolen

Thomas Briels voor het laatst in actie voor Oranje-Rood. Foto: Constant Thoolen

Schaerweijde – Bloemendaal 3-3

Regerend landskampioen Bloemendaal gaf een 3-0 voorsprong uit handen tegen Schaerweijde, dat voor de vierde keer dit seizoen gelijkspeelde. Bloemendaal-spits Roel Bovendeert scoorde een keer en evenaarde zijn persoonlijke record van veertien doelpunten in een hoofdklasseseizoen. Ondanks de puntendeling is Bloemendaal al negentien competitiewedstrijden zonder nederlaag.

Rotterdam – Amsterdam 2-6

Net als Bloemendaal gaf ook Rotterdam een voorsprong uit handen. Ondanks twee doelpunten van Jeroen Hertzberger stapten de Rotterdammers met nul punten van het veld tegen Amsterdam. Ondanks de ruime nederlaag kon Hertzberger twee mijlpalen op zijn erelijst bijschrijven. Hij kroonde zich met 36 doelpunten tot topscorer van de Tulp Hoofdklasse en met dat aantal verbeterde hij ook het clubrecord dat sinds het seizoen 2011-2012 op naam stond van Roderick Weusthof. Weusthof scoorde dat seizoen als speler van Rotterdam 34 doelpunten. Amsterdam-spits Mirco Pruyser nam met zijn elfde treffer van het seizoen en 215de goal voor Amsterdam afscheid van de Tulp Hoofdklasse Heren.

De afzwaaiende Mirco Pruyser en topscorer Jeroen Hertzberger van de Tulp Hoofdklasse Heren na afloop van Rotterdam-Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Den Bosch – HDM 4-3

Den Bosch en HDM maakten er aan de Oosterplas een aantrekkelijke wedstrijd van. Tot twee keer toe kwam HDM op voorsprong, maar trok Den Bosch uiteindelijk aan het langste eind. Met zijn tweede treffer bezorgde Koen Bijen de Bossche formatie de volle buit. De 4-3 was voor Bijen zijn vijftigste in de Tulp Hoofdklasse Heren (tien voor Klein Zwitserland, veertig voor Den Bosch). Ook Jeremy Hayward wist het net te vinden voor Den Bosch, zijn negentiende treffer van het seizoen. De Australiër scoorde daarmee voor de negende speelronde op rij en in die reeks maakte hij veertien doelpunten.

Klein Zwitserland – HGC 4-2

Na drie wedstrijden zonder zege pakte Klein Zwitserland op de laatste speeldag eindelijk weer eens drie punten. Ondanks een snelle achterstand na een treffer van Karst Timmer bleek Klein Zwitserland in de derby met 4-2 te sterk. Twee doelpunten kwamen van de stick van Aki Käppeler, die het seizoen afsloot met 24 treffers.

 

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de 22ste en laatste speeldag in de Tulp Hoofdklasse Heren


Wat vind jij? Praat mee...