Matla helpt Den Bosch met drie goals aan 22ste landstitel 

Den Bosch heeft zondagmiddag aan de Oosterplas haar 22ste landstitel binnengesleept. De Brabantse ploeg versloeg SCHC ook in de tweede finale, nu met 3-2. Frédérique Matla maakte alle drie de goals. Daarmee herstelt de groep van Marieke Dijkstra zich van het zo teleurstellende vorige seizoen. Voor SCHC is het wéér een gemiste kans om voor het eerst landskampioen te worden.

Toen negentig tellen voor het einde Frédérique Matla in een leeg doel het derde doelpunt binnenwerkte, was het al duidelijk. De complete reservebank van Den Bosch hield het niet meer. Ze waren sinds twee jaar weer landskampioen. Toen de toeter voor het eindsignaal klonk, vloog alles en iedereen richting keeper Josine Koning. Springend en hossend vierden de Bossche dames hun titel. 

Uitgespeeld zijn tijdens de finale van de play-offs. Dat gebeurde Den Bosch vorig seizoen voor het eerst in 26 jaar. En wat dacht je van de afgelopen paasdagen? De Euro Hockey League sinds tijden vanaf de eigen bank aanschouwen. Het was een jaar vol teleurstellingen. Een jaar waarin de Brabantse ploeg het vertrek van Marloes Keetels, Margot van Geffen en Lidewij Welten uiteindelijk onvoldoende opving.

Foto: Willem Vernes

Het moest dit seizoen anders. Beter. En dat lukte. De Brabanders stonden praktisch het hele jaar bovenaan in de competitie. Langzaam kneedde Dijkstra aan een topploeg, die er nu wel staat op het moment dat het nodig is. De topvorm is terug. Er was zelfs sprake van een heuse killermode, na de klinkende overwinningen (gecombineerd 10-0) in de halve finale tegen Kampong. Een galavoorstelling, terwijl SCHC het tegen Amsterdam zo zwaar had, en alle troeven op tafel moest gooien. Ook de eerste (saaie) finale tegen Stichtsche werd gewonnen. Al was het minimaal (0-1); de beste kampioenspapieren waren voor de Brabanders. 

Geen denksport, maar aanvallen geblazen

Waar het eerste finaleduel lang een potje schaken was, leek zondag de tweede ontmoeting tussen beide giganten totaal niet op denksport. Het was spelen met het hart, vol passie en strijd. Mette Winter zorgde met twee rushes aan SCHC-zijde snel voor wat gevaar. Aan de andere kant slalomde Frédérique Matla af en toe gevaarlijk richting de goal van de tegenstander.

Uit alles bleek: het was een kwestie van tijd tot de wedstrijd echt openbrak. Zeker na een heerlijke actie van Joosje Burg, die na een minuut of drie de allereerste strafcorner versierde. Ze legde de bal uiteindelijk op de voeten van SCHC-verdediger Anna de Geus. Daar was de eerste mogelijkheid voor Matla, die haar inzet gekeerd zag worden door Marsha Zwezereijn. Wat de goalie niet voorzag, was dat ze met haar redding een gigantische counter inleidde. De bal vloog van haar legguard zo richting de middenlijn, waar Ginella Zerbo de bal kon oppikken. Het was Yibbi Jansen die de snelle counter uiteindelijk om zeep hielp, na een mislukte pass.

Foto: Willem Vernes

De strafbal van Matla 

Het was smullen voor het publiek aan de Oosterplas. De toeschouwers zagen twee topploegen die alles gaven en vol voor de aanval gingen. Er was geen enkele sprake van een rem, maar juist van een vijfde versnelling. Matla haalde minuten later de tweede strafcorner van de wedstrijd, die ze zelf maar wat graag binnen pushte. Dit keer koos ze niet voor de linkerhoek, maar de rechterkant. De hoek van lijnstop Renée van Laarhoven. Haar Oranje-collega kreeg de bal op het lichaam, waardoor een strafbal het enige logische gevolg was. En daar wist Matla uiteraard wel raad mee. Zij pushte zo de 1-0 op de plank. Zo leidde Den Bosch met het doelpunt van een dag eerder met twee doelpunten.

SCHC had op dat moment nog 51 minuten om de schade te repareren. In de eerste de beste tegenaanval van Stichtsche lukte het Kyra Fortuin ook om een strafcorner te halen. De directe sleeppush van Jansen werd nog gekeerd door Josine Koning, maar de keeper van Oranje gaf een niet te missen rebound weg. Van Laarhoven liep de bal bij de tweede paal binnen en maakte zo haar eerdere fout meer dan goed: 1-1.

Stichtsche leefde nog en kreeg nog voor de toeter van het eerste kwart geklonken had, de kans op de voorsprong. Zerbo wurmde zich een weg via de achterlijn naar de goal van Koning en kwam ver. Zo ver, dat Den Bosch-verdediger Rosa Fernig de bal naast de paal uit de goal moest plukken. Dat deed ze behoorlijk ongelukkig met haar voeten. Scheidsrechter Lisette Baljon floot voor een strafbal, wat in eerste instantie ook zeker de juiste keuze leek. Maar de beslissing van de scheids vocht Fernig met haar teamgenoten aan. Videoscheidsrechter Ymkje van Slooten draaide na het bestuderen van de beelden de beslissing uiteindelijk terug tot een strafcorner, die door Trijntje Beljaars vervolgens niet verzilverd werd. 

De clash tussen De Waard en haar coach Lucas Judge. Foto: Willem Vernes

De Waard die haar coach de dug-out in duwde 

Minuten later corrigeerde scheidsrechter Steven Bakker een schreeuwende Lucas Judge. De coach van Stichtsche werd nog voor hij iets terug kon zeggen door zijn aanvoerder Xan de Waard terug de dug-out in gestuurd. ‘Lucas, ga weg! Nu!’, schreeuwde ze zo hard, dat iedereen het kon horen. Ze duwde haar coach met alles wat ze had naar de kant. Een vrij gênant moment voor Judge, die nog woedend was over de niet gekregen strafbal. Het vuurtje brandde niet alleen binnen de lijnen, maar zeker ook in de dug-out van de bezoekers. 

Het hoge tempo en de energie volhouden, dat lukte de twee topclubs niet. Het werd wat rommeliger en vooral slordiger richting de rust. Zo begon het derde kwart ook. Den Bosch liet het spel meer aan SCHC en daar wist Jansen wel raad mee. De middenvelder legde de bal in de Bossche cirkel op de voeten van de afscheidnemende Pleun van der Plas. Jansen mocht aanleggen voor strafcorner nummer drie, maar dit keer maakte uitloper Laura Nunnink de sleep van de international onschadelijk. 

Dat lukte Nunnink later nogmaals, toen Beljaars aan mocht leggen voor strafcorner nummer vier. Aangever Maud van den Heuvel plukte de rebound uit de lucht en vuurde uit de stuit snoeihard op doel, maar haar kanonskogel ging voorlangs. 

De instinctgoal van Matla 

Den Bosch loerde op de counter en die kwam er ook. Na een heerlijk duel tussen Pien Sanders en De Waard – waar gevochten werd voor iedere centimeter – beukte Fernig de bal snoeihard richting doel. Matla kroop voor verdediger Lisa Post en rondde magistraal af. Ze ketste de bal zo achter Zwezereijn, zonder dat ze de goal zag. Puur op instinct maakte de spits de 2-1. Inclusief het doelpunt van een dag eerder, stond het dus 3-1 tussen Den Bosch en SCHC. 

Met nog ruim elf minuten op de klok wisselde Judge zijn keeper in voor een extra veldspeler. Een gigantische gok, met nog zoveel minuten op de klok. Maar de coach moest iets proberen. Forceren, op zoek naar minimaal twee (!) treffers. Maar slechts één minuut bleef het doel van SCHC leeg. Lisa Post versierde de vijfde strafcorner en Jansen pushte die mogelijkheid wel raak: 2-2. Direct sprintte Zwezereijn terug naar haar doel. 

Stichtsche gooide al het schroom van zich af. Het meegereisde publiek schreeuwde de longen uit het lijf. Weer haalde de ploeg een strafcorner. Maar ditmaal had Koning een antwoord op de inzet van Jansen, die het laatste kwart uiteraard niet meer gewisseld werd. Vijf minuten voor tijd wisselde Judge zijn keeper opnieuw in voor een extra veldspeler. Hopend dat het net zo goed uitpakte als minuten eerder. 

Dat mislukte. Met nog negentig tellen te gaan brak Matla – wie anders – door in de verdediging van Stichtsche. De spits speelde een wereldwedstrijd en werkte haar derde doelpunt moeiteloos over de doellijn: 3-2. Een mokerslag voor SCHC, dat ook wist dat het nu over en uit was. Die ploeg verloor voor de vijfde keer een playoff-finale. De belangrijkste prijs in het clubhockey ontbreekt daardoor ook na dit seizoen in Bilthoven.

Bekijk hier de samenvatting van de tweede en beslissende finalewedstrijd

Lees hieronder de hoogtepunten terug van de tweede en beslissende finalewedstrijd van de play-offs tussen Den Bosch en SCHC.


23 Reacties

 1. astrid-westenbroek

  Zo jammer dat Den Bosch wint, had het SCHC meer dan gegund

  1. mallemolen

   Tja, dat is dan heel jammer, maar vaak wint de beste .

 2. Rosalie11

  Ik ook, had het SCHC zo ontzettend gegund, die meiden hebben het zo goed gedaan!

 3. NicoleBruitzman

  Jammer dat Malta de laatste er niet gewoon inlegde maar ging wachten. Niet zo respectvol

  1. bartherklots

   Dat is een juiste en terechte conclusie. Spreekt niet van respect hebben voor je tegenstander! Jammer dat je daar geen kaart voor kan geven😢

 4. gabrielladebeer

  Laatste doelpunt was “bijzonder”. Je staat voor een open goal, leg hem er gewoon in. 🤷🏻‍♀️

  1. Esthermug@icloud.com

   Doet ze goed, de klok tikt door!! Dat is slim spelen vurig en pittig!! Persoonlijk vind ik dat het daar bij SCHC aan ontbreekt!! De Winter geeft haar bal af aan Den Bosch bij de cirkel , dan wordt er gezegd sportief, dat is sportief maar je kunt er ook vol voor gaan en de bal er proberen in te leggen, dat is nu het verschil met Den Bosch!!

 5. vesters98@home.nl

  Ja ze dacht wacht even .maar eerlijk is eerlijk zezijn wel zo goed den bosch .ik vond schc ook flink. Vechten .maar nee wat je zegt de beste wint .die matla is een kanjer zie haar graag spelen .dames van harte gefeliciteerd vr joke uitschijndel ik kijk veel naar jullie wedstrijden

 6. charliejanssen

  Gewoon ontzettend arrogant van Malta, maar goed. Als je wederom de beste bent van t land… niet zo sympathiek

 7. m-haarmansziggo-nl

  Respectloos gedrag van Matla. Geeft deze mooie finale een ranzig randje.

 8. benjamin14

  Gewoon slim van Matla, zoveel mogelijk tijd pakken en de overwinning veilig stellen 👍🏻

 9. Piensmits

  Felicitaties aan Den Bosch, overall de terechte winnaar. Gunnerij telt niet in sport. Een ranzig randje? Man man wat overdreven. Ze heeft zich al verantwoord dat ze het deed om tijd te rekken en dat als ze het over kon doen dit niet zou doen. Beetje jammer om een discussie daar nu over te openen.

  1. gabrielladebeer

   Is geen discussie. Maar een eeuwenlang lopend smaakverschil. Tijd rekken is een vorm van spelbederf. Is het slim? Ja. Maar vind best dat we dat anti-hockey mogen noemen.

 10. edwin-smolders

  Weet je wat respectloos is? De afgunst die er steeds meer tegen de dames van HC Den Bosch “lijkt” te zijn. In mijn ogen is wat meer respect richting de prestaties die deze dames al decennialang leveren iets meer op zijn plaats, maar jaaaa ik kijk inderdaad door een gekleurde bril. Den Bosch staat vlak voor tijd op een 2-2 stand en Matla gaat naar een lege goal. Dat je op dat moment ook denkt aan de tijd is niet respectloos, maar ook kwaliteit. De kwaliteit om in zo’n spannende wedstrijd vlak voor tijd je hoofd koel te houden. Op een 2-2 stand vlak voor tijd was de tijd de beste vriendin van Den Bosch, en die werd het na die 3-2 nog meer. De ploeg die er dit seizoen het meest recht op had is kampioen geworden. Dat hebben ze in de reguliere competitie laten zien door die als eerste af te sluiten en daarna ook in de play-offs. Als je vier keer wint in de play-offs ben je de terechte kampioen.

  1. m-haarmansziggo-nl

   Ik heb niets respectloos over deze overwinning geschreven. Alleen dat zo’n goede speler niet zoiets moet doen. Dit lijkt op vernederen.

 11. lynnBosman

  Jammer dat de meeste mensen het niet op kunnen brengen Den Bosch te feliciteren. Die dames werken er net zo goed knetterhard voor. Gefeliciteerd Den Bosch! SCHC heeft prima gespeeld in de tweede wedstrijd maar is niet effectief genoeg. Ik denk dat we Winter na de OS weleens in de voorselectie van Oranje zullen treffen. Overigens totaal onnodig ook om Matla af te branden online. Ik denk dat de mensen die DB en Oranje echt volgen weten dat ze een sportieve sympathieke speelster is. Een koele kikker? Absoluut. Arrogant? Nee.

  1. robdux

   Over wat Malta deed is genoeg gezegd. Moet ze gewoon nooit meer zo doen. Den Bosch heeft vier keer gewonnen tijdens de play offs. Heel knap als je bedenkt dat SCHC de beste corner van de wereld heeft en ook nog eens de beste speler. Het corrigeren van Lucas door Xan was een heel vervelend moment. Toch hoort emotie ook bij topsport. Als je overall kijkt naar de hoofdklasse dan wordt het tijd dat Pinoke en SCHC echt eens een volgende stap gaan maken.

 12. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Dus topper Matla dacht dat met nog een Minuut te spelen en een 2 doelpunten verschil voorsprong dat tijd nog van belang was. Meer respect voor Stichtse kon ze niet tonen.

 13. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Dus Matla dacht met nog een minuut te spelen en een 2 doelpunten verschil dat tijd nog van belang was. Meer respect voor Stichtse kon ze niet tonen.

 14. RobertSanders

  Edwin smolders je hebt het wederom bij het rechte eind. Nutteloze discussie. De beste heeft gewonnen

 15. LiesedeVos

  Ik gunde SCHC de titel iets meer. Leuke, gedreven, jonge ploeg en zou mooi zijn als zij een x de beste van Nederland zijn. Ik heb genoten van 2 spannende wedstrijden en ik vond Matla zowel aanvallend als verdedigend erg sterk. Wat een prestatie: 3 goals vandaag. Petje af. En haar laatste actie: is wat mij betreft van een baby mug een grote vette olifant maken. Arrogant, niet doen, kaart: wat een flauwe kul. Had ze het vandaag niet gedaan maar wel tijdens de finale van de OS tegen bv Duitsland hadden vele waarschijnlijk heel anders gereageerd. Den Bosch, gefeliciteerd met jullie kampioenschap. Super knap

 16. KarinvanOdijk

  Heb mij geërgerd aan de onsportieve speaker met zijn Boschse liedjes die galmden over het complex. De aanwezige supporters van SCHC die sportief aan het aanmoedigen waren werden hierdoor overstemd. Ongepast en onsportief. Het gaat hier om een serieuze finale. Dames 1 Den Bosch gefeliciteerd met de titel!

  1. edwin-smolders

   Nu was ik er gisteren niet als speaker aan de Oosterplas, maar neem het wel op voor mijn collega van dienst gisteren. De Bossche liedjes kwamen absoluut niet uit zijn keel, maar deze waren digitaal.


Wat vind jij? Praat mee...