Alex Verga geniet van hockeyshow (8-7), maar maakt zich ook zorgen

Een klaterend applaus daalde in het Sportcentrum van de TU Delft van de volle tribunes af, na de heerlijke zaalwedstrijd tussen Kampong en hdm (8-7). Hdm vocht zich in de tweede helft terug van 7-2 naar 7-7, maar verloor toch. ‘Dit was reclame voor het zaalhockey’, zei Kampong-coach Alex Verga. ‘Maar kom 13 januari niet naar ons kijken.’

In de eerste tien minuten van de wedstrijd werd al zeven keer gescoord. Met internationals als Derck de Vilder en Jip Janssen binnen de balken begon Kampong uitstekend aan het duel en was er met een 5-2 voorsprong geen vuiltje aan de lucht. De ploeg van Verga, die in de zaal Alexander Cox vervangt, liep voor rust zelfs uit naar 7-2.

Maar in de tweede helft kwam hdm met een tactische zet. Het ging met een vliegende keeper spelen, waarmee Kampong zich geen raad wist. Hdm domineerde het begin van de tweede helft en kwam terug tot 7-5. Om onder de druk uit te komen, ging Kampong ook met een vliegende keeper spelen. Maar toch werd het 7-7.

Hdm zocht de aanval, maar het was Kampong dat vijf minuten voor tijd een strafbal kreeg. De rake push van Jip Janssen leverde Kampong alsnog de zwaarbevochten overwinning op.

Veel publiek bij de wedstrijd tussen Kampong en hdm, dat altijd veel toeschouwers naar zaalwedstrijden meeneemt. Foto: Koen Suyk

Philip Meulenbroek mocht niet spelen

Verga moest vier spelers missen, onder wie Bjorn Kellerman en Martijn Havenga, die moesten werken. Daarom had hij de gestopte oud Heren 1-speler Philip Meulenbroek, die tegenwoordig in Heren 2 speelt, gevraagd mee te doen. Maar vlak voor de wedstrijd ontdekten de medewerkers van de KNHB dat hij niet op de spelerslijst stond. Meulenbroek mocht niet meedoen. Er zat voor hem niets anders op dan in zijn blauwe trainingsjack op de bank plaats te nemen.

Philip Meulenbroek stond niet op de spelerslijst en mocht niet spelen. Foto: Koen Suyk

‘Ik vind het jammer dat Philip niet mee mocht doen. Ik begrijp de regel wel, maar ik vind het zuur’, zei Verga na de wedstrijd. Wanneer hij de beschikking heeft over Derck de Vilder, Jip Janssen, Bjorn Kellerman en de strafcorner van Martijn Havenga, kan hij in de zaal hoge ogen gooien. Maar vanaf de volgende speelronde (13 januari) is hij die spelers kwijt aan Oranje, dat op trainingsstage naar Duitsland gaat en daarna in de Pro League tegen Nieuw-Zeeland en Australië speelt.

‘Dan heb ik misschien helemaal geen team meer. Ik heb nog geen idee wie ik dan moet opstellen. Misschien wat jeugdspelers, maar die moeten zelf ook spelen. Wij doen echt ons best om er iets van te maken, we trainen twee per week en houden serieuze wedstrijdbesprekingen. Maar ik kan nu alvast zeggen: kom 13 januari niet naar ons kijken.’

‘Jaar in, jaar uit is de zaal het kleine broertje van het veldhockey’

Verga snapt dat bondscoach Max Caldas spelers mee op stage moet nemen. ‘En de bond heeft er heus wel goed over nagedacht. Maar misschien dat er beter gepland kan worden. Tien procent van de spelers vindt zaalhockey niet leuk, negentig procent wel. Deze wedstrijd was reclame voor de sport. Maar jaar in, jaar uit is de zaal het kleine broertje van het veldhockey. Of we moeten er met z’n allen iets van maken, of we moeten concluderen dat het nooit iets wordt.’

Met een vliegende keeper komt hdm terug van 7-2 tot 7-7. Foto: Koen Suyk

De andere 50 procent van het jaar

De Hoofdklasse Heren neemt slechts de helft van het jaar in beslag, zegt Verga. Vanwege het WK in India eindigde de competitie dit jaar al eind oktober. ‘Het was goed dat de Herfstcompetitie er dit jaar was. Maar er moet een structurele oplossing komen. Met de volle internationale kalender moeten we goed nadenken over hoe we die andere vijftig procent van het jaar aantrekkelijk gaan maken.’