Judge is boos: ‘Krankzinnig dat we geen strafbal kregen’

Weer is het SCHC niet gelukt om de landstitel te pakken. De ploeg van Lucas Judge verloor beide finalewedstrijden tegen Den Bosch (0-1 en 3-2). De teleurstelling is groot, maar dat is niet de enige emotie. De coach kan niet begrijpen hoe in zijn ogen, de videoscheidsrechter zo mis zat. 

De finale duurde een minuut of tien, toen spits Ginella Zerbo zich via de achterlijn een weg wurmde richting het doel van Josine Koning. Ze liftte de bal uiteindelijk over de goalie van Den Bosch heen en leek te gaan scoren. Maar daar stak Rosa Fernig een stokje voor. De verdediger werkte de bal vlak voor de paal over de achterlijn. 

Maar de vraag was hóe de verdediger dat deed. Scheidsrechter Lisette Baljon floot direct voor een strafbal. Zij zag Fernig de bal met haar voet keren, in plaats van met haar stick. Maar nog voor Baljon haar armen de juiste richting in kon wijzen, vroeg Fernig al een video aan. ‘Het was sowieso mijn stick. Sowieso’, schreeuwde ze. 

De strafbal, die uiteindelijk teruggedraaid werd. Foto: Willem Vernes

Ymkje van Slooten bekeek vervolgens minutenlang de beelden. Frame voor frame doorliep ze de situatie. De videoscheidsrechter gaf Fernig gelijk. De verdediger stopte de bal niet met haar voet, maar met haar stick. Wel kreeg Den Bosch een strafcorner tegen, wegens het opzettelijk over de achterlijn spelen. Een schrale troost voor Stichtsche. 

‘Het was honderd procent een strafbal’

‘Ik vind het krankzinnig dat we geen strafbal kregen’, vertelt Judge vlak na afloop van de finale. De woede en frustratie zijn nog niet gezakt. ‘Ik heb de beelden op de bank direct teruggekeken’, vertelt hij. ‘Dan zie je duidelijk dat de bal op de voet komt van Rosa. Daar is geen discussie over mogelijk’, verduidelijkt hij. ‘Ik weet niet wat de video-scheidsrechter gezien heeft, maar het klopt niet. Dat is toch waanzinnig? Het was honderd procent een strafbal. Het was notabene een opzettelijke overtreding. Dus ze zou er ook een kaart bij moeten krijgen. Dit kan echt niet. Dit is bepalend voor de titel. Het is een cruciale beslissing.’

Het lukte Judge niet om zijn emoties in toom te houden. Minuten later schreeuwde hij nog naar Steven Bakker, de scheidsrechter aan de kant van de dug-outs. Die besloot het spel stil te leggen en de coach aan te spreken op zijn gedrag. De coach van Stichtsche werd nog voor hij iets terug kon zeggen door zijn aanvoerder Xan de Waard terug de dug-out in gestuurd. ‘Lucas, ga weg! Nu!’, schreeuwde ze zo hard, dat iedereen het kon horen. Ze duwde haar coach met alles wat ze had naar de kant. 

Xan de Waard die haar coach aanspreekt. Foto: Willem Vernes

‘Het is prima wat er gebeurde tussen Xan en mij’, reageert de coach desgevraagd. ‘Ik vind het niet vreemd. Het is prima. We zijn al jaren dag in, dag uit met elkaar bezig. Om iets voor elkaar te krijgen. Deze dingen kunnen gebeuren.’ Dat vindt De Waard ook. ‘We willen nu eenmaal allebei heel graag winnen’, vertelt ze. Ze wilde vooral niet dat het commentaar Judge haar een kaart op zou leveren. ‘De scheidsrechters maakten een paar verkeerde beslissingen in de ogen van Lucas, en dat vond ik zelf ook. Lucas liet zich even helemaal gaan tegen de scheidsrechter. Ik was er als de kippen bij om hem weg te sturen. Toen kreeg ik ook nog even een zet van hem.’

‘We hebben alles gegeven’

Als Judge de situatie even laat rusten, is hij ook eerlijk. ‘We hadden meer af moeten dwingen’, vertelt hij. ‘Ik vind dat we goed gespeeld hebben. Waren beter dan gisteren en creëerden meer. Alleen het is heel lastig om echt kansen af te dwingen tegen een goed georganiseerd Den Bosch. We hebben alles gegeven. Hebben met lef gespeeld. Maar dat was niet genoeg. De complimenten voor hen. Ze hebben het goed aangepakt.’

De discussie tussen scheidsrechter Steven Bakker en Judge. Ook SCHC-assistent Marcel Balkestein is het niet eens met de situatie. Foto: Willem Vernes

Vijf keer haalde Stichtsche de finale van het landskampioenschap. Maar nog nooit greep het de titel. Hoe dichtbij zat de ploeg er volgens Judge dit keer bij? ‘Ik denk niet dat we dichterbij dan ooit zijn gekomen. Twee jaar geleden ging het tegen Den Bosch mis in de laatste seconden. Vorig jaar mislukte het na shoot-outs tegen Amsterdam. We zijn gewoon ieder jaar dichtbij. Maar niet dichtbij genoeg.’

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave


19 Reacties

 1. bertilscholten

  De videoscheids bekijkt minutenlang beeld voor beeld en geeft uiteindelijk aan dat het de stick was i.p.v. de voet en dan zou Judge op z‘n iPadje langs de lijn ff snel wel kunnen zien dat het de voet was i.p.v. de stick; beetje onwaarschijnlijk 😏

  1. BoudewijnHuberts

   Als de videoscheidsrechter minuten moet kijken moet ze zeggen dat ze het niet zeker weet en dan blijft de oorspronkelijk beslissing staan…..

 2. AlbertJ

  Begrijp de teleurstelling. Het is ook deels frustratie dat het weer niet lukt op het moment dat het ECHT moet. Die stap moet SCHC gaan maken, maar ben benieuwd wanneer die stap gaat komen.

 3. edwin-smolders

  In de tweede herhaling op televisie is overduidelijk te zien dat het de stick van Fernig is. Sport is emotie.

 4. lynnBosman

  Huh BoudewijnHuberts waarom moet ze zeggen dat ze het niet zeker weet, als ze beoordeelt dat het de stick van Fernig is? Lijkt mij logisch dat ze het goed bekijkt en de tijd neemt omdat het een belangrijke beslissing is. De reactie van Fernig was ook veelzeggend en overtuigend.

 5. Sjang Fijen

  Den Bosch is mooier dan Parijs, daarop leek het na afloop van de thriller tussen de twee toppers aan de Oosterplas. Het spel golfde sterk heen en weer en was daardoor moeilijk voorspelbaar. Voor de kenner was dit een verre van briljante wedstrijd, maar zo zijn dit soort wedstrijden nou eenmaal. Er werd met inzet , soms hard, maar redelijk fair gespeeld . Minder mooi was de afkeurscene van de coach van SCHC. Gelukkig bracht Xan de Waard hem na enig aandringen tot bezinning. Dat kan ook anders Judge. Echt mooi was de inzet van het Stichtsche publiek. Chapeau. Met verve vuurden ze hun team aan waarbij ze vaak het Boscche Publiek overstemden. Toch, Den Bosch trok weer aan het langste eind. SCHC mag zich een beetje met vijf tweede prijzen de Poulidor van het dameshockey voelen. Gelukkig heeft SCHC een mooie troostprijs: EHL '25 . Ik voorspel dat ze daar in de halve finale weer DB tegenkomen. We zullen zien. Het seizoen zit er weer op en van de grote drie is dit jaar Amserdam de de verliezer. Het kan verkeren. All the best en groet van...........Sjang

 6. nicovisch

  De scheidsrechter staat er het dichtste bij en die reageert terecht wat de overtreding is. Strafbal!!

 7. peter-de-ruiter

  De videoscheids kan van meerdere kanten de situatie zien. Het was vrij duidelijk te zien dat de bal op de stick kwam. @Nicovisch, beetje gekleurde opmerking. De scheids was niet zeker van haar zaak en wilde hulp van de video. En Judge... die mogen ze schorsen wat mij betreft.

  1. robdux

   Judge schorsen? Omdat hij wat emotie toont? Laten wij blij zijn dat er af en toe nog wat coaches zijn met emotie. Hij scheld niet, hij gebruikt geen geweld. Gewoon emotie. In plaats van die vele emotieloze woke robotjes die tegenwoordig langs de lijn staan, omdat ze graag een baantje bij de KNHB of een hoofdklasse club willen. Zeker nooit aan topsport gedaan!

 8. nicovisch

  De scheidsrechter was zeker van haar beslissing. Fernig zei natuurlijk dat het haar stick was. En op de video beelden kan je het nooit zo goed zien als de scheidsrechter die er op nog geen meter afstand vandaan stond!! Vandaar haar beslissing. Strafbal.

 9. reneclumpkens

  Oude fluit wet. Men ziet vooral wat men graag wil zien. Zelfs met de video ref.

 10. lynnBosman

  NicoVisch; Fernig is degene die eind eerste kwart naar de videoref stapt. Je ziet ook de SCHC speelsters niet reageren. Overigens komt het vaker voor dat een scheidsrechter zeker is van iets en ernaast zit of iets niet gezien heeft, daar is de videoscheidsrechter voor uitgevonden. Op de video kun je het zeker beter zien vanuit alle hoeken en frame voor frame. Hoe kom je erbij dat dit niet zou zijn? Videoscheids oordeelt stick, scheids opzettelijk over de achterlijn. Het is wat het is.

 11. peter-de-ruiter

  @Nico, wat is je 'probleem'? Had je gewild dat SCHC een onterechte strafbal zou krijgen?

 12. LiesedeVos

  Kan een scheidsrechter tig acties, tig sticks, tig voeten in een m2 zien in een sec en in die tijd ook nog fluiten en zeker weten dat je het goed zag? Onmogelijk. Super dat de video scheids er is. Verder irriteerde ik mij (wel)aan de coach van SCHC. Kan volgens mij nooit de bedoeling zijn dat een speelster haar energie stopt in het stil houden van haar coach?

 13. peter-de-ruiter

  @Robdux: mijn hockey cv is, behalve dat ik gewoon in de hoofdklase heb gespeeld, totaal onbelangrijk. On topic, Ik vond en blijf vinden dat Judge tijdens de wedstrijd te lang aanmerkingen op de leiding op het ene moment had. Zoals hierboven al gezegd, en ik nuanceer het wel een beetje, kan hij niet vanuit zoveel invalshoeken op zo'n groot scherm de belden zien als de videoscheids dat kan. Daarbij was toch gewoon duidelijk dat de bal op de stick ipv de voet kwam?! Als hij dan door blijft foeteren dat het krankzinnig is wat er hier gebeurde dan mag hij wat mij betreft op het matje geroepen worden.

  1. robdux

   Gelukkig zal dat niet gebeuren. Of hij nou gelijk heeft of niet. Emotie hoort bij de sport. Dat maakt het ook mooi om naar te kijken. Door onze woke gemeenschap wordt al veel teveel opgedrongen. Wat ik al eerder aangaf, zo lang hij niet scheld of geen geweld gebruikt, is het toch prima? Er loopt al genoeg arbitrage in Nederland rond met kleine teentjes en een behoorlijk egootje! Overigens vond ik dat er bij de Dames goed is gefloten.

 14. edwin-smolders

  Dan ben ik bij deze ook maar degene die WELGEMEEND schrijf dat ik de scheidsrechters zowel zaterdag als zondag uitstekend vond fluiten. Het is hier genoeg gegaan over het moment van de strafbal, maar juist voor deze momenten is de videoref in het leven geroepen en bewijst die zijn waarde. Nogmaals, ik vond zowel zaterdag als zondag de arbitrage uitstekend. En nee, dit heeft niets met het resultaat te maken, maar is de mening van iemand die ook heel realistisch naar wedstrijden kan kijken.

 15. nicovisch

  De video RAV zit er ook wel eens naast. Zie wedstrijd play -‘ offs Bloemendaal - Rotterdam Heren !! Uit informatie blijkt het toch een voet te zijn van Fernig. SCHC pech gehad helaas.

 16. peter-de-ruiter

  @Nico, uit informatie?? We hebben toch allemaal dezelfde tv beelden kunnen zien en tot in den treure terug kunnen kijken? Ik ben zeer benieuwd waar je beelden zijn en zal de eerste zijn om toe te geven dat ik ernaast zat. Voor mij zijn de beelden die ik op tv heb kunnen zien erg duidelijk.


Wat vind jij? Praat mee...