Wereldgoal Telgenkamp bezorgt Kampong zege in topper

Kampong heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de strijd om de play-offplaatsen in de Tulp Hoofdklasse. Een wereldgoal van Duco Telgenkamp in het eerste kwart leverde de zege op tegen directe concurrent Rotterdam: 1-0. Hierdoor blijft de vierde plaats in Utrechtse handen. Rotterdam staat na vijftien duels op de vijfde plek.

Terwijl een laatste Rotterdamse scoop op de grond viel, vlogen ze elkaar bij Kampong al in de armen. Een knuffel hier, een high five daar. Het waren de laatste stuiptrekkingen van het loodzware weekend dat Kampong achter de rug heeft. Een weekend met twee toppers. De eerste, het bezoekje aan vice-kampioen Bloemendaal, draaide uit op een fikse teleurstelling en een 3-1 nederlaag. Na een kwart keek Kampong daar al tegen een 3-0 achterstand aan. Een schade die dus onrepareerbaar bleek

De start moest twee dagen later dus beter voor Kampong. En het ging ook beter.

Want de aller, allereerste kans van de wedstrijd leverde een waanzinnige treffer op. Eentje die de komende week heel erg vaak bekeken gaat worden op Instagram. De likes zullen Duco Telgenkamp om de oren vliegen. Want hij was het die na zes minuten een wereldgoal maakte. De spits kreeg de bal op de eigen 23-meterlijn en zette een solo in, die eindigde in de cirkel. Na zo’n zeventig meter sjouwen knalde de international nog een ziedend harde backhand eruit, die boven Rotterdam-goalie Derk Meijer in de goal sloeg. Een granaat van een schot, na die heerlijke rush.

De grootste kanshebbers op de vierde play-offplek

Het was een prachtige start van die belangrijke wedstrijd tussen twee teams die azen op een play-offplaats. Ze zijn elkaars grootste concurrenten geworden en lijken in het restant van de competitie samen te strijden om de vierde plek. De top drie met Oranje-Rood, Bloemendaal en Pinoké heeft inmiddels een gaatje geslagen. Rotterdam moest na die vroege achterstand natuurlijk in de achtervolging. Maar veel verder dan twee gekraakte schoten van Tjep Hoedemakers kwamen de bezoekers niet.

Het was juist Kampong dat de betere ploeg was in de eerste helft, waarin het tempo hoog lag. Boet Phijffer kreeg een dot van een kans op de 2-0, maar sloeg van dichtbij tegen Meijer. De keeper van Rotterdam was ook al een sta-in-de-weg bij de twee corners die hoofdklassetopscorer Jip Janssen op doel sleepte. Het was aan hem te danken dat Kampong niet verder uitliep.

Kampong liet dus na om de wedstrijd in een vroegtijdig stadium te killen, zoals Bloemendaal dat vrijdag wel deed. Want ook in het derde kwart waren er absoluut mogelijkheden voor de Utrechters om de score op te schroeven. Terrance Pieters bijvoorbeeld, vlak na de pauze. En Finn van Bijnen die vlak voor het einde van dat kwart een vrije schotkans had om de 2-0 te maken. De tiener, die geldt als een groot talent, keerde zondag terug in de selectie van Kampong. Hierdoor nam de ervarener Jelle Phijffer op de tribune plaats.

Rotterdam komt niet meer tot daden

Rotterdam leunde. Wachtte. Hield tegen. Genoot van de reddingen van Meijer en van het sprintwerk van Hoedemakers, die als eerste loper meerdere corners van Janssen tegenhield. Ze loerden op de counter. Op die ene kans die vast nog wel kwam. Maar Kampong grendelde de cirkel uitstekend af. Gaf in de hele wedstrijd geen enkele corner weg. Rotterdam kwam heus nog wel in de 23-meter van Kampong, dat in de slotfase naar achteren werd gedrongen. Echt penibel werd het echter nooit.

Het was zelfs Kampong dat de beste kansen kreeg, ook in de slotminuten. Ze mochten in die fase vier corners nemen, die net als de vijf eerdere pogingen allemaal werden gekraakt. Omdat er vlak daarna werd afgefloten, maakte die gemiste reeks niet meer uit.

De vierde plek is in handen van de ploeg van Tim Oudenaller, die een gaatje heeft van drie punten én een wedstrijd minder heeft gespeeld. Kampong kan dus tevreden zijn. For the time being. Want de play-offkoorts zal de komende weken alleen nog maar toenemen.