Matchwinner Matla over tijdrekken: ‘Bedoelde het niet arrogant’

Met drie doelpunten in de tweede finale tegen SCHC zorgde matchwinner Frédérique Matla ervoor dat de landstitel na twee jaar weer terug is in Den Bosch. Ze speelde een dijk van een wedstrijd, maar ongewild is haar derde treffer onderwerp van gesprek. 

‘Ik bedoelde het echt niet arrogant hoor.’

Met nog negentig tellen op de klok ging Frédérique Matla – gelanceerd door een verre scoop van Rosa Fernig – op een leeg doel af. Stichtsche had keeper Marsha Zwezereijn ingeruild voor een extra veldspeler. De Bossche spits werd achtervolgd door Lisa Post. De verdediger lag meters achter, maar Matla besloot niet uit te halen op doel, maar wat te treuzelen voor de doellijn. Tergend langzaam maakte ze een einde aan de finalespanning. Pas toen Post in de buurt was, duwde ze de bal over de doellijn waardoor de 3-2 een feit was.

De derde treffer van Frédérique Matla. Foto: Willem Vernes

Onsportief en arrogant? 

Toen de speaker van Den Bosch de naam van Matla door het stadion scandeerde, klonk er boe-geroep vanuit de groep SCHC-fans. Ze waren het duidelijk niet eens met de werkwijze van de spits. Dezelfde supporters schreeuwden het woord ‘onsportief’, terwijl de laatste tellen van de finale voorbij gingen.

‘Ik zag het puur als kans om tijd te rekken’, vertelt Matla. ‘Ik was daarvoor al een paar keer onderweg naar de hoekvlag. Daar pielen om de tijd voorbij te laten gaan. Maar dat mislukte.’ Ze baalt van de situatie. ‘Ik wil duidelijk maken dat de gedachte erachter was om tijd te rekken. Als ik vooraf had geweten dat het geïnterpreteerd kon worden als een arrogante actie, dan had ik het niet gedaan.’

‘Was het nog maar negentig tellen toen ik scoorde? Echt? Ik dacht dat het veel langer was’, vertelt ze. ‘Dan was het niet eens nodig om tijd te rekken’. Waarop ze zich zich richt aan het publiek. ‘Sorry iedereen.’

De hattrick van Matla 

Dat het derde doelpunt zoveel negatieve aandacht kreeg, verdient Matla eigenlijk niet. De spits speelde een wereldwedstrijd en tekende voor alledrie de goals. De eerste pushte ze raak vanaf de strafbalstip, de tweede tipte ze op instinct binnen en de derde liep ze dus over de doellijn.

Foto: Willem Vernes

‘De tweede goal was het mooist denk ik’, zegt ze, terwijl ze terugdenkt aan het moment. ‘We wilden goed starten na rust. Dat lukte ook. Rosa [Fernig] zag de ruimte perfect’, blikt ze terug. ‘Ik kon precies op het juiste moment met mijn stick voor de bal komen en richting goal tikken. Ik wist meteen zeker dat het een doelpunt was. Het was voor mij duidelijk dat ik ‘m geraakt had.’

Eerder pushte ze dus al koelbloedig een strafbal binnen. Daar reageert ze nuchter op. ‘Natuurlijk is het een spannend moment. Er staat echt wel druk op, maar ik heb maar een taak. Die bal raak pushen. Alles eromheen kan ik op dat moment loslaten. Ik zit vol in mijn focus.’

‘Dit seizoen meer vertrouwen dan ooit’

De spits is blij met de titel. Ze vindt zichzelf de terechte kampioen. ‘We hebben best wel wat prijzen in ontvangst mogen nemen, maar ik ben gewoon blij dat het ons nu weer gelukt is. Zeker na een jaar zonder finaleplek, en zonder de Euro Hockey League. We hadden er dit seizoen alle vertrouwen in. Misschien wel meer dan ooit.’ 

Matla bekroonde haar seizoen met een sterke finale. De aanvaller maakte dit seizoen al de meeste doelpunten van de hele Hoofdklasse. Alles lijkt voor haar op het juiste moment op de juiste plek te vallen. Hoe ziet ze die topvorm zelf? ‘Ik geloof nog steeds dat er meer in zit’, vertelt ze, terwijl ze ondertussen een eerste drankje in haar hand gedrukt krijgt. Kritisch als ze is, kan het wat haar betreft nog altijd beter. ‘Ik ben nog niet helemaal tevreden over mezelf.’

Maar eerst viert ze feest. Volgende week melden de internationals zich weer bij Oranje. Want hoe mooi deze gouden medaille ook is, Matla hoopt over een maand of drie met een ander goud eremetaal om haar nek te staan. 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.


17 Reacties

 1. edwin-smolders

  Hopelijk maakt deze reactie van Matla een einde aan de onnodige en onterechte discussie. Niks onsportief of arrogant, maar puur denkende aan de tijd. Ik schreef het al eerder, maar ook dat is kwaliteit op zo'n moment. Bij een stand van van 2-2 en vlak voor het moment van de 3-2 is iedere seconde die er weg tikt op de klok er eentje. Ik mag hopen dat willekeurig welke speelster van het Nederlands team dit op de Olympische Spelen ook gaat doen...mocht het nodig zijn. Niks onsportief of arrogant, maar dat doen wat de tijd (je beste vriendin op dat moment) vraagt.

  1. markcohen1987

   Helemaal mee eens Edwin 🖤💛

 2. peter-de-ruiter

  Iedereen die ook maar een paar minuten op enig niveau en voor de knikkers heeft gespeeld ziet dat dit tijdrekken is. Niets meer dan dat. Dat kan je onsportief noemen maar kom op, dat doet en deed SCHC ook.

 3. robvisser

  Het was een wat vreemde actie van Matla. Na de 3-2 die ze maakte zou Stichtse hooguit nog een minuut en een aantal seconden hebben om de benodigde 2 goals (voor een shootout) te maken. Dan lijkt mij het argument tijdrekken wat vergezocht. Het kwam op mij over als een tikkeltje arrogant. Ze speelde verder goed. Sterker nog, ik zou haar graag ook eens zo willen zien spelen bij Oranje.

  1. ericwolff

   Bedenk wel dat in de HK de tijd stilstaat bij een doelpunt en SC. Een snelle uitbraak en een SC kan zeker nog binnen een minuut. En tijdrekken terwijl de bal gewoon in het spel is is gewoon geoorloofd

 4. RandolfHollt

  Iedereen die Matla heeft beschuldigd van arrogantie is gewoon een slechte verliezer. Bijzonder sneu dat ze deze storm over zich heen krijgt van een paar slechte verliezers. Edwin omschrijft het perfect.

 5. Sjang Fijen

  Matla arrogant? Nog nooit gedacht. Mattie is beter gezegd was in het verleden soms een beetje een egotripper, maar daar zie ik dit jaar niets van terug. Hoe ze op het veld communiceert met Maartje Krekelaar,Joosje Burg en Teuntje de Wit, om maar een paar medespeelsers te noemen , is prachtig om te zien. Ze versterken elkaar in de actie.Het belang van het elftal gaat boven alles, en dat moeten we zo houden. Houdoe zo. Sjang

 6. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Matla speelde de hele tweede helft richting het scorebord met tijdweergave en had geen flauw benul van de nog te spelen tijd. Werk aan de winkel richting de spelen.

  1. annelotweusthuis

   Sorry hoor. Je bent toch aan het hockeyen? Geen tijd bewaker. Zou niet goed zijn als je in de play offs finale constant naar de klok kijkt!

 7. robboomsma

  Ja als de tijdweergave zichtbaar was, want dat was dus niet het geval, precies die ledtegels deden het niet....

 8. LiesedeVos

  Goed dat een dikke vette duim naar beneden niet kan bij de reacties anders had ik daar veel te veel energie ingestoken.

 9. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Tijd was zichtbaar onderaan.

 10. hannekesanders

  Winnaars hebben een plan, verliezers een......

 11. peter-de-ruiter

  @hannekesanders: totaal mee eens!!

 12. lynnBosman

  De frustratie zit wel erg hoog bij je. Doe niet zo zuur met je negativiteit richting Matla. SCHC stopte met spelen dus waarom zou ze als een malle de bal erin leggen. Richt je beter op waar SCHC het heeft laten liggen, volgend seizoen weer een nieuwe kans.

 13. vanleeuwenreinout@gmail.com

  Er zit enige discrepantie tussen tussen als een malle de bal er inleggen en zoals Matla het deed Maar i rest my case.

 14. rudi wortmann

  jammer dat we hier een 'zaak' van moeten maken. Goed de tegen supporters lieten weten er niet van te houden, dat is hun goed recht. Matla wilde graag nog wat tijd verspelen, dat is haar goed recht. En hockey.nl wil graag een discussie opvoeren. dat laatste is dus gewaarborgd , ook ik wil mijn duitje in het zakje doen. Het feit is dat dit enorm is opgeblazen en daardoor er veel , in mijn ogen, oneerlijke druk op de speelster komt te liggen. Het risico van zo ver van je doel zonder keeper is genomen door SCHC, en terecht want ze moesten alles op alles zetten. Door die situatie die gecreëerd is krijg je nu zo'n geval. Iedereen had hetzelfde gedaan, jammer dat 'in het heets van de strijd' SCHC supporters dit anders gaan interpreteren. En ook jammer dat hockey.nl hier op in gaat. Zoals vaak is aangegeven had dit niet te maken met arrogantie, ook Matla heeft dat aangeven. Kunnen we nu gewoon op weg naar een medaille op de spelen?


Wat vind jij? Praat mee...