Dit moet je weten over de twee finales om de landstitel

Zaterdag en zondag staan de finales van de strijd om de landstitel op het menu. De vrouwen van SCHC kunnen voor het eerst landskampioen worden, terwijl de mannen van Rotterdam op hun tweede titel ooit azen. We blikken met zes feitjes vooruit op de twee zinderende finaledagen.

SCHC – Den Bosch

1️⃣ Doelpuntenmachines Matla en Burg
Den Bosch beschikt dit seizoen niet over één, maar over twee doelpuntenmachines. Behalve Frédérique Matla grossiert ook Joosje Burg dit seizoen in doelpunten. De rappe buitenspeler staat na haar hattrick in de tweede halve finale tegen Kampong (7-0) op twintig officiële doelpunten dit seizoen, een nieuw persoonlijk record. Ze scoorde er veertien in de Hoofdklasse, twee in het bekertoernooi en vier in de play-offs.

Frédérique Matla (links) en Joosje Burg na het winnen van de landstitel in 2022 tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

De cijfers van Matla doen nog meer duizelen. Dit seizoen heeft ze alweer 37 goals op haar naam staan namens Den Bosch. Dat Matla in topvorm begint te raken, blijkt wel uit de volgende statistiek: in de laatste veertien officiële wedstrijden van Den Bosch was ze telkens bij minimaal één doelpunt betrokken. Ze scoorde in die reeks zelf twintig keer en bereidde ook nog eens vijf doelpunten van ploeggenoten voor.

2️⃣ Wie stopt Yibbi Jansen?
Er staat al jaren geen maat op de productivteit van Yibbi Jansen. In de laatste drie seizoenen was de strafcornergigant van SCHC en Oranje goed voor in totaal 104 doelpunten, waarvan ze de meeste vanaf kop cirkel maakte: ze produceerde 32 goals voor SCHC in 2021-2022, schoot 37 keer raak tijdens vorig seizoen en staat deze jaargang alweer op 35 treffers in alle competities.

Yibbi Jansen (SCHC).

Jansen heeft dus nog twee goals nodig om haar persoonlijk record van vorig seizoen te evenaren. Den Bosch is gewaarschuwd: met vijftien doelpunten is de Brabantse formatie één van de favoriete tegenstanders van Jansen. Alleen Pinoké en Hurley kregen meer kanonskogels van haar om de oren: respectievelijk 23 en negentien.

3️⃣ Historische dag SCHC?
SCHC won nog nooit de landstitel en kan de vijfde club in de historie van de Hoofdklasse Dames worden (vanaf de start in 1981-1982) die zich tot landskampioen kroont. De ploeg uit Bilthoven stond vier keer eerder in de finale maar stapte telkens als verliezer van het veld. Dat gebeurde in 2014, 2015 en 2022 tegen Den Bosch en vorig seizoen tegen Amsterdam.

SCHC wint de Gold Cup dankzij een 5-1 zege op Amsterdam. Foto: Willem Vernes.

Mocht SCHC erin slagen de landstitel te winnen, dan mag het seizoen 2023-2024 met hoofdletters de geschiedenisboeken in. De ploeg van coach Lucas Judge won eerder dit seizoen namelijk ook al de Gold Cup (0-3 winst in de halve finale in en tegen Den Bosch en 5-1 in de finale tegen Amsterdam). Bovendien werd SCHC deze winter voor het eerst in de clubhistorie nationaal zaalkampioen.

Rotterdam – Kampong

1️⃣ Marathon-seizoen voor Kampong
Van alle ploegen in de Tulp Hoofdklasse speelde Kampong met afstand de meeste wedstrijden van dit seizoen. De teller staat aan de vooravond van de finale om de landstitel al op 34. Behalve de 22 duels in de reguliere competitie en de twee duels met Oranje-Rood in de halve finale van de play-offs speelde de Utrechtenaren nog vijf wedstrijden in de strijd om de Gold Cup en vijf wedstrijden in de (voorronden van) de Euro Hockey League.

De heren van Kampong winnen de Gold Cup 2024 na de 8-2 zege op Almere. Foto: Willem Vernes

In die 34 wedstrijden scoorde de ploeg van coach Tim Oudenaller al 118 keer. Vijftig goals daarvan vielen alleen al in de tien wedstrijden van de Gold Cup en de EHL samen. Strafcornerspecialist Jip Janssen is met 36 treffers de meest trefzekere speler van Kampong, gevolgd door spits Duco Telgenkamp, die al 22 doelpunten in clubverband maakte. Boet Phijffer is de enige andere speler van de Utrechters die in de dubbele cijfers staat (twaalf goals).

2️⃣ Hertzberger’s neusje voor de goal
Als er iemand bij Rotterdam weet hoe je een doelpunt moet maken in de play-offs, dan is het Jeroen Hertzberger wel. In de halve finale tegen Bloemendaal ontbrak zijn naam nog op het scoreformulier, maar in negen eerdere playoff-edities was de 38-jarige aanvaller al goed voor zeventien doelpunten, het meeste van alle nog actieve spelers.

Jeroen Hertzberger: dit seizoen 22 doelpunten voor Rotterdam. Foto: Willem Vernes

Hertzberger liet zich al gelden toen Rotterdam en Kampong in het seizoen 2016-2017 voor het eerst tegenover elkaar stonden in de play-offs. Hoewel Rotterdam beide duels na shoot-outs verloor, was Megahertz in beide wedstrijden trefzeker binnen de reguliere speeltijd. Kampong is dus gewaarschuwd voor de speler die in zijn loopbaan al 374 (!) doelpunten maakte in de reguliere Hoofdklasse en de play-offs samen.

3️⃣ Historische dubbel voor Rotterdam?
Rotterdam kan een bijzondere dubbelslag maken als het erin slaagt Kampong over twee duels te kloppen. De formatie van coach Robin Rösch won eerder dit seizoen al de nationale zaaltitel en kan de zesde ploeg ooit worden die in één seizoen zowel in de zaal als op het veld landskampioen wordt. Klein Zwitserland (in 1983), Bloemendaal (1987), HGC (1996), Oranje Zwart (2005) en Amsterdam (2012) flikten het al eens eerder.

Rotterdam wint NK Zaal 2024. Foto: Willem Vernes

Rotterdam plaatste zich als nummer vier van de reguliere competitie voor de play-offs en kan bij het winnen van de landstitel in de voetsporen treden van Pinoké en Kampong die als enige clubs ooit als nummer vier van de ranglijst het landskampioenschap veroverden. Kampong deed dat in het seizoen 2016-2017 ten koste van Rotterdam (0-3 uit, 1-0 thuis) en Pinoké flikte het vorig seizoen door Bloemendaal over twee duels te verslaan (1-1 thuis, 0-4 uit).

Je kijkt de finales live op streamingsdienst Viaplay of op de kanalen van de NOS. Uiteraard kun je tijdens de finales ook meekijken in ons liveblog, zodat je werkelijk niets hoeft te missen van alle actie. Alvast veel plezier met het volgen!


Wat vind jij? Praat mee...