Vreugde-explosie bij HDM na ‘krankzinnig einde’ tegen Schaerweijde: 3-4

‘Dit was niet normaal’, zei Chris Taberima, strafcornernemer van HDM, over de spectaculaire laatste vijf minuten van de wedstrijd tegen Schaerweijde (3-4 winst). ‘Bizar’, concludeerde zijn teamgenoot Cédric de Gier. ‘Een krankzinnig einde’, aldus HDM-coach Erik van Driel.

Het liefst zou je willen dat elke minuut hockey net zo meeslepend is als de apotheose van het gevecht tussen Schaerweijde en HDM. Het ene moment stevende Schaerweijde voor eigen publiek in ‘De Kuil’ af op een prachtig feest, de eerste overwinning van het seizoen. Een moment later lagen de spelers van de hekkensluiter van de Tulp Hoofdklasse Heren verslagen op de grond, vol ongeloof over wat zich in de laatste minuten had voltrokken.

De hartslag van HDM-coach Erik van Driel was eindelijk weer een beetje gedaald, toen hij een kwartier na de wedstrijd zijn gevoel over de slotfase als volgt verwoordde: ‘Dit was niet normaal. Dit was krankzinnig. Dit is nou wat ik bedoel met spelen met het mes tussen je tanden.’

Chris Taberima heeft in de laatste seconde van de wedstrijd de winnende 3-4 voor HDM tegen de plank gesleept. Foto: Willem Vernes

Met nog één minuut op de klok staat Schaerweijde met 3-2 voor

Schaerweijde leidt deze zondagmiddag tegen de verwachtingen in met 3-2 tegen HDM, als het scorebord in de hoek van het veld aangeeft dat er nog vijf minuten te spelen zijn. HDM, vorig seizoen gehandhaafd via play-outs, moet vaart maken. De ambities om dit seizoen degradatie te ontlopen en voor de middenmoot te gaan, dreigen voorlopig alweer de ijskast in te kunnen.

Maar de ploeg van Van Driel draait nog één keer de gashendel open. De ploeg uit Den Haag haalt hun achtste corner van de wedstrijd. Niet met zijn stick, maar nota bene met de hand waarmee hij zijn stick vasthoudt, voorkomt Schaerweijde-lijnstop Jort Marree dat HDM de gelijkmaker scoort. Even later, bij de negende strafcorner van HDM, haalt Marree de bal nóg een keer van de lijn. Schaerweijde wankelt. Ondanks de vroege 2-0 achterstand – al na zes minuten – voelt HDM dat er toch nog iets te halen valt in Zeist.

In de jacht op de gelijkmaker haalt Van Driel een verdediger naar de kant en zet hij een extra spits in het veld. Er is nog slechts één minuut te spelen, als de Zuid-Afrikaan Mustapha Cassiem in de cirkel van Schaerweijde de ruimte heeft om uit te halen. Zover komt het niet: hij wordt op zijn stick geslagen. Het leidt tot de tiende corner van HDM.

Dit is het moment dat het voor de ambitieuze ploeg van Van Driel moet gebeuren. De gedachten gaan uit naar een rechtstreekse sleeppush van Chris Taberima, de man die in het eerste kwart de 2-1 binnensleepte. Maar er wordt verrassend gekozen voor een variant. Taberima speelt aanvoerder Sander Groenheijde in. Die glijdt op zijn linkerzij door de cirkel heen en tipt met zijn backhand knap de gelijkmaker binnen: 3-3!

Sander Groenheijde heeft één minuut voor tijd de 3-3 gescoord. Foto: Willem Vernes

Na de late 3-3 wordt het nog veel mooier en meeslepender

Een prachtig einde van een prachtige wedstrijd. Maar het blijkt nog niet afgelopen. Het wordt – voor de neutrale hockeytoeschouwer – nog veel mooier en meeslepender. Direct na de 3-3 laat Schaerweijde-speler Jur van den Have zich verbaal gelden, waarvoor hij wordt bestraft met geel. Schaerweijde neemt de afslag en speelt de bal naar Jort Marree, die een duw in zijn rug krijgt van Mustapha Cassiem. Groen, oordeelt de scheidsrechter. Plotseling is het tien tegen tien.

Moet HDM, de ploeg die nu het momentum heeft, met nog veertig seconden op de klok nu vol voor de overwinning gaan? Of de late 3-3 koesteren en tevreden zijn met een punt? Het scenario dat HDM gaat hinken op twee gedachten, weet coach Van Driel langs de lijn te voorkomen. Met een flinke armbeweging dirigeert hij zijn ploeg naar voren. ‘Die gasten keken me aan, na de 3-3. Zo van: wat gaan we doen? Ik begon wild te zwaaien. Toen was het wel duidelijk.’

Jur van den Have en Albert-Kees Manenschijn (Schaerweijde) zijn na het laatste fluitsignaal in gesprek met de twee scheidsrechters. Foto: Willem Vernes

Voor de allerlaatste keer in deze heerlijke wedstrijd bouwt HDM van achteruit op, over de linkerflank. Schaerweijde staat te hoog. De snelle Fabian Verzuu van HDM komt in balbezit en trekt op volle snelheid over de achterlijn naar binnen. Hij lost een schot, dat uiteenspat op de helm van keeper Jan de Wijkerslooth. Daarmee is het gevaar voor Schaerweijde nog niet geweken. Dayaan Cassiem legt de bal op een voet. Perfect getimed. Nog geen seconde later klinkt de toeter.

Spelers van Schaerweijde steken hun hand in de lucht. Ze claimen dat de bal over de achterlijn is geweest, op het moment dat Verzuu naar binnen dribbelde. De twee scheidsrechters overleggen even met elkaar. Maar hun beslissing verandert niet. Ze geven een corner. De uitgelezen kans voor HDM om na de late 3-3 deze spectaculaire wedstrijd zelfs nog te gaan winnen. En daarmee, na het gelijkspel tegen Klein Zwitserland vorige week, de eerste overwinning van het seizoen binnen te slepen.

Ik had een voorgevoel dat het ging gebeuren. Echt Chris Taberima, de maker van de 3-4 in de laatste seconde

‘Hier train voor je. Voor dit soort momenten. Vanaf de zijlijn kwam de call dat ik ‘m mocht nemen. Ik wist precies waar die bal naartoe moest. Ik had een voorgevoel dat het ging gebeuren. Echt’, aldus Chris Taberima, de man die zich meldt op de kop van de cirkel.

Taberima staat bij het eerste koppel. Maar vlak voordat de bal wordt aangegeven, schuift hij door naar het tweede koppel. En dan gebeurt het. Hij legt de bal in de haak van zijn stick en sleept ‘m over de grond, tegen de plank. Plok! Doelpunt! Alles en iedereen die HDM een warm hart toedraagt, ontploft. Een Haags volksfeest breekt los in De Kuil. Spelers van Schaerweijde storten verslagen naar de grond. De prachtige wedstrijd is geëindigd in een 3-4 overwinning voor HDM.

Fabian Verzuu dribbelt naar binnen waarna HDM de corner haalt waaruit de 3-4 valt. Spelers van Schaerweijde claimen later dat hij de bal over de achterlijn heeft gespeeld. Foto: Willem Vernes

‘We hebben echt karakter getoond’

HDM-coach Van Driel kon na afloop nog steeds niet geloven welk schouwspel zich recht voor zijn ogen had voltrokken: ‘Onze eerste helft was zwak. Maar onze tweede helft was fantastisch. We zijn geweldig teruggekomen, na die 2-0 en 3-1 achterstand. We hebben echt karakter getoond. Ik ben hier ontzettend blij mee. Komende week spelen we op donderdag tegen Bloemendaal en op zaterdag tegen Kampong. Hadden we vandaag verloren, dan was het een moeilijke week geworden. Nu een heerlijke week.’