Vreugde bij Schaerweijde na eerste zege: ‘Gevochten als leeuwen’

‘We hebben gevochten als leeuwen. Dit was de wedstrijd die we moesten winnen. Dit noem ik nou een zwaarbevochten zege’, zegt Pepijn Leenhouts, die Schaerweijde zondagmiddag in de cruciale confrontatie met Laren naar de eerste zege van het seizoen sleepte (0-1). ‘En wat stond Jan de Wijkerslooth geweldig te keepen zeg.’

Toen hekkensluiter Schaerweijde twee weken geleden in het krankzinnige gevecht met HDM (3-4 verlies) in de slotminuut niet alleen de 3-3 weggaf, maar ook nog de 3-4, bekroop de neutrale supporter een gevoel van medelijden. Medelijden met het arme Schaerweijde. Zondagmiddag na de wedstrijd tegen Laren overheerst een heel ander gevoel. Het gevoel dat Schaerweijde van die klap tegen HDM heeft geleerd.

Jong Oranje-talent Leenhouts haalt enkele minuten na de wedstrijd zijn rechterhand door zijn blonde haren. Hij is moegestreden. Hij heeft zestig minuten lang alles gegeven. Een nederlaag zou voorzichtig al een vroege knock-out hebben betekend. Het gat met concurrent Laren zou dan zijn vergroot tot zeven punten. Maar door de winst is de achterstand op de nummer elf van de competitie juist verkleind tot één punt. Een wereld van verschil.

‘We hebben gevochten voor elke meter. Die fighting spirit, dat is waarom we hebben gewonnen’, concludeert de verdediger van Schaerweijde. ‘In de rust zeiden we tegen elkaar: houd je koppie erbij. Tegen HDM deden we dat niet. Daar hebben we van geleerd. Dat zag je vandaag terug. Nu bleven we wél tot het einde gaan.’

Een lach op het gezicht bij Pepijn Leenhouts, de maker van de enige goal (0-1). Foto: Koen Suyk

Keeper Jan de Wijkerslooth weet Schaerweijde op de been te houden

Het is Leenhouts zelf die al na drie minuten hockeyen de eerste strafcorner van de wedstrijd direct raak pusht. Zijn derde doelpunt van het seizoen. Vanaf de zijlijn verwacht je dat de vroege voorsprong weleens het duwtje in de rug kan zijn dat de nummer twaalf van de Tulp Hoofdklasse dit seizoen nodig heeft. Maar het omgekeerde gebeurt: vrijwel vier kwarten lang is het Laren dat op de deur bonst.

Schaerweijde is de eerste twee kwarten – op een kans van de Australische aanvaller Patrick Coates na – vrijwel nergens. Laren jaagt op de 1-1. Kenny Bain schiet voorlangs. Twee corners worden eruit gelopen. Twee andere corners weet Schaerweijde-keeper De Wijkerslooth onschadelijk te maken, waardoor het 0-1 blijft.

Bijtend op een houten roerstaafje ziet assistent-coach Reinoud Wolff vanaf de zijlijn dat Schaerweijde het steeds moeilijker krijgt. Zijn ogen scannen zestig minuten lang over het veld. Zijn mond schreeuwt steeds vaker en steeds harder. Elke speler die een meter naar links of een meter naar rechts moet staan, dirigeert hij op standje luchtalarm naar de juiste plek. Het is nodig. Schaerweijde wankelt.

Keeper Jan de Wijkerslooth was met enkele reddingen de beste speler van Schaerweijde. Foto: Koen Suyk

Gefrustreerd slaat Kenny Bain met zijn stick een stoel kapot

Op het moment dat Laren-speler Jordi Schramel vroeg in het derde kwart van dichtbij kan uithalen, lijkt de 1-1 aanstaande. Maar hij schiet recht op De Wijkerslooth. Nog geen halve minuut later stuit ook Joaquin Krüger op De Wijkerslooth. Wonder boven wonder weet de keeper zijn ploeg in deze fase van de wedstrijd op de been te houden. ‘It’s coming, it’s coming’, praat Laren-aanvaller Bain als wissel vanaf de zijlijn zijn teamgenoten moed in.

Nadat Laren via Thomas Vis voor de vijfde keer een strafcorner mist, neemt de frustratie toe bij Bain. Hij heeft zichzelf niet meer onder controle. Hard slaat hij met zijn stick een wit stoeltje naast de dug-out aan gruzelementen. Er vliegt een stuk uit ter grootte van een boek. Bain ijsbeert heen en weer. Zijn woede wil maar niet zakken. Hij geeft de stoel ook nog een trap.

Laren-aanvaller Kenny Bain baalt van het missen van een kans. Foto: Koen Suyk

‘Ben je helemaal gek geworden of zo?’

Halverwege het vierde kwart neemt ook bij Schaerweijde de spanning toe. Terwijl de ploeg de ruimtes zo klein mogelijk probeert te houden, is het de Australische aanvaller Patrick Coates die in zijn eentje de verdediging van Laren afjaagt. ‘Pat, wat ben je aan het doen?! Ben je helemaal gek geworden of zo?’ schreeuwt assistent-coach Wolff de longen uit zijn lijf.

De tijd tikt weg. In de jacht op de gelijkmaker gooit Laren het achterin helemaal open. Plotseling kan niet alleen de 1-1 meer vallen, maar net zo goed de 0-2. Het spel golft op en neer. Schaerweijde-speler Jelle Westendorp schiet de bal tegen Laren-keeper Joppe Boerstra. Bain krijgt dé kans op de 1-1, maar hij schiet naast. Schaerweijde-aanvoerder Jur van den Have laat een kans liggen op 0-2.

Laren baalt ervan dat het Schaerweijde niet op zeven punten achterstand heeft gezet. Foto: Koen Suyk

Ik ben echt kapot. Ik ben enorm gefrustreerd. Laren-aanvaller Kenny Bain over de nederlaag tegen Schaerweijde

De laatste minuut van de wedstrijd is aangebroken als Facundo Zarate, één van de Argentijnen van Laren, het op zijn heupen krijgt. Hij dribbelt de cirkel in en wordt op zijn stick geslagen. Strafcorner voor Laren. Aanvoerder Pieter Paul Houting, die wissel staat, vraagt aan de zijlijn hoelang er nog te spelen is. ‘Nog dertien seconden!’ roept hij. ‘Iedereen mee naar voren!’

Thomas Vis heeft op de kop van de cirkel de gelijkmaker op zijn stick. Maar hij sleept de bal tegen het scheenbeen van de Pakistaanse uitloper Muhammad Rizwan. Scheidsrechter Coen van Bunge geeft nog een corner. De allerlaatste kans voor Laren om er toch nog een gelijkspel uit te slepen. Vis vuurt opnieuw een sleeppush op het doel van De Wijkerslooth af. Maar hij raakt uitloper Rizwan wederom op zijn lichaam. Deze keer bóven de knie. Alles en iedereen die Schaerweijde een warm hart toedraagt, ontploft van vreugde. De eerste overwinning van het seizoen is een feit. Eindelijk. Na zeven competitiewedstrijden.

Een paar minuten later druipt bij Kenny Bain de frustratie van zijn gezicht. Hij baalt ervan dat Laren de concurrent uit Zeist niet op zeven punten achterstand heeft gezet. Hij heeft zelf drie grote kansen gemist.

‘Ik ben echt kapot. Ik ben enorm gefrustreerd. We hebben slecht gespeeld. We hebben gigantische kansen gemist. Ik ook. We hadden deze wedstrijd echt moeten winnen. Hier moeten we onze lessen uit trekken. Dit is echt een onnodige nederlaag.’ Over het stukslaan van de stoel zegt hij: ‘Dat was stom van mij. Dat had ik niet moeten doen. Ik zal het regelen met de club.’