Vrijdag tuchtzaak over corona-affaire Kampong

Een onafhankelijke tuchtcommissie van de KNHB komt vrijdag bijeen om de zaak te bespreken naar aanleiding van de wedstrijd Tilburg-Kampong op 25 september, waarbij wellicht een niet-speelgerechtigde speler is opgesteld. Naar aanleiding van de uitkomst zal de competitieleiding bepalen wat de eventuele maatregelen zullen zijn richting Kampong.

Wanneer er een uitkomst wordt verwacht, is nog niet bekend. Dit zou wel al vrijdag kunnen zijn. In ieder geval moet er binnen 15 werkdagen een uitspraak worden gedaan, die dan door de competitieleiding behandeld wordt. Tegen een besluit van zowel de tuchtcommissie als competitieleiding kan beroep worden aangetekend.

‘Als de tuchtcommissie heeft onderzocht en vastgesteld wat de gang van zaken was voor en tijdens de wedstrijd Tilburg-Kampong en de betreffende speler, dan weten we of Kampong correct gehandeld heeft of dat we maatregelen moeten nemen’, reageert Leon Rutten, manager competitiezaken van de KNHB. ‘Wij hebben vorige week veel contact gehad met de betrokkenen over de bewuste wedstrijd. Die verklaringen worden vrijdag besproken en daarover doen wij verder geen uitspraken. Overigens is er toen ook contact geweest met Tilburg.’

Maandag had Tilburg een formeel protest ingediend bij de KNHB, zodat Tilburg officieel een partij zou worden in deze zaak. Dat protest was deels ingegeven, omdat de Brabantse club vond dat ze te weinig van de zaak had vernomen. ‘Wij hadden vanaf vorige week maandag contact met de hockeybond en Kampong, om opheldering te krijgen over de al dan niet speelgerechtigde speler. Woensdag communiceerde de KNHB dat een tuchtprocedure werd gestart. Vervolgens hebben we een tijd niets gehoord’, reageert Tilburg-voorzitter Rob Kluyt. ‘Toen bekroop ons een angstig gevoel. Ook van de kant van Kampong bleef het zo stil. Daarom hadden we intern afgestemd dat we formeel een protest aantekenen. Dit moet goed onderzocht worden en gaat meer dan alleen over een speler die speelgerechtigd is. We hebben het over de volksgezondheid en fairplay. Over normen, waarden en fatsoen.’

Kluyt is blij dat er duidelijkheid is dat de tuchtcommissie vrijdag bij elkaar komt. ‘Ik ben benieuwd of ons protest wordt meegenomen in het dossier. Met grote belangstelling wachten we het oordeel af. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt.’

Coach Roelant Oltmans (Kampong) met assistent-coach Alex Verga (Kampong) tijdens Pinoke-Kampong (2-5). Foto: Koen Suyk

De hockeywereld kijkt mee

De zaak rond Tilburg-Kampong van vrijdagavond 25 september houdt de hockeywereld bezig. Voor en na de topwedstrijd Pinoké-Kampong zondag ging het over niets anders dan deze zaak. Of een speler was opgesteld die op basis van de coronamaatregelen en de aanvullende bepalingen op het bondsreglement in quarantaine had moeten zijn. Rutten snapt dat de hele hockeywereld meekijkt, aangezien iedereen te maken heeft met het naleven van deze coronaprotocollen en het vertrouwen in elkaar groot moet zijn voor een soepel verloop van de hockeycompetitie.

Rutten: ‘Als het onduidelijk is of er juist gehandeld is, moet dat goed uitgezocht worden. Daarom heeft het Bondsbestuur deze zaak aanhangig gemaakt bij de onafhankelijke tuchtcommissie. Het gaat immers primair om de gezondheid van de spelers. Die bewaken wij. De Tuchtcommissie heeft de zaak nu in behandeling. Net als alle andere betrokkenen wachten wij de uitkomst van deze commissie af.’


8 Reacties

 1. stekel

  Dat KNHB dat aan een externe TuchtCie geeft is natuurlijk prima. Het pleit de KNHB daarmee niet vrij de betrokken partijen goed en tijdig te informeren.. das denk ik het punt dat Tilburg maakt.

 2. Valley in the Alps

  Het Bondsreglement van de KNHB kent maar één Tuchtcommissie die idd onafhankelijk is ... maar extern? https://www.knhb.nl/app/uploads/2017/01/Tuchtreglement.pdf

  1. stekel

   Eens. Had idd onafhankelijk moeten zijn. Tx

 3. arnoldS

  Uitslag tuchtcommissie; “foei Kampong jullie zaten fout. Gelukkig is er niemand besmet geraakt, maar jullie hebben echt een onnodig risico genomen. De overheid legt bij overtreden geen boetes op, dus wij kunnen dat ook niet. Althans een boete opleggen kan, maar dan maakt Kampong de stap naar de rechter en dan zijn we kansloos. Zie situatie Grapperhaus. Foei foei Kampong. Niet meer doen”.

  1. sven-v

   Was niet vastgelegd dat je onder de quarantaine regels valt je als niet speelgerechtigd wordt gezien? Daarnaast gaat je vergelijking met Grapperhaus een beetje mank omdat daar geen sprake was van iemand die de quarantaine regels overtrad. Dat is echt van een andere orde dan je niet houden aan de corona maatregelen.

 4. jonathan

  Natuurlijk denk je als Kampongfan dat de club er met een foei van af komt. Overigens is onze minister op een later tijdstip alsnog veroordeeld nadat het strafblad uit de veroordelingen was geschrapt . Het zal zeer moeilijk worden voor de tuchtcommissie. Tegenstrijdige verklaringen, Tilburg wat alsnog op maandag protesteert., Kampong wat op zondag een wedstrijd speelt en een heleboel media aandacht met veel meningen. Wist Kampong van de besmetting af??????? Heeft de speler alleen gehandeld en de regels op zijn manier bekeken????? Oltmans die zegt : speler heeft test ondergaan en was negatief" " We gaan uit voorzorg in quarantaine " We kunnen speculeren, doemdenken of vrolijk roepen foei. De bond heeft besloten hier zijn vingers niet aan te branden en heeft het aan de tuchtcommissie gegeven zodat de zaak goed en onafhankelijk wordt beoordeeld. Wij kunnen op dit forum geen beroep aan tekenen, dat is aan diegene die zich in de uitspraak niet kan vinden.

 5. jonathan

  Mocht het wel een foei Kampong niet meer doen worden, dan zit Kampong wel vast aan morele verontwaardiging.

 6. Mark Bouwman

  Eindelijk wat reuring in de hockeytent. Wie weet worden we nog een volwassen sport met alles wat er bij hoort. Kijken of de feiten boven water komen en vervolgens óf het toegedekt dan wel echt serieus business wordt.....🤔.


Wat vind jij? Praat mee...