Hoe het jonge Rotterdam topfavoriet Bloemendaal uitschakelde

Rotterdam werd lange tijd gezien als een talentvolle, maar onervaren ploeg, die nog niet rijp genoeg was om topwedstrijden te winnen. Met dat stempel rekende Rotterdam maandagmiddag af. De underdog wipte topfavoriet Bloemendaal uit de play-offs (1-3), in het hol van de leeuw. ‘Dit was onze beste wedstrijd van het seizoen’, concludeerde Tjep Hoedemakers.

En toen was het ineens muisstil op het Kopje. International Hoedemakers sloeg alle Bloemendaalse hoop op de 23ste landstitel aan gruzelementen. Op de klok stond nog minder dan een halve minuut. Helemaal vrij bij de eerste paal schoot Hoedemakers uit een voorzet van Guus Jansen de bal achter Bloemendaal-keeper Maurits Visser. Het luidruchtige thuispubliek was in shock. Dit was de beslissing van het epische gevecht, ook al zou Bloemendaal daarna nog twee strafcorners missen.

Hoedemakers (24): ‘Ik keek na de wedstrijd naar onze coach Robin [Rösch]. Hij stond met tranen in zijn ogen. Hier hebben wij zó hard voor gestreden. Wij zijn met onze jonge ploeg al heel lang aan het bouwen. Dit is onze beloning. We hebben het gewoon geflikt om in de play-offs van Bloemendaal te winnen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Rotterdam gooide na de nederlaag van zaterdag de tactiek om

Hoedemakers vertelde dat hij afgelopen week op hockey.nl de voorspellingen van de analisten had gezien. Niemand voorspelde een andere landskampioen dan Bloemendaal. Rotterdam werd gezien als underdog. Als jonge en talentvolle ploeg, die wel potentie heeft, maar nog niet rijp genoeg was om topwedstrijden te winnen. Vorig seizoen was het ervaren en geslepen Bloemendaal de jonge talenten van Rotterdam ook al de baas in de halve finale.

Afgelopen zaterdag eindigde de heenwedstrijd voor Rotterdam in een anticlimax (1-2). Voor eigen publiek toonde de onervaren ploeg te veel ontzag voor het sterrenensemble van Bloemendaal. Rotterdam speelde met de handrem erop. ‘We hadden te veel respect voor Bloemendaal,’ concludeerde Hoedemakers. Nu het moest gebeuren, sloegen bovendien de zenuwen toe. ‘Ik was zelf ook nerveus.’

Zaterdag liep de underdog vooral achteruit. Juist topspeler Arthur Van Doren, die bij Bloemendaal de opbouw verzorgt, kwam daardoor in zijn kracht. Ongehinderd demonstreerde hij zijn klasse en flatste hij de bal van kop cirkel naar kop cirkel. In de return legde Rotterdam daardoor tactisch andere accenten. Nu koos Rotterdam ervoor om sneller druk te zetten. Eindelijk toonde het lef.

Rotterdam viert het bereiken van de eerste NK-finale sinds 2017. Foto: Koen Suyk

De motiverende speech van Jeroen Hertzberger

De oudste speler van Rotterdam, aanvoerder Jeroen Hertzberger (38), zweepte de jonge garde maandag nog maar eens op met een motiverende speech, vertelde Hoedemakers: ‘Hij zei: dit is geen gewone wedstrijd, dit is de halve finale van de play-offs! We gaan niet winnen als we er niet vol voor durven te gaan! Daarmee raakte hij ons. De hele groep voelde wat hij bedoelde. Ik heb nog nooit zo’n harde yell van ons gehoord.’ Een paar minuten later maakte Rotterdam de 0-1.

Niet eens zozeer de ervaring van de 38-jarige Hertzberger of van international Hoedemakers (45 interlands, 16 doelpunten) leidde Rotterdam uiteindelijk naar de verrassende winst op Bloemendaal. Doorslaggevend was vooral de jeugd waar Rotterdam om wordt geroemd.

Timme van der Heijden maakte in de heenwedstrijd het enige Rotterdamse doelpunt. Hij is geselecteerd voor Jong Oranje. Olivier Hortensius en Dylan Lucieer, in de return de makers van de 0-1 en de 1-2, speelden afgelopen winter op het WK-21 in Kuala Lumpur. Dat laatste geldt ook voor Menno Boeren, Pepijn van der Heijden en Guus Jansen. Vooral de loopbaan van Jansen schoot dit seizoen als een raket omhoog, met zijn assist op Hoedemakers (1-3) als hoogtepunt.

Hoedemakers: ‘Twee seizoenen geleden eindigden wij als negende. De club heeft toen het roer niet omgegooid, maar het beleid juist doorgezet. We zijn blijven bouwen aan een ploeg met Nederlandse talenten. Vandaag hebben we bewezen dat we onszelf geweldig hebben ontwikkeld. Nu willen we de finale winnen ook.’


Wat vind jij? Praat mee...