Woedende Paul van Ass krijgt ‘eerste gele kaart in 22 jaar’

Hij is er de coach niet naar om na afloop van een wedstrijd de schuld van een nederlaag in de schoenen van de arbitrage te schuiven. Liever memoreert Paul van Ass als hockeyliefhebber over mooie acties. Maar zondag na het duel van zijn ploeg HGC tegen Bloemendaal (3-2 nederlaag) was Van Ass zeldzaam woedend op het arbitrale duo, dat hem een zeldzame gele kaart gaf.

‘Dat is mijn eerste gele kaart als coach in 22 jaar. Dat zegt denk ik voldoende’, brieste de oud-bondscoach na afloop. ‘Ik heb echt nooit problemen met scheidsrechters, maar vandaag hebben zij voor ons de wedstrijd gewoon weggeven. Bij de aanleiding voor de 2-2 wordt een backhand afgefloten van Walmiki voor bolle kant. Echt, als je dat vindt, heb je nog nooit zelf gehockeyd. Daarna wordt een interceptie van Floris van der Linden bestraft. Dat vond ik echt schandalig.’

Van Ass had ook in de eerste helft al aan de stok met de arbitrage. Aan het einde van het tweede kwart maakte hij vanuit het veld al opmerkingen naar de scheidsrechters. Dat kwam hem en zijn ploeg duur te staan. Hij kreeg geel, waardoor zijn ploeg tien minuten met een man minder speelde. ‘Normaal houd ik mijn kop, maar nu heb ik wat gezegd. Ja, dan krijg je geen waarschuwing, maar gelijk een gele kaart. Zo gaat dat vaker. Er wordt niet in de gedachtegang van de sport gefloten. Het is jammer dat ze zo’n invloed op de wedstrijd hebben. Ik ben daar echt boos over.’

In de opmerkingen van Paul van Ass zat zeker een kern van waarheid, want het duo Schaap en Otten strooide met wat warrige en pietluttige beslissingen onnodig zand in de motor van het heerlijke duel in de Tulp Hoofdklasse Heren. Dat was overigens naar beide kanten toe. Maar bij Van Ass werden zijn opmerkingen aan het adres van de arbitrage zeker gevoed door teleurstelling. En dat was best te begrijpen, want zijn ploeg HGC was deze zondag dicht bij een stunt tegen het van kwaliteit bulkende Bloemendaal.

Seve van Ass

En dat zonder Thijmen Piket en de steunpilaren Nick Budgeon en Seve van Ass. Vooral het gemis van zijn zoon, de onbetwiste leider van HGC, weegt zwaar. De aanvoerder herstelt nog altijd van een achillespeesblessure. Die liep hij in de zomer op toen hij iets te gretig was om fit te worden. Het herstel gaat met horten en stoten. Vrijdagavond speelde Van Ass nog wel een half uur tegen Hurley, zondag stond hij in zijn gewone kloffie langs de kant. ‘We moeten voorzichtig met hem zijn’, sprak Paul van Ass vaderlijk.

Toch was van het gemis van Van Ass in de openingsfase van de wedstrijd niet veel te merken, want de beste kansen waren voor HGC. De eerste voor de Japanner Kenta Tanaka, die door goalie Maurits Visser werd gered. Even later was de Argentijn Maico Casella dichtbij en had ook Floris Kroon nog een goede mogelijkheid.

Die ballen gingen er niet in, maar toch was het HGC dat na een half uur spelen op een verrassende 0-2 voorsprong stond. De 0-1 viel na 21 minuten. Opnieuw werd Tanaka in de cirkel aangespeeld. De aanname van de Japanner op een hoge bal was goed, waarna hij met een korte klap Visser passeerde. Acht minuten later scoorde Steijn van Heijningen de 0-2. Na een fout in de defensie van Bloemendaal onderschepte Van Heijningen de bal en sloeg met een goede backhand HGC naar 0-2.

Kenta Tanaka viert zijn treffer. Foto: Koen Suyk

Dat was bijzonder knap, want het was vooral de thuisploeg die op dat moment het spel maakte. Net als vorige week tegen Den Bosch, is het tegen de topploegen pas echt duidelijk over hoeveel kwaliteit Bloemendaal beschikt en met hoeveel gemak de Mussen kunnen hockeyen. De grondlegger van dit Bloemendaal, coach Michel van den Heuvel, kreeg uit handen van naamgever Floris Jan Bovelander nog een ereprijs uitgereikt voor verdiensten voor de club. Als Bloemendaal deze ploeg bij elkaar houdt, gaat ook zijn opvolger Rick Mathijssen nog de nodige bekers en schalen pakken.

Overwicht

Toch duurde het tot vlak voor rust voordat de thuisploeg het overwicht in spelaandeel omzette in een doelpunt. Nadat twee strafcorners achter elkaar door een slechte stop de mist in gingen, was de laatste voor rust wel raak. Thierry Brinkman legde de bal ditmaal strak neer, waarna Tim Swaen de bal achter doelman Sam van der Ven pushte: 1-2.

De aansluitingstreffer gaf Bloemendaal nog meer energie om vanaf het derde kwart het gaspedaal verder in te trappen. Het resultaat was eenrichtingverkeer naar het HGC-doel waar de Haagse formatie een soort handbalverdediging had opgetrokken. Die functioneerde naar behoren, want Bloemendaal moest hard werken om ruimte te vinden.

Ik speel liever onvolwassenen en win met 9-8. Dat is tenminste lachen voor iedereen. Paul van Ass, coach van HGC

Van Ass, bewierookt om zijn aanvallende hockey, erkende na afloop dat hij het accent in zijn ploeg noodgedwongen iets meer naar de defensie heeft verschoven. ‘We spelen, zoals dat dan heet, meer volwassen of hoe noemen ze die shit’, zei de coach, die er een vies gezicht bij trok. ‘Liever speel ik natuurlijk onvolwassen en win met 9-8. Dat is tenminste lachen voor iedereen.’

Heerlijke gelijkmaker

In plaats van lachen wond de coach zich zichtbaar op toen in de aanloop naar de 2-2 de backhand van Walmiki werd afgefloten. Toch moet de liefhebber in hem stiekem hebben genoten van de manier waarop Jorrit Croon vervolgens de 2-2 maakte. De international nam de bal in een overvolle cirkel door de lucht mee en scoorde heerlijk de gelijkmaker voor zijn ploeg.

De blik van Jorrit Croon na zijn heerlijke 2-2 voor Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Vanaf dat moment rook de thuisploeg bloed en was de jacht op de vijfde overwinning op rij geopend. HGC verdedigde uit alle macht, maar kon niet voorkomen dat Bloemendaal in de 56ste minuut een strafbal kreeg. De Belg Arthur van Doren, die zijn vijfde wedstrijd in zeven dagen speelde, legde de bal feilloos achter Van der Ven: 3-2.

In de laatste minuten viel HGC nog met de moed der wanhoop aan. De ploeg van Van Ass kreeg nog twee strafcorners en stichtte met enkele opportunistische klappen naar voren gevaar. Bloemendaal moest terug.

Zou het dan toch nog kunnen?

Nog een paar minuten te gaan. Van der Linden onderschepte een bal. Het fluitje klonk. De verdediger kreeg groen en daarna zelfs geel. Met een man minder was het verzet van HGC gebroken en speelde de thuisploeg de wedstrijd soeverein uit.

Coach Van Ass bleef zonder punten en met een enorme kater achter. ‘De punten bij Bloemendaal laten mag, maar de manier waarop hebben we niet verdiend.’


18 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  HGC heeft een goede wedstrijd gespeeld zonder twee belangrijke steunpilaren. Echter, Bloemendaal maakte qua balbezit en aantal kansen zeker aanspraak op de overwinning. HGC speelde voornamelijk op de counter en maakte daarbij een hoog percentage van de handvol kansen die ze kregen. Het beeld dat Van Ass schetst dat HGC bestolen zou zijn is niet juist wat mij betreft. De arbitrage was van middelmatig niveau met rare beslissingen aan beide kanten. Van de Ven liet weer zien dat hij bij verre de beste Nederlandse keeper op dit moment is!

 2. janine-bijlsma

  Wat een zeldzaam domme reactie van coach van Ass. Hij kreeg meer dan terecht de gele kaart en benadeelde zijn team, die in die fase de 2-1 tegen kreeg. Bloemendaal was 2 klassen beter dan Hgc en het was alleen aan Sam vd Ven te danken dat het niet 5/6-2 werd. Verder een heerlijke wedstrijd om te kijken!

  1. net niet....

   vreemde regel dat er een speler uit moet als de coach geel krijgt...

  2. horn_964

   Hoezo? Dan leert een coach zich tenminste te gedragen. Top regel.

 3. MIck

  Ik heb Geen link Met beide clubs, vind het allebei mooie clubs. Maar wat is dat toch dat je als arbitrage gelijk Met kaarten gaat strooien? Daar Zijn dit ook helemaal Geen clubs voor proberen mooi hockey te spelen. En dan reageert van Ass een keer nou en emotie hoort bij sport en als het dan zonder schelden blijft wat mij betreft prima.

 4. jonathan

  Van Ass kwam al geïrriteerd aan op het Kopje en liep zelfs toen HGC met 2 punten voor stond niet echt vrolijk langs de lijn. Dat werd erger toen hij richting arbitrage vervelende opmerkingen ging maken. Terecht een kaart. De anders charismatisch coach, die anders het gesprek zoekt om zijn gelijk te halen, had zijn dag niet. Kan gebeuren maar blaas de verwijten dan niet de verkeerde kant uit.

 5. jobe

  Het harnas van de arbitrage is strooien met kaarten. Sport is emotie alleen bij hockey mag dit niet. Veel arbiters die hier reageren. Wat een begrip voor 10 minuten een coach wegsturen en al helemaal als je weet dat hij zich zelden tot nooit negatief uit. Sneu sneu sneu.

 6. goud

  Dat gemuggenzift van de arbitrage is ook bloed vervelend, ik kan me voorstellen dat iemand met “een slechte dag” daar helemaal gek van wordt en iets zegt. Direct geel bij iets zeggen is de nieuwste trend in de hoop dat mensen dan emotieloos kunnen hockeyen en coachen, elke vorm van vrijheid van meningsuiting is per definitie een straf waard. Dat hebben scheidsrechters tegenwoordig blijkbaar nodig....

  1. Julie Blaisse

   Hij liep het veld in 😒

 7. g-hockeyfan

  Akkoord. Scheidsrechters misbruiken is acceptabel gedrag dat een voorbeeld zou moeten zijn voor de jeugd 🙄. Dit was een zeldzame fout van van Ass, maar nog steeds onaanvaardbaar.

  1. goud

   Waar staat misbruiken? Er was geen misbruik en er worden bijna nooit kaarten gegeven voor misbruik.

 8. aernoud-lippmann

  k heb 12 jaar lang ervaren in hoofdklasse het verschil in arbitrage tussen top en net geen top .... Als jonkie voorbeelden : Japik Riemersma, Lathouwers vervolgens Peter Elders,Phillip Schellekens. Yolanda Molman, Mirjam van Gemert , René Cohen ... Wat maakte hen zo goed naast regelkennis ...? 1 bepalende andere eigenschap nl. Het kunnen en durven erkennen van een vergissing /fout met een welgemeend sorry “ heb het fout of niet gezien” het maakte hen menselijk en deel van het hockeyspel . Ze waren streng maar wel rechtvaardig en grepen zelf verbaal in richting de bank . We hadden respect en zij hadden dus al die kaarten niet nodig . Er was wederzijds respect ! Heb ook met Paul mogen samen werken en hij is het voorbeeld van zelfreflectie en altijd rustig richting arbitrage . Vandaag zegt dus waarschijnlijk meer over arbitrage dan over Paul zijn 1 mollige reactie . Jammer dat hij nu zo wordt neer gezet !

 9. janine-bijlsma

  Ik meen dat hij de kaart kreeg voor in het veld staan en protesteren. Dat is meteen geel volgens de regels? Dus niet echt snugger

  1. jobe

   Een wedstrijd niet aanvoelen, een gebrek aan empathie, een gebrek aan zelfkennis is ook niet echt snugger. Voor fluiten heb je IQ nodig maar ook EQ.

 10. floppieenteun

  Weer een hele goede wedstrijd van Bloemendaal gezien (HGC speelde vandaag trouwens ook erg sterk). Mooie teamprestatie! Goed om te zien dat Bloemendaal tegen een wel erg verdedigend HGC zoveel kansen creëert. Grote verschil met verleden week was dat deze wedstrijd voor van Doren en Fuchs de 5e wedstrijd in 8 dagen was. Dat zag je vooral bij van Doren goed terug. Hoogtepunt van de wedstrijd was de weergaloze actie van Croon, gevolgd door zijn doelpunt. En het vooraf in het zonnetje zetten van o.a. t'Hart, Polkamp, de Groot en v/d Heuvel, misschien wel de beste Bloemendaal coach allertijden. Verder valt het op dat W. Jolie al weken bij de selectie zit en wekelijks veel speelminuten krijgt. En dat terwijl er geen blessures binnen de selectie lijken te zijn. Wat een waanzinnige actie van Hiebendaal trouwens, bij de 1-3 (Fuchs) tegen Pinoke. Genieten!

  1. paul-opgenhaffen

   Mooi onpartijdig verslag. Dank daarvoor. Heeft Bloemendaal geen eigen website?

 11. Mark Bouwman

  Ben er niet bij geweest, maar kan mij niet onttrekken aan de indruk dat één van de dienstdoende arbiters, als hij de Wassenaarse ploeg fluit, iedereen steeds - bewust of onbewust - en repeterend duidelijk wil maken dat hij er onpartijdig in staat. Zoals een goed arbiter betaamt te zijn. Maar die onpartijdigheid willen uitdrukken kan soms een ongewenst effect hebben.

 12. unplugged

  Het valt mij op dat bij diverse Hockeyverenigingen geen 1.5 meter afstand wordt gehouden en dat de Club BOA' S dat zelf ook niet doen . Ervaren mensen datzelfde bij hun club ? Wat mij ook opviel dat club BOA' S zich overal mee bemoeien wat hun taak niet is en Politieagentje spelen .


Wat vind jij? Praat mee...