Den Bosch zet eerste stap naar titel na minimale winst op SCHC

Den Bosch heeft de eerste finale van de Tulp Hoofdklasse Dames tegen SCHC in Bilthoven gewonnen: 0-1. Joosje Burg benutte drie minuten voor het einde een rebound uit de strafcorner. Zondag valt de beslissing aan de Oosterplas in Den Bosch. 

Spandoeken, vlaggetjes, toeters en een ramvol complex aan de Kees Boekelaan in Bilthoven. SCHC stond in de finale van de play-offs en dat wilde het publiek weten ook. De allereerste landstitel was binnen handbereik. Nog twee hordes te gaan. Een tweeluik tegen Den Bosch. En uitgerekend de Brabanders gooiden al zo vaak roet in het eten van Stichtsche. Tijdens de afgelopen vier keer dat SCHC de finale van de play-offs haalde, verloor het drie keer van Den Bosch en een keer van Amsterdam.

Het was schaken, afwachten. Kijken wat de ander doet. En vooral zelf geen fouten maken. De openingsfase tussen de twee topploegen in de strijd om de landstitel begon op zijn zachtst gezegd rustig. Den Bosch was ietsje beter en kwam er een keer gevaarlijk uit via Joosje Burg. Het duurde een minuut of negen tot de eerste kans van de wedstrijd daar was. Die was voor Frédérique Matla. De Bossche spits begon aan een solo en slalomde voorbij de SCHC-speelsters Renée van Laarhoven en Laurien Leurink. De actie was vermakelijk, maar het resultaat bleef uit. Haar forehand-schot ging naast het doel van keeper Marsha Zwezereijn. 

Den Bosch viert de winnende treffer. Foto: Willem Vernes

SCHC – dat nog altijd Pien Dicke mist vanwege haar hamstringblessure – kwam beetje bij beetje dichterbij de cirkel van Den Bosch. En kreeg een gigantische mogelijkheid, toen Den Bosch-aanvoerder Pien Sanders een vrije, verdedigende bal zo in de stick van de Bitlhovense aanvaller Kyra Fortuin speelde. Sanne Koolen zorgde ervoor dat Fortuin – die zelf ook leek te schrikken van de plotselinge kans – de misser van Sanders niet af kon straffen. 

Topduels spelen met Xan de Waard

Play-offdebutant Charlotte Englebert – die een prima eerste seizoen draaide bij Den Bosch – kreeg vlak voor het einde van het eerste kwart een lesje topduels spelen. Ze nam op het middenveld een bal net niet lekker aan. Daar maakte Xan de Waard direct gebruik van. Ze plukte de bal van de Belgische en zette het op een lopen. Kreeg vervolgens een duwtje van Rosa Fernig, waardoor de eerste corner voor Stichtsche een feit was. Het publiek in Bilthoven klapten de handen stuk voor hun sleepgigant Yibbi Janssen. Maar het eerste onderonsje tussen Jansen en Josine Koning werd gewonnen door de goalie. 

Via Matla en Teuntje de Wit kreeg Emma Reijnen later weer een grote kans voor Den Bosch. Het jonge talent kon de bal in de cirkel oppikken en naar haar backhand trekken. Haar inzet vloog echter voorlangs het doel van SCHC. Een tweede wapenfeit, waar Stichtsche eigenlijk alleen die ene strafcorner tegenover kon zetten. 

Matla slingert zich een weg langs twee speelsters van SCHC. Foto: Willem Vernes

Nog voor rust kreeg ook Den Bosch een corner. De jonge Naomi Brunsveld (17 jaar) raakte de bal met haar voeten. De verdediger hielp Den Bosch zo aan haar eerste corner. Daar baalde ze zichtbaar van. Ze zwaaide met haar stick op het kunstgras. Dat zag ook Matla, die op dat moment even wissel zat. Koolen stond wel binnen de lijnen, maar toch kozen de Brabanders niet voor haar flats, maar verrasten ze met een sleeppush van Englebert. De allereerste finale-troef werd gespeeld, maar zonder resultaat. Uitloper Famke Richardson was er precies op tijd bij en zorgde er zo voor dat SCHC en Den Bosch met een 0-0 tussenstand gingen rusten. 

Zo rustig de wedstrijd begon, zo amusant begon het derde kwart. Pien Sanders beukte een bal de cirkel binnen, richting Matla. De voorzet vloog op een Stichtsche verdediger, en binnen een paar tellen kon Den Bosch aanleggen voor strafcorner nummer twee. Nu stond Matla wel binnen de lijnen. Een uitgelezen kans op de voorsprong, maar Laura Nunnink stopte de corner net niet perfect. Hierdoor bleef de sleep van Matla uit en moesten de gasten een geforceerde variant spelen. Via Fernig en Englebert tikte Zwezereijn de bal over de achterlijn. Weer lukte het SCHC om een Bossche corner onschadelijk te maken. 

Vermakelijke tweede helft 

Ook SCHC liet zich zien. Mette Winter kwam gevaarlijk binnen via de linkerkant en werkte de bal de Bossche cirkel binnen. Meteen haalde de ploeg uit Bilthoven rendement, nadat een zetje van Englebert streng bestraft werd. Een strafcorner was het vonnis. Uit de eerste poging van Jansen, volgende een volgende strafcorner. Haar push vloog richting de linker benedenhoek, maar daar was ook de legguard van Koning. Zo bleef het 0-0, maar was het duel een stuk vermakelijker geworden. Aanvallen leek even belangrijker dan verdedigen. 

Yibi Jansen schreeuwt haar ploeg SCHC naar voren. Foto: Willem Vernes

Minuten later was het Elzemiek Zandee met een fijne rush via de rechterkant. Zij gaf de bal voor aan Fortuin. Het lukte haar niet om te scoren, maar wel om een strafcorner te halen. De vierde mogelijkheid voor SCHC. Ditmaal zat Jansen op de bank, waardoor Van Laarhoven het mocht proberen. Haar flats ging via de stick van Lisa Post ver voorbij de goal van Koning. 

SCHC groeide in de wedstrijd en bleef maar zoeken naar corners. Dat lukte Anna de Geus, die de bal vol de cirkel in ramde. Koolen kon niet voorkomen dat de bal op haar voeten eindigde. De vijfde strafcorner voor Stichtsche was een feit. Ditmaal probeerde Jansen niet de linker-, maar de rechterhoek. Daar bleek Fernig op de lijn een sta-in-de-weg. Ijskoud plukte zij de bal uit het doel. 

Valt de openingstreffer nog? 

De wedstrijd verdiende een doelpunt en die leek er ook te komen. Matla versierde de derde Bossche corner en sleepte vol op Zwezereijn. De bal belandde in de legguard van de keeper, maar snel liep ze ‘m eruit. Scheidsrechter Lizelotte Wolter gaf het voordeel aan de bezoekers. Englebert leek de rebound raak te vuren. Op de lijn stond alleen nog Winter, die de bal met de meeste moeite tegen hield. Zo stond het tien minuten voor tijd nog altijd 0-0 tussen SCHC en Den Bosch. Op de volle tribunes beten de toeschouwers van de zenuwen op hun nagels. Het kon alle kanten op.

Joosje Burg haalde niet veel later weer een strafcorner voor haar ploeg. Zwezereijn redde, maar deed dat onreglementair. Matla mocht het nog een keer proberen maar weer hield de keeper van SCHC haar doel schoon. Ditmaal wel volgens de regels. Fortuin kreeg nog een kans met haar forehand, maar schoot op Trijntje Beljaars. Zij wilde de bal van richting veranderen. Dat lukte de aanvaller ook, maar de bal ging ver naast het Bossche doel. 

Teleurstelling bij SCHC. Foto: Willem Vernes

Het was lang wachten, heel lang. Maar de wedstrijd kende toch een winnaar. Joosje Burg benutte een rebound uit de vijfde corner van Den Bosch (Matla). SCHC vroeg nog een video aan, maar dat hielp de ploeg van coach Lucas Judge niet: 0-1. De treffer van Burg was een mokerslag voor SCHC, dat er niks meer tegenin kon brengen. Zondag valt de beslissing aan de Oosterplas. Dan weten we wie zich de kampioen van Nederland mag noemen. De beste papieren zijn voor Den Bosch. 

Lees hieronder de updates van ons liveblog terug


1 Reactie

  1. robboomsma

    Omdat geel niet kan IVM DB en Blauw niet kan IVM keepers, Roze heeft het meeste kleurverschil.


Wat vind jij? Praat mee...